na radost cijelog zavEščaka

OPĆINA SELNICA Otkupili ‘Mlinarov grunt’: Žitelji Zaveščaka dobili mjesto gdje će se sastajati i družiti

Na parceli se uz kuću (budući društveni dom) nalazi starinski zdenac s pitkom vodom, stara pevnica (podrum) gotovo ledenica i štala u kojoj je uzgajan međimurski konj. Odlični preduvjeti za novu turističku destinaciju.

Odlukom svog Općinskog vijeća, Općina Selnica otkupila je nekretninu u Gornjem Zebancu, u naravi kuću, veliki grunt i voćnjak. Danas nekretnina, a u jedna bolja vremena bio je to radni ‘Mlinarov grunt’ koji je na rubu Gornjeg Zebanca i od naselja Zaveščak dijeli ga samo prirodni potok u kojem plivaju razne potočne ribice, te će sve što se na njemu nalazi biti dato na korištenje VMO-u Zaveščak.

Načelnik selničke općine Ervin Vičević kaže: – Moja i naša namjera je da svako naselje u Općini Selnica ima svoj objekt i nakon ponude obitelji Novak da nam prodaju kuću, pozvao sam članove VMO Zaveščak koji su pregledom ustvrdili kako je kuća suha i uredna. Kuća će se uskoro obnoviti, te će mještani Zaveščaka imati svoj dom u kojem će se okupljati, tu će se održavati svi izbori, jer do sada su mještani Zaveščaka jedini u općini na izbore i glasovanje odlazili u Selnicu.

Vičević kaže kako je cijena od 70.000 kuna povoljna jer radi se o 1341 kvadratnom metru zemljišta te građevinskim objektima, a sama povijest ‘Mlinarovog grunta’ pruža mogućnosti uređenja edukativne i izletničke destinacije. Uz grunt je potok kojim stalno teče bistra izvorska voda  koji se ulijeva u Selnički ribnjak, te bi ovo mogla biti odlična simbioza ili povezanost dviju destinacija u veliki i zanimljivi turistički sadržaj.

Mlinarov grunt za buduće naraštaje

Postoji i emotivna i zanimljiva priča glede ove nekretnine, odnosno ‘Mlinarovog grunta’, koju priča Ivan Novak iz Selnice dosadašnji vlasnika nekretnine.

– Želja sada moje pokojne majke Marije Novak bila je da se u njenom dvorištu, zapravo na ‘Mlinarovom gruntu’ napravi melin (mlin) za turističke namjene te društveni dom za cijeli Zaveščak. Svoju želju potvrdila je i tako što je 2008. godine veći dio grunta poklonila udruzi ‘OAZA’ Selnica koja je obećala na obližnjem potoku napravi mlin.

OAZA nije napravila ništa pak je moja majka za života mi rekla da zamolim načelnika Vičevića u kojemu je ona vidjela sposobnog čovjeka i osobu od riječi, da usliši njezinu želju i na ovom dvorištu napravi nešto korisno za sve žitelje Zaveščaka i sve druge. Vjerujem kako će načelnik Vičević sa suradnicima uslišiti makar dio želja moje majke, a ona će s neba ponosno blagoslivljati ‘Mlinarov grunt’ za nove naraštaje.

Na parceli ili gruntu nalazi se kuća (budući društveni dom), stari bunar s čistom pitkom vodom, staja u kojoj se držao međimurski konj, velika pevnica (podrum) i druge stvari. Moja majka jako je poštivala Općinu Selnica i načelnika Vičevića, Udrugu OAZA i sve općinske vijećnike, riječi su Ivana Novaka, zakonskog nasljednika ‘Mlinarovog grunta’ koji još dodaje i kako odavde daleko nije TRIM staza u Plešivici, te bi obadvije destinacije čiji bi pohoditelji mogli u miru razmišljati o očuvanju zdravlja na svježem zraku u idiličnim predjelima selničke općine, bile idealna škola u prirodi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije