MEĐIMURSKI SDP

POMIRBA ILI ZATIŠJE PRED BURU Jesu li Grbin i Hajdaš-Dončić uistinu smirili sukobe međimurskih SDP-ovaca?

Hoće li nakon lokalnih izbora za međimurski SDP biti vedro i sunčano ili će se nad stranku nadviti crni oblaci?

Početkom proteklog tjedna na sjednici Županijskog odbora SDP-a za novog tajnika organizacije izabran je Dean Žbulj iz Čakovca. Ujedno je donesena odluka o provođenju unutarstranačkih izbora u Općinskoj organizaciji Nedelišća, gdje je za povjerenika imenovan Anđelko Nagrajsalović. Ove kratke informacije na prvi pogled ne zvuče kao neka posebna senzacija, ali onima koji dobro poznaju odnose snaga unutar međimurskog SDP-a mnogo toga govore. Naime, ovakve se odluke mogu protumačiti kao vjetar u leđa predsjedniku međimurskog SDP-a Mladenu Novaku, kojemu su njegovi oponenti unutar stranke predviđali brzi pad nakon izbora Peđe Grbina za predsjednika stranke.

Sve ovo, dapače, dešava se nakon što je, pred petnaestak dana, sam Grbin, u pratnji svog glavnog savjetnika Siniše HajdašDončića i novoizabranog glavnog tajnika stranke Vedrana Babića, razgovarao s ključnim ljudima ovdašnjeg SDP-a. Kako doznajemo, s međimurske strane stola, uz predsjednika Novaka bio je i predsjednik čakovečke gradske organizacije Mario Medved, saborski zastupnik i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač te saborske zastupnice Boška BanVlahek i Andreja Marić.

Čovjek bi očekivao da će u takvom sastavu biti vođena oštra rasprava o stanju u organizaciji koja unatrag godinu dana, pa i duže, grca u žestokim sukobima, ali, po onome što smo čuli, u bajkovitoj atmosferi slakovečke “Čarolije” i uz sočnu teletinu ispod peke razgovor je nalikovao blagoj kamilici. Na kraju je, posve prigodno, zaključeno da glave treba staviti skupa te u vlastitim redovima pronaći najbolje kandidate za načelnike, gradonačelnike i župana na predstojećim parlamentarnim izborima.

Na taj se način i Grbin pridružio plejadi SDP-ovih predsjednika koji smatraju da se problemi međimurske organizacije mogu riješiti guranjem pod tepih. Birači nam ovdje uredno isporučuju glasove, nitko se tu pretjerano ne ljuti jer nije više u stranačkoj hijerarhiji i čemu onda talasati, razmišljao je, valjda, novoizabrani predsjednik. Iako je vrlo dobro upućen u situaciju i genezu svih sukoba koji već dugo opterećuju međimurski SDP, do te mjere da se loši izborni rezultati unutarstranačkih suparnika potiču i slave, Grbin  je odlučio zažmiriti na sve negativnosti i dobrohotno klimnuti kad su se dojučerašnji ljuti suparnici zagrlili i zakleli na vječnu vjernost.

Takav je rasplet događaja predsjednik međimurskog SDP-a Mladen Novak shvatio kao zeleno svjetlo stranačkog vrha, pa ne čudi što je u kratkom roku Županijski odbor uspio okupiti kvorum i donijeti ranije navedene odluke. One jasno pokazuju da Novak zasada kolo vodi, jer iako Dean Žbulj spada među one SDP-ovce koji se ne guraju u prvi plan i žele napredovati temeljem svog rada i doprinosa, nedvojbeno je da na poziciju tajnika, mada je član čakovečke gradske organizacije, dolazi voljom županijskog predsjednika. U krug Novakovih najbližih suradnika spada i Anđelko Nagrajsalović kojeg je zapala složena zadaća provedbe unutarstranačkih izbora u Nedelišću. Radi se o organizaciji od posebnog interesa stranke, jer u Nedelišću SDP odavno dominira, ali je tamošnji načelnik Darko Dania napustio stranačke redove nakon što se politički razišao s predsjednikom Novakom.

U kuloarima se priča da bi Novak za predsjednicu tamošnje organizacije želio kandidirati svoju suprugu Ivanku, koju bi stranka potom podržala i na lokalnim izborima, ali iz istih izvora dolaze informacije da je za tu poziciju zainteresiran i sadašnji zamjenik načelnika Nikola Novak, koji nam je to i osobno potvrdio. Uz oprez koji je nužan kada je u pitanju vjerodostojnost ovakvih informacija, čija je namjera često diskreditirati konkurenciju, ipak s posebnim zanimanjem čekamo daljnji razvoj događaja u najvećoj međimurskoj općini.

Da stvari ipak nisu tako idealne kao što se želi prikazati govore informacije iz Štrigove. Naime, tamošnja je stranačka organizacija na svojoj sjednici početkom mjeseca donijela niz zaključaka, među kojima i onaj u kojem se ističe slijedeće:

– Naša Županijska organizacija je duboko podijeljena što je rezultiralo time da se Županijski odbor bavio suspenzijama i izglasavanjima nepovjerenja ili se u zadnje vrijeme ne može ni održati zbog nedostatka kvoruma. Sličan je slučaj i s Predsjedništvom, a nejasan je i status predsjednika Županijske organizacije nakon zadnjih sastanaka Županijskog odbora. S obzirom da ne funkcioniraju najvažnija tijela Županijske organizacije koja moraju raspravljati i donositi odluke o svim najvažnijim pitanjima rada i djelovanja stranke postavlja se pitanje regularnosti trenutnog stanja, zaključuju štrigovski SDP-ovci koji su odlučili da će zbog takve situacije iz Županijskog odbora privremeno povući svoje predstavnike Kristijana Valkaja i Mihaela Škvorca.

U Štrigovi zaključuju:

– Ukoliko ne dođe do temeljite promjene sadašnjeg stanja, predstojeći lokalni izbori će biti samo nastavak agonije SDP-a Međimurske županije s katastrofalnim posljedicama za našu Županijsku organizaciju – poručuju iz sredine gdje SDP, pod vodstvom Stanislava Rebernika, već dugo obnaša vlast, ali situaciju na terenu tumače posve drugačije od Grbina i njegovih međimurskih sugovornika.

Vidjet ćemo hoće li ovakvi stavovi dovesti do raspuštanja štrigovske organizacije, a vrijeme će pokazati i hoće li ostati usamljeni u ovakvim razmišljanjima. Naizgled, kad brod pušta na jednom mjestu ne bi trebao potonuti, ali međimurski bi SDP, kao i ostale stranačke organizacije širom Hrvatske, već do sredine prosinca trebao definirati kandidate za predstojeće lokalne izbore, što otvara mogućnost novih prijepora.

Prema onome što se zna, aktualni čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač nema nikakvih dilema oko kandidature za treći uzastopni mandat. Vidjet ćemo hoće li njegov zamjenik i predsjednik čakovečke gradske organizacije Mario Medved i ovog puta ostati čovjek iz sjene ili možda krenuti u borbu za županiju, ako se za to ponovno ne odluči predsjednik Novak.

Pitanje je gdje će se u toj priči naći novopečena saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, koja bi mogla ostati bez saborske pozicije ukoliko župan Posavec, u nekoj od kombinacija, nakon lokalnih izbora odluči aktivirati saborski mandat. Nakon što je pravovremeno podržala Peđu Grbina, u lokalnim stranačkim križaljkama njezino ime se često spominjalo u raznim kombinacijama oko preuzimanja pojedinih funkcija, čak i do predsjedničkog mjesta, a špekuliralo se i s mogućnošću kandidature za lokalne izbore. S obzirom da je, nakon spomenutog sastanka, na snazi stranački status quo uskoro ćemo vidjeti kolika je stvarna vrijednost njezinih dionica na unutarstranačkoj burzi i u kojoj mjeri može ugroziti ambicije svojih kolega koji pucaju na najviša mjesta.

Lokalni izbori uvelike će biti trenutak istine za međimurski SDP i njegovo sadašnje vodstvo. Hoće li nakon toga biti vedro i sunčano kao što predviđaju predsjednik Grbin i vodeći ljudi međimurske organizacije ili će se nad stranku nadviti crni oblaci, kao što ponegdje prognoziraju s terena, vrijeme i birači će pokazati za 6 mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije