Kolegij gradonačelnika i načelnika

ZA ZAŠTITU PASMINE Za osnivanje ergele međimurskog konja tri kune po stanovniku?

Financijsku podršku dat će Ministarstvo poljoprivrede i Međimurska županija, a traži se da se uključe i međimurski gradovi i općine kroz model sufinanciranja od tri kune po stanovniku

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 9. sjednice Kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji kojoj su nazočili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, saborski zastupnici Sunčana Glavak, Bernarda Topolko, Snježana Sabolek i Stjepan Kovač, načelnici i gradonačelnici, ili njihovi predstavnici, iz svih općina i gradova Međimurske županije kao i pročelnici, ravnatelji te direktori županijskih institucija.

Na dnevnom redu prva se našla tema zaštite autohtonih međimurskih pasmina domaćih životinja s naglaskom na međimurskog konja. Izvjestitelj Josip Grivec, zamjenik župana te predsjednik Savjeta za očuvanje i zaštitu međimurskih pasmina domaćih životinja, kazao je kako Međimurje obiluje nizom zaštićenim životinjskih vrsta, no trenutno je najugroženiji međimurski konj, autohtona hrvatska pasmina koja je pred izumiranjem.

– Odradili smo nekoliko sastanaka u Ministarstvu poljoprivrede i obećano je da će prvim rebalansom proračuna Republike Hrvatske u proračun ući stavka za financiranje osnivanja ergele međimurskog konja. Financijsku podršku dat će Međimurska županija, a očekujemo da se uključe i gradovi i općine. Molim vas da kao prijedlog sufinanciranja uvažite jednokratni model 3 kune po stanovniku koji neće ostati stalna obaveza naših građana, a sredstva će se koristiti za sve pasmine – poručio je Grivec, a podržao ga je i dugogodišnji ljubitelj i zaštitnik pasmine međimurskog konja Marijan Belčić koji je istaknuo kako se u Ministarstvu poljoprivrede proteklih godinu dana raspravlja oko mogućih modela očuvanja ove pasmine konja od koje je ostalo tek 30-ak jedinki.

Predsjedavajuća Višnja Ivačić prvu je točku zaključila uz molbu da gradonačelnici i načelnici pripreme prijedlog Sporazuma o prihvaćanju kriterija i obaveza jednokratne pomoći prema očuvanju autohtone međimurske pasmine konja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije