jurjevo

UZ DAN OPĆINE SVETI JURAJ NA BREGU ‘Turizam nam mnogo znači’

Ove subote stiže nešto novo, prvi Vinski pohod koji kreće i završava na Forestlandu

Netko je to svojevremeno dobro sročio, ovo je pravi (ju)raj na bregu! Punu ljepotu općine Sveti Juraj na Bregu najbolje ćete doživjeti u proljeće, kad sve zazeleni. U savršenom dekoru tako nam je stiglo još jedno Jurjevo te smo uz dan općine razgovarali s načelnikom Anđelkom Nagrajsalovićem.

Otkrio nam je što će se sve događati u ova dva tjedna, nakon biciklističke utrke i dana otvorenih vratiju DVD-a Lopatinec. Sutra, 23. travnja, na samo Jurjevo, mještani će župnog patrona proslaviti svečanom koncelebriranom misom.

U četvrtak je promocija knjige Katarine Meglić Ptičar, a u petak stolnoteniski turnir te svečana sjednica u domu kulture.

– Uz podjelu priznanja zaslužnima, posebno će biti zanimljivo vidjeti izložbu starih fotografija. Čak šest stotina fotografija od baka i djedova prikupila je naša školska fotografska grupa – kaže načelnik.

U subotu pak stiže nešto novo, najavljen je prvi Vinski pohod od Forestlanda, preko Gelera, Palašeka, Dvanajščaka i Turka pa natrag; riječ je o 15-ak kilometara. Večer na Forestlandu rezervirana je za koncert Luke Basija i Ljubavnika.

– U nedjelju imamo biciklijadu BIMEP, a u ponedjeljak promociju općinsko-župne monografije “Pod zaštitom Svetog Jurja i Svete Katarine”; nekad je naša župa bilo jedno s Gornjim Mihaljevcem. Naravno, školski fotoklub je opremio monografiju fotografijama! – ponosan je načelnik na učenike.

Kuće za odmor

I tako stižemo do praznika rada 1. svibnja na Forestlandu. Bit će održano novo natjecanje u kuhanju graha, broj natjecatelja bit će osjetno veći nego lani, a i općinski grah “dižu” s 300 na 600 litara. Dani općine završit će predstavom “Ljubaf” Kerekesh teatra u dvorani i 3. međimurskim rallyem.

Mnogo je tu prirode, šetnje, bicikliranja, a sve su to aduti u turizmu. Pitamo ga stoga koliko općini doista znači turizam.

– Znači nam i to mnogo. U Brezju imamo poslovnu zonu, a u ostatku općine želimo razvijati turizam. Moraju ga voditi profesionalne osobe, a ne ja, knjigovođa, referentica… Budući da bismo sami to teško uspjeli ušli smo u novu turističku zajednicu Srce Međimurja – kaže načelnik.

Već je spreman projekt gradnje turističkog centra na lokaciji zvanoj Mrzlo pole. Država je raspolaganje zemljištem spustila na županije i zaključeno je kako je Mrzlo pole prioritet te će Općina tražiti da joj ga Međimurska županije prenese. U turističkom centru na Mrzlom polu tako će jednoga dana biti i ured Srca Međimurja.

– Velik je interes za našim brijegovima, za svakom lokacijom s pogledom. Kupuju se i grade objekti, uređuju se kuće za odmor, stižu prihodi od noćenja turista te sve to diže standard naših mještana. Zato nam je turizam važan te se trudimo turistima ponuditi sadržaj – kaže načelnik te nam odaje kako privatni investitor u Lopatincu namjerava urediti hotel s četiri zvjezdice.

Prvo škole i vrtići

Od prošlog Jurjeva velika je novost što je općina iz pete, dignuta u šestu skupinu razvijenosti u RH, na što su iznimno ponosni. Ujedno, općinska uprava proglašena je najtransparentnijom u poslovanju u Međimurju. Načelnika stoga pitamo koji su infrastrukturni zahvati u fokusu:

– Još uvijek stojim iza tvrdnje kako su nam škole i vrtići prioritet i prvo njih moramo riješiti. Matičnu školu smo uredili, a do ljeta bit će uređena i područna. Vrtić u Lopatincu je riješen te krećemo u dogradnju vrtića u Brezju. Kad sve to završi imat ćemo pravi predškolski i školski standard – kaže.

Potpora za rođenje djeteta povećana je na 850 eura, sufinancira se 65 ekonomske cijene boravka u vrtiću (drugo dijete je besplatno), općina stipendira 15 učenika u obrtničkim zanimanjima i 60 studenata, sportske udruge su ove godine dobile 65 tisuća eura, a udruge u kulturi 50 tisuća…

– Podijelili smo uskrsnice od 50 eura umirovljenicima s mirovinom do 500 eura, a isto toliko iznosit će i božićnica. Dobra je vijest i što uskoro kreće projekt Zaželi, dvije osobe će dvije godine obilaziti stare i nemoćne – dodaje.

Mnogo je toga uređeno u naseljima, standard je sve viši. Uveden je širokopojasni internet, dovršena je katastarska izmjera k.o. Zasadbreg te uskoro kreće izrada modernog prostornog plana na digitalnoj platformi; svi pristigli prijedlozi bit će razmotreni.

Primjer Rogoznice

Uskoro kreće uvođenje sustava otpadnih voda i u Ulicama Ive Lole Ribara i Poljskoj u Lopatincu, stalno se uređuju i opremaju dječja igrališta, domovi kulture i sportski centri, a najbolji je primjer Rogoznica u Vučetincu. Tamošnji, najbolji teren u općini, postao je dom za 130-ero djece iz škole nogometa.

Ima tu još sijaset spremnih projekata koji čekaju na povoljne natječaje, poput gradnje novih objekata na SRC-ima Rogoznica i Zasadbreg, ili pak dogradnje domova kulture u Malom Mihaljevcu i Vučetincu. Doći će i to jednom na red, a u međuvremenu velika je želja uvođenje kanalizacije “s druge strane brijega” – prema Merhatovcu i Dragoslavec Selu.

– U Međimurskim vodama su nam rekli da bi do kraja godine trebali imati građevinske dozvole i tada bi se ti veliki zahvati mogli kandidirati – kaže načelnik.

U međuvremenu, Ina je testiranjem o kojem smo pisali utvrdila solidan geotermalni potencijal voda u podzemlju. Bit će zanimljivo vidjeti i kuda to vodi.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3599

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije