Glavina: “Pomoći ću da izvršna vlast ima više sluha za Međimurje”

Glavina: “Pomoći ću da izvršna vlast ima više sluha za Međimurje”

Dragutin Glavina jedan je od dvojice novih saborskih zastupnika u Hrvatskom saboru iz Međimurske županije. Kao i Mario Moharić (SDP), i on je u saborske klupe ušao s liste Kukuriku koalicije u III. izbornoj jedinici. Bio je na posljednjim 14. mjestu na listi, no najmanje je strepio hoće li ući u Hrvatski sabor jer je, doznajemo, Radimir Čačić već prije izbora rekao: “Izgubimo li ili pobijedimo, Drago ide u Sabor umjesto mene! Ako izgubimo, ja ću se ionako povući, a ako pobijedimo, ja idem u Vladu”. Dogodila se ova druga situacija. Čačić je postao prvi potpredsjednik Vlade, a D. Glavina zastupnik.

Na dio pitanja koje smo mu mislili postaviti odgovorio je već u Priločkom listu, gradskom almanahu koji izlazi na kraju svake godine. Dodali smo nekoliko pitanja i evo proširenog intervjua za čitatelje portala emedjimurje.hr, kojim započinjemo seriju intervjua sa zastupnicima iz Međimurske županije.

eMedjimurje.hr: Čestitke na ulasku u Hrvatski sabor

– Hvala lijepa. I ja želim najprije uputiti riječi zahvale svima koji su svojim glasovima doprinijeli da kandidacijska lista na kojoj se nalazilo i moje ime dobije takvu podršku građana u našoj izbornoj jedinici, koja mi je eto omogućila ulazak u Hrvatski sabor kao zamjena za Radimira Čačića koji je kao prvi potpredsjednik Vlade ušao u izvršnu vlast. Zahvala i mojoj Hrvatskoj narodnoj stranci koja me predložila na tu koalicijsku listu. Velika je to čast. Puno je desetljeća prošlo otkada je naš domaći čovjek iz preloškog kraja, i po rođenju i po mjestu življenja, bio zastupnik Hrvatskog sabora. Zato i ovo ukazano povjerenje želim opravdati na najbolji mogući način.

eMedjimurje.hr: Kako?

– Želja mi je da kao saborski zastupnik pomognem u realizaciji projekata koji su u interesu Preloga, ali i cijeloga Međimurja. Svjestan sam da mandat saborskog zastupnika nije izvršna funkcija, ali svojom pozicijom i autoritetom sigurno se može pomoći da izvršna vlast ima više sluha za Međimurje. Kao saborski zastupnik aktivno ću sudjelovati u izmjeni zakonske regulative koja će omogućiti decentralizaciju financiranja koja koči razvoj jedinice lokalne samouprave, pa i našeg Međimurja. Naši ljudi ne žele ovisiti o nikome, žele takvu politiku koja će im dati ono što zaslužuju i na što imaju pravo. Stoga se veselim daljnjem političkom angažmanu jer se stvara razdoblje u kojem će se vrednovati uspjeh, znanje i sposobnost. Politika mora biti mjerljiva disciplina i svako ulaganje treba vrednovati temeljem projekata koje nudi transparentan razvoj neke sredine.

eMedjimurje.hr:  Ostajete li i dalje preloški gradonačelnik?

– Ostajem gradonačelnik do kraja mandata. Građani su mi na lokalnim izborima dali veliko povjerenje i želim pošteno i odgovorno odraditi svoj mandat do kraja te završiti započete projekte. Mojim odstupanjem morali bismo ići na raspisivanje novih izbora za ovih još nepunu godinu i pol mandata. Jedan dio poslova ću prerasporediti. Tu je zamjenik, predsjednica vijeća, dva potpredsjednika. No, i oni imaju svoje redovne radne obveze. Zato će mi kao i do sada pomagati i dio poslova odrađivati pročelnici, kao i o ostali djelatnici stručnih službi. Osim toga, naučen sam raditi puno više od redovnog radnog vremena.

eMedjimurje.hr:  Prvi dojmovi iz Hrvatskog sabora? Iza nas su prilično burni prvi dani zasjedanja…

– Rano je još za šire opservacije. Mogu samo reći da bi u oporbenim redovima trebalo biti manje samopromocije, pogotovo na početku rada nove Vlade koja je dobila tako veliko povjerenje građana.

eMedjimurje.hr:  Kako je kriza utjecala na gradski proračun i život građana?

– Predviđanja su bila da će ove godine na razini države gospodarstvo polučiti pozitivne pokazatelje razvoja. No, prema procjenama, neće biti planiranih pozitivnih pomaka. Svakako da se to odnosi i na razinu županija, gradova i općina. A gospodarstvo je motor razvoja svake sredine. Zato u svakoj prilici odajem priznanje i zahvalu poduzetnicima koji i u tako otežanim uvjetima uspješnu posluju. Posebno onima hrabrima koji i investiraju. Primjer je izgradnja sportsko–rekreacijskog kompleksa na jugu Preloga.

O gospodarstvu ovise zaposlenost, plaće, potrošnja, komunalni i društveni standard. Iz plaća jedan se dio sredstava slijeva u gradski proračun kroz porez iz dohotka, naplate komunalnih i drugih obveza građana prema gradu, kao i dio sredstava koje direktno plaća gospodarstvo u proračun kroz komunalnu naknadu i neke druge naknade i poreze. Znači učinci krize na gradski proračun su veliki.

Ove godine nastavio se negativni trend zaposlenosti i u državi i na županiji pa tako i u našem gradu. Posebno u tekstilnoj industriji. Prestala je sa radom tvornica s velikim brojem radnika. Od toga najveći broj žena. I neke druge tvrtke smanjile su broj zaposlenih, a nije se otvorio dovoljan broj novih radnih mjesta. Zbog toga veliki broj mladih nije mogao naći zaposlenje i prisiljen je posao tražiti najčešće u inozemstvu.

Grad kroz svoje programe, posebno socijalni, pomaže građanima kojima je u ovom trenutku pomoć najpotrebnija. Pomažemo roditeljima slabijeg imovnog stanja za pomoć u podmirenju troškova prehrane u školama, participiramo u cijeni dječjeg vrtića, dajemo povlaštene kredite studentima, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola, dajemo pomoći za troškove stanovanja, ogrijeva, komunalne naknade, prijevoza otpada, a pomažemo i na druge načine.

I za ove božićne i novogodišnje blagdane poslali smo pomoć onima koji imaju najmanje. Kao i obiteljima sa većim brojem djece. Povećat ćemo pomoć za novorođenčad. Za prvo dijete 1000 za drugo 1500, a za treće i svako daljnje 2000 kuna. Znam da je sve to nedostatno, ali pokazujemo da znamo za njihove probleme i da volja za pomoć postoji.

eMedjimurje.hr: Prelog se ističe kao primjer dobro promišljenog ulaganja u gospodarske zone

– Gospodarska zona Sjever je u najvećem djelu završena i privedena mogućnosti izgradnje gospodarskih kapaciteta. U ovoj godini dograđeni su kapaciteti u tvornici LPT. Novosagrađena je tvornica ženskog rublja Nestor u kojoj radi šezdesetak radnica.

No, sigurno da se učinci krize osjećaju i na zainteresiranošću u ulaganja. Pa tako i za prodaju građevinskih parcela u našoj gospodarskoj zoni Sjever.

Srećom, otvaraju se nove tvornice, a time i radna mjesta. Vodimo pregovore sa dvije tvrtke iz inozemstva o mogućoj gradnji dvije nove tvornice. Radovi bi mogli početi početkom ljeta naredne, a početak proizvodnje sredinom 2013.

eMedjimurje.hr: Nekoliko rečenica o proračunu za 2011. godinu

– Kad govorimo o snazi našeg proračuna važno je istaknuti da porezni prihodi iznose oko 5,5 milijuna poreznih prihoda, i da je njegov ukupni izvorni fiskalni kapacitet oko 10 milijuna kuna. Naš prihod od poreza na dohodak po glavi stanovnika manji je od Čakovca, Nedelišća, Šenkovca, Strahoninca, Donjeg Kraljevca…

Znači da se naš proračun velikim dijelom oslanja na sufinanciranje iz drugih razina i izvora, kao i na kapitaliziranje imovine. Sigurno je da će ispunjenje proračuna na prihodovnoj strani posebno pozicije naplate naših potraživanja rezultirati pozitivnim ili negativnim izvršenjem proračuna. No, ispunili smo najveći dio našeg programa, i ono najvažnije, preko polovice proračuna su kapitalna ulaganja.

 Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

eMedjimurje.hr: Koje će biti glavne investicije na području Grada u idućoj godini?

– I proračun za 2012. godinu planiran je na način da će najveći dio proračuna sadržavati nabavu imovine, odnosno ulaganja u kapitalne projekte komunalne i društvene infrastrukture.

Radi se o cestama, pješačkim stazama, nerazvrstanim cestama, javnim površinama, javnoj rasvjeti, uređenju tržnice, javnim zgradama, kanalizacijskoj mreži i kolektoru, uređenju odlagališta građevinskog i drugog otpada, projektne dokumentacije i drugih ulaganja. Svakako da nam je želja da se završi potez spoja Prelog – Cirkovljan, kanalizacije u Gospodarskoj zoni Istok, kao i da započnu radovi na rekonstrukciji ceste Prelog – Sveti Križ.

eMedjimurje.hr: Planirate li povećanje poreznih opterećenja i naknada ili možda uvođenje prireza?

– Ne planiramo povećanje obveza za domaćinstava i građana s naslova naknada za naše usluge. Isto tako, ne planiramo ni mogućnost uvođenja prihvatljivog prireza, iako ima prijedloga za to, posebno za gradnju grobne kuće. No, naši građani teško žive, pa ima vremena za to. Može se jedino dogoditi da će za određene programe i projekte i njihovo sufinanciranje trebati upravo sredstva prireza.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije