Laburisti samostalno sastavljaju liste za Sabor

Laburisti samostalno sastavljaju liste za Sabor

– Hrvatski laburisti, podružnice Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, donijeli smo odluku da izađemo samostalno na izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru u III. izbornoj jedinici. Za razliku od većine ostalih stranaka, gdje se odluka o tome donosi centralizirano, u Zagrebu, prema našim pravilnicima mi lokalno donosimo tu odluku – rekao je nacionalni potpredsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada i predsjednik podružnice Međimurske županije Rajko Bulat.
 

Laburisti pristupaju sastavljanju liste:

– Osim toga, u sljedećim danima pristupit ćemo postupku sastavljanja listi, koje isto tako prema internim pravilnicima sastavljamo sami u našoj izbornoj jedinici, bez upliva ili utjecaja od strane Predsjedništva stranke. Postupak se provodi u tri faze, u prvoj se međusobno između podružnica dogovaramo o raspodjeli mjesta na listi, u drugoj fazi kandidiramo imena te o njima glasamo, a nakon toga liste pošaljemo na Predsjedništvo stranke koje utvrdi naše prijedloge. Konačnu potvrdu nakon toga donosi Nacionalno vijeće,  koje utvrđuje sve liste za sve izborne jedinice.

Izbore smatraju kao temelj demokracije:

– Želimo napomenuti da su izbori za Hrvatski sabor temelj demokracije, zato pristupamo odabiru kandidata za listu Hrvatskih laburista demokratično i odgovorno. Svi potencijalni kandidati za listu zastupnika moraju potpisati izjavu da ne postoji nikakva zapreka za njihovo kandidiranje (sukob interesa, osuđivanje za kaznena djela korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminala..).

Vjerujemo kako ćemo biti iznenađenje izbora, a u Saboru ćemo odgovorno zastupati sve one koji žive od svog rada – kaže Bulat.

Rajko Bulat je izvjestio i o brojku njihovih članova u Međimurju:
 

Na dan 1. siječnja ove godine imali smo 2.130 članova. Tijekom ove godine kretanje je bilo sljedeće:
 

Siječanj: učlanilo se 372 novih članova a izašlo je njih 13.

Veljača: imamo novih 560 članova a njih 16 je izašlo.

Ožujak: 399 novih članova a 52 istupa.

Travanj: 88 učlanjenja i 13 izlazaka.

Svibanj: 89 novih i 13 ispisnica.

Lipanj: 132 učlanjenja i 10 izlazaka.

Srpanj: 168 učlanjenja i 52 izlazaka.

Kolovoz: 58 učlanjenja i 21 izlazak
 

Stanje na dan 3.9.2011.: Broj članova – 3.865.
 

Ovo je pravo stanje članstva Hrvatskih laburista, jer neki mediji šire dezinformacije o osipavanju članstva u našoj stranci. Usprkos ispisanim članovima, vidljivo je da smo od početka godine dobili preko 1700 novih članova. I rastemo iz dana u dan upravo u inat svima kojima smetamo – rekao je Bulat.

POSTUPAK ZA PREDLAGANJE  KANDIDATA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

Hrvatski laburisti počekom rujna započinju postupak predlaganja kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski Sabor, koji će završiti do kraja listopada. Temeljem internog Pravilnika o ustroju, Hrvatski laburisti su jedina stranka u Hrvatskoj u kojoj (1.) odluku o izlasku na izbore te (2.) odluku o izboru kandidata za listu, donose ogranci i podružnice u svakoj izbornoj jedinici samostalno.

Postupak predlaganja kandidata za izbor zastupnika provodi se u tri faze:

1) U prvoj fazi koordinatori svake izborne jedinice sazivaju zajednički sastanak izvršnih odbora podružnica i ogranaka koji se međusobno sami dogovaraju o raspodjeli mjesta i poziciji na izbornih listama. Obzirom da izborne jedinice pokrivaju više županija, izvršni odbori podružnica i ogranaka sami se dogovaraju koliko mjesta na izbornoj listi pojedine izborne jedinice će pripast određenim županijama i na kojoj poziciji a odluke se donose javnim glasovanjem, većinom glasova prisutnih.

 Osim toga, na tim se sastancima utvrđuje  i prijedlog za nositelja liste u pojedinoj izbornoj jedinici, a konačnu odluku o nositelju izborne jedinice donosi Nacionalno vijeće.

2) U drugoj fazi svaki ogranak i podružnica koji namjeravaju predlagati imena kandidata moraju održati skupštine. Odluke o predlaganju kandidata se donose tajnim glasovanjem, većinom glasova prisutnih, a prije odlučivanja se svi kandidati moraju predstaviti. Nakon toga, svi ogranci i podružnice obavezni su izvještaj o izboru dostaviti koordinatoru izborne jedinice.

3) U trećoj fazi Predsjedništvo stranke saziva sjednicu, na kojoj će se utvrditi prijedlozi lista po izbornim jedinicama, a nakon toga se sastaje Nacionalno vijeće, koje će utvrditi liste za sve izborne jedinice. Svi kandidati za izbor zastupnika moraju na Predsjedništvo stranke poslati životopis te vlasnoručno potpisanu izjavu o nepostojanju zapreka za kandidiranje, utvrđenih Statutom i Pravilnikom stranke. Član stranke koji je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora zbog počinjenja kaznenog djela ne može se kandidirati niti biti izabran kao kandidat stranke na bilo kojim izborima za vrijeme izdržavanja kazne niti prije isteka roka rehabilitacije utvrđenog Kaznenim zakonom RH.
 

Etički kodeks

Hrvatski laburisti su jedina stranka u Hrvatskoj u kojoj članom stranke ne može postati nitko tko je osuđen za kaznena djela korupcije, gospodarskog kriminala, organiziranog kriminala, djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina te djela protiv Republike Hrvatske i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.  Teška povreda Etičkog kodeksa smatra se sukob interesa, propust u predočenju imovinske kartice, zloporaba javne ovlasti unutar stranke ili pri obavljanju javne funkcije za bilo koju svrhu. Ukoliko je protiv bilo kojeg člana Stranke pokrenut kazneni postupak za kaznena djela navedena u Statutu stranke, Predsjednik stranke mora izreći suspenziju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije