Župnik izlazi u noćne klubove, a zna i zaplesati na stolu

Župnik izlazi u noćne klubove, a zna i zaplesati na stolu

Zbog tebe sam to što jesam, valjda Bog je tako htio, pa me znaju svi birtaši, kod njih sam zbog tebe pio…, pjevao je frontmen tamburaškog sastava Gazde u prepunom noćnom klubu Antrum u Prelog.

Foto: Velečasni Tomislav Kos (desno)

Prošla je ponoć, zvuk žice atmosferu je doveo do usijanja, gosti se penju na stolove… Među njima je i velečasni Tomislav Kos (29), župnik u međimurskom Pribislavcu. Uhvatio je prijatelja za rame i zapjevao.

Netipičnog svećenika kojeg mladi vole jer se, vele, voli družiti s njima i u ugostiteljskim objektima, a ne samo u crkvi ili u vjeronaučnim dvoranama, prošle je godine, u lipnju, zaredio varaždinski biskup Josip Mrzljak, a već u srpnju odslužio je mladu misu. Ubrzo je postavljen za župnika u Pribislavcu.

Velečasni Tomica, kako ga zovu, dolazi iz vjerničke obitelji, dugo je godina bio i ministrant. Završio je srednju školu za tehničara cestovnog prometa u Čakovcu i zaposlio se kao vozač kamiona. Nakon dvije godine, osjetio je Božji poziv, parkirao kamion i upisao se na Katoličko-bogoslovni fakultet. Odlazak na bogosloviju i zaređenje nije značilo i zbogom druženjima s prijateljima. Može ga se vidjeti u kafićima, na nogometnim utakmicama, utrkama u speedwayu…

Netipični, ali iznimno popularni i voljeni velečasni Tomislav Kos (desno)

Tomica je pravi pajdaš! Pa što ako je svećenik? I oni se moraju zabavljati – kažu njegovi poznanici. Jedni odobravaju njegov način života, a drugi kažu da svećeniku ipak nije mjesto u noćnim klubovima.

Svećenik je prije svega čovjek, a tek onda svećenik – kratko će. U Varaždinskoj biskupiji u samo par godina zaređeno je dvadesetak mladih. Prije dva tjedna zaređena su četvorica đakona.

Nekad ih je bilo puno više jer je u obiteljima bilo i više djece. Promijenio se način života, mijenjaju se i kultura i običaji. Drugi je razlog slabijeg odziva to što se o Crkvi u medijima često piše loše – pojašnjava župnik Kos.

Nije zavladala kriza Božjeg poziva, nego odziva, dodaje. U Crkvi se, veli, puno radi s mladima. – Mi se ne oglašavamo u novinama, ne odlazimo na trgove ili u kafiće po mlade i nagovaramo ih da se upišu na bogosloviju – zaključuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije