HSS poručuje Vladi: Ne šaljite na mljekare policiju, nego subvenciju!

U Republici Hrvatskoj otkupna cijena mlijeka izračunava se sukladno Promemoriji potpisanoj od strane predstavnika proizvođača mlijeka, prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede u ožujku 2009. gdje su ključni pokazatelji za formiranje cijene prosječna cijena mlijeka u EU 27 i srednja vrijednost kretanja tečaja eura u posljednja tri mjeseca.

Upravo činjenica da je u model izračuna cijene mlijeka u Hrvatskoj uključen prosjek cijena mlijeka u 27 članica Europske unije, jasno govori u prilog činjenici da je kretanje cijene mlijeka u Hrvatskoj u skladu s kretanjem cijena mlijeka na europskom tržištu te da hrvatski proizvođači mlijeka ne traže ništa drugo osim onog što je ranije dogovoreno s mljekarama i Ministarstvom poljoprivrede.

Budući da cijena mlijeka u RH ne odstupa od cijena u većini zemalja EU (oko 0,34 €) nema razloga za jednostrani prekid dosadašnjeg, usuglašenog načina izračuna cijene mlijeka, a na štetu proizvođača.

U Republici Hrvatskoj je godinama prisutan trend pada broja proizvođača mlijeka, a smanjenje cijene mlijeka u ovom trenutku dovelo bi u daljnju opasnost od brzog propadanja čitav niz manjih proizvođača mlijeka (s godišnjom proizvodnjom do 20.000 kg mlijeka), a gubitak 5.000 takvih manjih farmi značio bi smanjenje proizvodnje na godišnjoj razini u cijeloj Republici Hrvatskoj za oko 100 miliona kg mlijeka.

Kome odgovara da se u Republici Hrvatskoj smanjuje proizvodnja mlijeka i zatvaraju govedarske farme? Koje je odgovore na ovu situaciju spremno ponuditi Ministarstvo poljoprivrede i kakva je politika Ministarstva prema ovom problemu odnosno na koji način će se zaštiti proizvođači mlijeka?

Ministarstvo poljoprivrede u svojem je priopćenju za javnost navelo kako će pratiti stanje na tržištu mlijeka te djelovati sukladno potrebi i mogućnostima. Pitanje je koje su to mogućnosti?

HSS zahtijeva od Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede, da odmah pristupi rješavanju problema, prije svega sredstvima za intervencije iz državnog proračuna te da se nastave mjere obustavljene 31.10.2011. do stabilizacije tržišta, a kako bi se zaštitilo hrvatske proizvođače mlijeka od propadanja i kako bi se sačuvala egzistencija 5000 proizvođača, odnosno 20 000 stanovnika, piše u zajedničkom priopćenju HSS-a i ŽO HSS-a Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije