OSMI MART

SOCIJALDEMOKRATSKI FORUM ŽENA SDP-A MEĐIMURJA ‘I dalje smo patrijarhalno društvo u kojem žena nije jednaka muškarcu’

- Obilježavanjem 8. marta želimo podsjetiti na teško izborena prava koja se ne smiju oduzeti, niti umanjiti - kažu

U nastavku prenosimo priopćenje Socijaldemokratskog foruma žena povodom Dana žena.

– Lijepo je primiti cvijet kao znak pažnje, otići na kazališnu predstavu ili ples organiziran povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. No, deklarativno obilježavanje važnog dana za ženska prava nije dovoljno.

I nadalje smo patrijarhalno društvo u kojem žena nije jednaka muškarcu. Ravnopravnost spolova ne temelji se na negiranju, već na prihvaćanju i jednakom vrednovanju različitosti između muškaraca i žena.

Obilježavanjem 8. marta želimo podsjetiti na teško izborena prava koja se ne smiju oduzeti, niti umanjiti. Jedino društvo jednakosti može biti pravedno i uspješno društvo i zato mi socijaldemokratkinje zahtijevamo ravnopravnost žena i muškaraca u društvenom odlučivanju na svim razinama društva. A to znači da zahtijevamo uklanjanje stereotipa o tradicionalnoj ulozi žene koja treba služiti muškarcu u obavljanju njegovih zadataka i skrbiti o obitelji. Zahtijevamo nultu toleranciju prema nasilju nad ženama (fizičkom, seksualnom, psihičkom, ekonomskom), zahtijevamo jednaku ekonomsku neovisnost žena i muškaraca, jednaku plaću za rad jednake vrijednosti, vrednovanje neplaćenog kućanskog rada (83% rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene), te rješavanje siromaštva samohranih majki, samaca i starijih žena kao i mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu.

Moramo znati kako vrijeme provedeno izvan plaćenog rada, nije “slobodno vrijeme” žene. Usklađivanje rada i privatnih obaveza, kao i skrbi, rodno je pitanje.

To su vrijednosti koje živimo, za koje se svakodnevno borimo i nastavit ćemo se boriti. Neka nam obilježavanje Dana žena bude inspiracija za nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i jačanje svijesti cijelog društva o putu koji nam predstoji kako bi se postigla stvarna i učinkovita jednakost između muškaraca i žena.

Sretan Dan žena svim ženama, majkama, radnicama, djevojkama, bakama, sestrama, prijateljicama, kolegicama! – poručuju iz Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske i Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije