POMOR PČELA KAKAV SE NE PAMTI

ODLIČNE VIJESTI Odlučeno na sjednici: Vlada pomaže međimurskim pčelarima s milijun kuna

- Nadamo se da će se međimurski pčelari uz ovu potporu što prije vratiti na razinu proizvodnje meda kakvu su imali i prije - rekao je ministar Darko Horvat

Vlada RH na svojoj je današnjoj sjednici prihvatila Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica na području Međimurske županije. Njime je, do kraja godine, predviđena financijska pomoć od milijun kuna, čime će se oštećenim pčelarima nadoknaditi barem dio izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje. 

Kako se navodi u odluci Vlade provedbom mjera iz ovog programa korisnicima će se osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što će izravno utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti. 

Programom su obuhvaćeni pčelari  koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u skladu s člankom 129. Zakona o poljoprivredi, a kod kojih je na temelju Zapisnika o inspekcijskom nadzoru izvršenom na pčelinjacima u Međimurskoj županiji tijekom mjeseca lipnja utvrđen pomor pčela. Takvih je ukupno 37 s 1211 pčelinjih zajednica. U okviru ove mjere omogućit će se naknada za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda (med, pelud, propolis i matična mliječ). Financijska sredstva predviđena ovim Programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima sukladno broju stradalih zajednica, a maksimalno do iznosa od 860,00 kn po pčelinjoj zajednici.

Podsjetimo, u Međimurskoj županiji tijekom lipnja ove godine došlo je do masovnog pomora pčela. Na temelju provedenog inspekcijskog nadzora od strane Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, Područnog ureda Varaždin, Ispostave Čakovec postavljena je sumnja da je pomor pčela uzrokovan trovanjem te je za potrebe istog napravljeno uzorkovanje uginulih pčela. Bez obzira na uzrok pomora pčelinjih zajednica, neupitno je došlo do velike štete za pčelarsku proizvodnju na području Međimurske županije, pa i u cjelini na razini cjelokupne pčelarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Osim izravne štete pčelarima u gubitku pčelinjih zajednica i posljedično tome gubitaka u proizvodnji, masovnim pomorom pčela ugroženo je i uspješno oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih usjeva.

Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Međimurske županije Matija Posavec je 12. lipnja 2020. godine proglasio prirodnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat nakon sjednice Vlade kratko je komentirao ovu odluku.

– Već smo nekoliko puta pokazali da ova Vlada ne zatvara oči ni pred kojim problemom, a posebno kad se radi o pitanju naših obrtnika. Pomor pčela doista je bio veliki udarac za naše poljoprivrednike u Međimurju te im na ovaj način pomažemo premostiti gubitke koje su zabilježili, u nadi da će se u narednom periodu uspjeti što prije vratiti na razinu proizvodnje meda kakvu su imali i prije – poručio je Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije