Pavlic: Hrvatska je danas visoko centralizirana država u rangu Grčke!

Pavlic: Hrvatska je danas visoko centralizirana država u rangu Grčke!

U Hotelu “Park” u Čakovcu održana je konferencija za tisak MDS-a na kojoj su članovi MDS-a iznijeli osnove svog Izbornog programa.

Predsjednik MDS-a i nositelj liste MDS-a pod brojem 21, Željko Pavlic posebno je istaknuo:

Poznato je da se MDS zalaže za korijenitu decentralizaciju Republike Hrvatske.

Na žalost, činjenica je da je Hrvatska danas visokocentralizirana država. U rangu jedne Grčke, u kojoj centralna država kontrolira 92 % proračunskih sredstava, a u Hrvatskoj centralna država kontrolira 90 % proračunskih sredstava. Možemo reći da od 10 proračunskih kuna, a radi se o prihodima od svih poreza, trošarina i doprinosa koje su prikupljene na nekom području, samo jedna kuna ili 10 % ostaje na tom području odnosno u proračunima naših općina, gradova i županija.

Sve to rezultira ponajviše poraznim gospodarskim pokazateljima, blokiranim političkim sustavom i neravnomjernim i nepravednim regionalnim razvojem.

Dokaz za to su i podaci o prevelikim razlikama u nekim socijalnim i gospodarskim pokazateljima:

Prosječne neto mjesečne plaće po županijama kreću se od 3.268 do 5560 kuna. Prosječna plaća u Međimurju je 3.676 kuna i zaostaje za prosječnom hrvatskom za 30 %.

Bruto društveni proizvod po županijama kreće se od 8.500 E do 15.000 E. BDP u Međimurju iznosi 8.960 E, a hrvatski prosjek je 10.682 eura.

Sve to pokazuje da je dosadašnja regionalna politika bila kriva i neučinkovita.

Ono za što se mi zalažemo je korjenita decentralizacija, tj. preraspodjela svih poreza i trošarina, od PDV-a do naknade za ceste u cijeni benzina, jer samo tako možemo stvoriti uvjete za ravnomjerni razvoj RH i kvalitetni razvoj gospodarstva jer i zaključak Studije o decentraliziranosti švicarskog instituta BAT iz Basela ističe da su Europske zemlje u kojima pojedinačne regije imaju veće ovlasti i odgovornosti u poreznoj, zakonodavnoj i obrazovnoj politici gospodarski naprednije od onih s centraliziranom upravom. I ukoliko želimo da Hrvatska što brže izađe iz krize moramo je što prije decentralizirati.”

Na konferenciji je i zorno prikazana, na štruci kruha, preraspodjela proračunskih sredstava gdje je bilo vidljivo da ogroman dio novaca ostaje pod kontrolom centralne države.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije