O GOSPODARSTVU I PODUZETNIŠTVU

NACIONALNO SAVJETOVANJE Poduzetnicima novih 22 milijuna kuna za inovativne projekte

Program provjere inovativnog koncepta PoC predstavili su ministar Darko Horvat i predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec prilikom svečanog otvorenja 23. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Vodicama predstavili su Program provjere inovativnog koncepta PoC.

– Kako bi se našim poduzetnicima olakšao put od stvaranja ideje, izrade prototipa, razvoja inovativnog proizvoda ili usluge, razvili smo čitav niz značajnih mjera, a jedna od njih je upravo i Program provjere inovativnog koncepta – istaknuo je tom prilikom ministar Horvat te dodao kako je za uspješnost inovacijskih poduhvata poduzetnika i istraživača vrlo važan kontinuitet provjereno dobrih mjera i ulaganja.

– Program PoC je jedinstven primjer kontinuirane mjere poticanja istraživanja, razvoja i inovacija poduzetnika u Hrvatskoj, kojih nam treba još i više kako bismo našim potencijalnim korisnicima stvorili prihvatljivu razinu izvjesnosti i mogućnost dugoročnijeg planiranja – naglasio je ministar.

– U prethodne tri godine, HAMAG-BICRO je kroz različite programe potpore istraživanja, razvoja i inovacija osigurao provedbu 344 projekta za koje je ugovoreno 870 milijuna kuna bespovratnih sredstava i time potaknuo preko 1,6 milijardi kuna investicija. Od 2010. do 2019. godine provedeno je sedam poziva Programa PoC. Ukupno je financirano 276 projekta s gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti projekata u iznosu od 105 milijuna kuna. Za dosadašnje natječaje sredstva su bila osigurana u najvećoj mjeri od strane Svjetske Banke, a s današnjim danom svaki novi natječaj za program PoC podržat će se u potpunosti iz proračuna Ministarstva – istaknuo je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanec tijekom prezentacije dosad ostvarenih rezultata projekta.

Na 23. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje se održava u Vodicama Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i ove godine okupilo je sam državni vrh, brojne renomirane stručnjake, predstavnike lokalne i regionalne samouprave te velik broj poduzetnika i gospodarstvenika. Ova manifestacija već je godinama izvrsna prigoda svima njima za razmjenu iskustava i dobrih praksi, raspravu o aktualnim gospodarskim izazovima, ali i za isticanje prilika i mogućnosti unaprjeđenja konkurentnosti Hrvatske kroz jačanje investicija i poticanje inovacija.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja Savjetovanja, svim sudionicima su se obratili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnica Vodica Nelka Tomić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije