Nedelišće

OPORBA JE BILA PROTIV Općina kupuje Aton iako ‘gazda’ nije popustio ni cent

U Općini se nadaju i skoroj suglasnosti ministarstva za gradnju nove škole pokraj dvorane

Saga oko sportsko-gimnastičkog centra Aton u Nedelišću, barem tako djeluje u ovom trenu, bliži se kraju. Nakon godinu dana “navlačenja” postignut je dogovor i Općina Nedelišće će od tvrtke Aton kupiti centar.

Osnovna je namjera, naravno, da velika dvorana Atona služi za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture osnovnoj školi koja će (nadaju se!) biti građena između Atona i Mesapa.

Vijećnici su tako 8. veljače ovlastili načelnika Nikolu Novaka da s direktorom Stevom Tkalčecom sklopi predugovor. No postoje neki uvjeti kako bi posao bio realiziran. Prvi je u obliku amandmana iznio Hrvoje Kolman, predsjednik Općinskog vijeća.

Prema amandmanu, Općina će prvo sklopiti sporazum s Međimurskom županijom. Njime se Županija obvezuje na gradnju škole, a Općina kupnjom Atona osigurava dvoranu.

U predugovoru koji će biti potpisan nakon toga je i stavka prema kojoj posao ovisi o suglasnosti za gradnju škole koju mora (ili ne mora!) dostaviti ministarstvo.
Županija kao osnivač potom će prijaviti gradnju škole na Nacionalni plan oporavka i otpornosti i dobiti (ili neće dobiti!) zasad nepoznat postotak cijene gradnje škole, to jest sufinanciranje.
Strpljen – spašen…

– Suglasnost za novu školu traži se od početka rujna i još nije izdana. No vjerujemo da će uskoro doći. Moramo biti brzi jer zasad imamo samo idejni projekt za novu školu. Staru školu pak bi dali udrugama, dok bi u staroj dvorani uredili dom kulture. Aton ima i druge sadržaje osim dvorane i mi njime namjeravamo upravljati drugačije – kazao je načelnik i dodao da Aton kupuju za 3,17 milijuna eura. Svemu se oštro usprotivio oporbeni vijećnik Franjo Cimerman (HDS):

– Župan mi je na početku moja prva dva mandata kao županijskog vijećnika 2013. godine, na pitanje o novoj školi u Nedelišću, kazao kako je ona apsolutni prioritet. Pa su gradili u Orehovici. Nekoliko godina poslije pitao sam isto i opet je škola u Nedelišću bila prioritet. Pa su gradili u Pribislavcu. Na kraju drugog mandata opet sam to pitao, dobio isti odgovor, pa je građena dvorana u Strahonincu. Župan će ovo potpisati, mora, izborna je godina. Ali niti Županija ima sredstava za to niti ima volje. Istupi župana i njegovog prijatelja Ivice Bakse, koji je otvoreno napao Općinu po pitanju Atona, jasno pokazuju njihov pravi stav. Mislim da je šansa da naprave školu nikakva – odapeo je Cimerman strelice prema Županiji.

Plaćalo se, jest…

Pitao je ne bi li bilo realnije dograditi staru školu, jer joj ne nedostaje puno uvjeta za jednosmjensku nastavu. Smatra i da je cijena nekorektna, Općina je godinama plaćala Atonu silan novac, a ovo je cijena formirana za tržište.
Načelnik mu je odvratio kako govori paušalno, na sebi svojstven način i čini sve da ne dođe do kupovine Atona. No priznao je da vlasnik cijenu, koju je formirao vještak, doista nije spustio niti za cent.

– Plaćalo se Atonu, ali za ljude, za sportaše i udruge. Nisu to bile dotacije privatniku i ne vidim zašto bi on zbog toga morao spuštati cijenu – dodao je.
Predsjednik Kolman pak je Cimermanu kazao da se pokušava napraviti upućenim:

– Prije svega, Županija je osnivač škole i oni su se odlučili za gradnju nove kod Atona. Danas postoje natječaji za gradnju škole kakvih nekad nije bilo – kazao je te cijenu Atona usporedio s gradnjom dvorane u Strahonincu. Ona je 2018. godine stajala 13 milijuna kuna, cijene su otada silno rasle, a ta dvorana nikako nije usporediva s Atonom, dodao je načelnik.

Uz devet glasova za kupnju Atona, protiv su bili Franjo Cimerman (HDS) i Ivan Klekar (HDZ), a suzdržani Petar Horvat i Ivanka Novak, nezavisni vijećnici izabrani s liste Matije Posavca.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3590

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije