SUDSKI PING – PONG

AFERA PO BABI I STRIČEVIMA Bivšem ministru Darku Horvatu Optužno vijeće odbilo prijedlog obrane

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić za naš je tjednik potvrdio informaciju da je Optužno vijeće spomenutog suda po drugi put odbilo prijedlog obrane četvorice bivših ministara, uključujući i Međimurca Darka Horvata te gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, optuženih za korupciju u aferi “po babi i po stričevima”, da se iz spisa izdvoje Uskokovi dokazi koje smatraju nezakonitima.

Podsjetimo. Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda po prvi je put, prijedlog obrane za izuzimanje dokaza koje smatraju nezakonitima odbilo u veljači prošle godine. No, krajem godine, Visoki kazneni sud tu je odluku Županijskog suda, poništio.

Uz ostalo je obrazloženo da je Županijski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je izreka pobijanog rješenja – nerazumljiva. Visoki kazneni sud zaključio je da se u popisu dokazana kojima se temelji optužnica, a prikupljeno ih je čak 310, ne precizira o kojim se konkretno dokazima radi. -Iz takve neodređene i neprecizne izreke pobijanog rješenja ne vidi se u odnosu na koje konkretne dokaze je donesena meritorna odluka o neizdvajanju, navodi se uz ostalo u odluci Visokog kaznenog suda.

-Optužno vijeće je, na ročištu održanom 14. veljače 2024., odbilo prijedlog obrane za izdvajanjem iz spisa predmeta točno specificiranih dokaza na kojima se temelji optužnica. Nakon što rješenje bude napisano i dostavljeno okrivljenicima i braniteljima, oni imaju pravo žalbe o kojoj odlučuje Visoki kazneni sud. Odlučujući o žalbi Visoki kazneni sud može svojim rješenjem, između ostalog, ukinuti prvostupanjsko rješenje i vratiti predmet na ponovno odlučivanje, kaže glasnogovornik Devčić. Upitali smo i koliko može (po)trajati ovakav ping-pong između sudova. Devčić odgovara da zakonskog ograničenja kad su u pitanju rješenja – nema.

Prijatelji

Bivši ministar i predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat, uhićen je 19. veljače 2022. godine. Tereti ga se da je 2018. godine kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje suokrivljenika nezakonito dodijelio bespovratnih 2,6 milijuna kuna.

Mandac je u međuvremenu priznala krivnju da je na nagovor Josipe Pleslić (tada Rimac) pomagala prijateljima da dobiju pojedine potpore. Kažnjena je s 10 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine. Horvat je bio prvi ministar (i još je jedini) iz Vlade Andreja Plenkovića, uhićen u vrijeme dok je obnašao ministarsku dužnost.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3591

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije