KANDIDATI HDZ-a U MEĐIMURJU

KARLO RESSLER ‘Na temeljima tradicije pripremamo Hrvatsku za Europu nove generacije’

Čakovec, Malu Suboticu i Prelog danas su posjetili kandidati HDZ-a na izborima za EU parlament predvođeni nositeljom liste Karlom Resslerom i Sunčanom Glavak, a bio je tu i ministar Darko Horvat

Danas su u Međimurju boravili kandidati HDZ-a na predstojećim izborima za Europski parlament, predvođeni nositeljem liste Karlom Resslerom i međimurskom saborskom zastupnicom Sunčanom Glavak, predstavljajući program Hrvatska za generacije.

Tijekom prijepodneva, u društvu svog domaćina, predsjednika međimurskog HDZ-a i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, družili su se s građanima u centru Čakovca, bili na misi u Župnoj crkvi Svetog Nikole te obišli čakovečki Stari grad.

S ovog mjesta želimo poslati dvije glavne poruke, rekao je novinarima Karlo Ressler na konferenciji u atriju palače Zrinskih.

– Tijekom našeg obilaska Hrvatske obilazimo objekte i znamenitosti čija je obnova financirana europskim sredstvima kako bi pokazali koliko su lokalni i europski projekti i politike povezani, zbog čega možemo reći da su EU izbori 26.svibnja, na neki način, istovremeno i lokalni izbori. Također, upravo ovdje želimo poručiti da su u temelju našeg programa tradicija i želja za promoviranjem hrvatskog identiteta, povijesti i kulture u europskim institucijama. Na tim temeljima pripremamo Hrvatsku za Europu nove generacije, za tehnološke promjene, automatizaciju poslovanja i poduzetništvo, a uspješne primjere takve nadgradnje možemo vidjeti upravo ovdje u Međimurju – rekao je.

>> HDZ-ovi kandidati na izborima za Europski parlament posjetili Međimurje

Ressler je dodao da su vrlo zadovoljni dosadašnjim tijekom kampanje te istaknuo da u dvosmjernoj komunikaciji s građanima žele čuti čime su zadovoljni i što ih brine.

– Mnogo je toga u Hrvatskoj napravljeno upravo europskim sredstvima, pa je danas kampanju ipak mnogo lakše voditi nego što je to bio slučaj prije 5 godina kada građani nisu imali toliko spoznaja o koristima koje donosi članstvo u Europskoj uniji – dodao je.

Upitan što će za HDZ značiti najavljeni dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel u Zagreb, 18. svibnja, na predizborni skup Europske pučke stranke, Ressler je rekao da će to biti snažna podrška njihovoj kampanji.

– Bit će to praktički jedini događaj izvan Njemačke na kojem će sudjelovati i “spitzenkandidat” EPP-a i favorit za novog predsjednika Europske komisije Manfred Webber što je i simbolična i praktična potpora svemu što radimo, a što se očito prepoznaje širom Europe, zaključio je Ressler. Odbacio je nagađanja da dolazak Merkel u Zagreb treba zasjeniti moguće incidente na skupu u Bleiburgu koji se održava istoga dana, rekavši da se radi o dva događaja koja nikako nisu povezana.

Saborska zastupnica Sunčana Glavak, peta na listi HDZ-a za EU izbore, podsjetila je da se u obnovi čakovečkog Starog grada, odlukom Ministarstva kulture, prije dvije godine krenulo u sveobuhvatnu rekonstrukciju vrijednu 35 milijuna kuna.

– Time želimo pokazati koliko su nam kultura, naš identitet i vrijednosti koje baštinimo važne, zbog čega će upravo to biti jedan od naglasaka naših aktivnosti u Europskom parlamentu, rekla je Glavak.

– S razine Europske unije dolazi milijardu sto milijuna kuna bespovratnih sredstava, što znači da će se otvarati nova radna mjesta, da će biti prostora za nove tehnologije koje su zastupljene i u našem programu, a samim time i posla za visoko obrazovane ljude te posljedično viša primanja. Jednako tako trebamo voditi računa i o usklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, zbog čega se u okviru resornog ministarstva snažno potiču i stipendiraju strukovna zanimanja, naglasila je Glavak. Za provođenje svih tih politika imamo ljude koji vrlo dobro poznaju ono što zastupaju i znaju kako se izboriti za hrvatske interese u Europskom parlamentu – zaključila je.

– Ako se Pelješki most kao najveća hrvatska investicija financira europskim sredstvima, onda i mi ovdje moramo naglasiti da će u obnovu Starog grada biti uloženo 35 milijuna kuna, u Županijsku bolnicu 53 milijuna kuna, izgradnju četiriju međimurskih zaobilaznica oko 200 milijuna kuna te infrastrukturu nekoliko poduzetničkih zona preko 40 milijuna kuna. Sve je to europski novac i najbolji odgovor zbog čega nam je potrebna Europska unija, rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

– Još prije nekoliko tjedana sam rekao da će međimurski HDZ imati kandidatkinju za koju sam siguran da će ući u Europski parlament i tamo svojim radom ne samo braniti interese Hrvatske, nego i zastupati cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, a posebno nas Međimurce, naglasio je Horvat.

Današnji potpis predsjednika SDP-a Davora Bernardića na referendumsku inicijativu “67 je previše ocijenio je kao politikantski potez.

– Mogli su to puno ozbiljnije i transparentnije napraviti kada su vodili Vladu. Sve ono što su tada propustili, zaboravili ili nisu htjeli neće nadoknaditi sada u jeku ove kampanje. Na pitanje nije li licemjerno od HDZ-a što sada predlaže kasniji odlazak u mirovinu, čemu se ranije protivio, Horvat je rekao da analitika Ministarstva rada i mirovinske skrbi pokazuje da je izneseni prijedlog jedini koji će omogućiti da se mirovinski sustav održi i izvuče iz problema u koje je zapao. 

Po završetku posjeta Čakovcu, HDZ-ovi kandidati obišli su još Malu Suboticu i Prelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije