CRTICE S GRADSKOG VIJEĆA PRELOGA

GRADONAČELNIK O BUŠOTINI U DRAŠKOVCU Ne zna se vlasnik

- Nemamo saznanja je li Josip Kobal bušotinu ustupio ili eventualno prodao nekoj trećoj osobi, navodi Kolarek u pisanom odgovoru SDP-ovom vijećniku Horvatu

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ) odgovorio je na pitanje koje je vijećnik Mario Horvat (SDP) postavio još na šestoj sjednici Gradskoga vijeća, a odnosi se na termalne izvore u Draškovcu te plaćanje rente za prostor na kojem se nalazi benzinska crpka naftne kompanije INA. Odgovor zapravo sadrži kraći opis odnosa između Grada, INA-e i draškovečkog poduzetnika Josipa Kobala – u javnosti istaknutog imena kada se govori o nerealiziranom projektu toplica, odnosno geotermalne elektrane u Draškovcu.

Kolarek navodi da je 2002. na osnovu raspisanog natječaja, tadašnje Poglavarstvo Preloga sklopilo ugovor o ustupanju bušotine na vodu (Draškovec 1) Kobalu. On je bušotinu koja se inače nalazila na njegovom zemljištu preuzeo u trajno vlasništvo bez naknade te se ugovorom obvezao za svaku štetu koja bi mogla biti prouzročena Gradu ili nekoj trećoj osobi.

Mario Horvat

Nadalje, na Kobala su prenesene sve obveze definirane ugovorom koji je Grad prethodno sklopio s INA-om uključujući i onu da kompaniji bez naknade ustupi građevinsko zemljište u slučaju kad ona za to iskaže interes.

– Nemamo saznanja je li Josip Kobal bušotinu ustupio ili eventualno prodao nekoj trećoj osobi, navodi Kolarek u pisanom odgovoru SDP-ovom vijećniku Horvatu.

POMIRBA

Kad je riječ o benzinskoj crpki, gradonačelnik odgovara da je Grad tražio plaćanje poreza na korištenje javnih površina u razdoblju od 1995. do 2000. godine, no INA je to odbijala te pokrenula sudski spor vezano uz utvrđivanje vlasništva nad prostorom na kojem se nalazi crpka.

– S obzirom da je benzinska postaja izgrađena još 1969. godine bilo je očito da će Grad spor izgubiti. Grad je prisilno naplatio navedeni porez u iznosu od 247.500 kuna pa je INA opet pokrenula spor. Nakon više upravnih i sudskih postupaka, Grad je priznao pravo vlasništva kompaniji, ali zadržao naplaćeni iznos poreza. INA je potom odustala od daljnjih postupaka te se od tada zadužuje samo za komunalnu naknadu za površinu na kojoj se nalazi crpka, pojasnio je gradonačelnik.

* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3.505

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije