POLITIČKO KLJUČANJE U DONJOJ DUBRAVI

Koalicija HDZ-HSS-HSLS obrušila se na Marijana Vargu

Imputirali mu 12 ključnih 'grijeha'. U Vijeću djeluju kao koalicija HDZ-HSLS. Nemaju nijednog vijećnika HSS, no i oni su se obrušili na Vargu. Ništa čudno jer im je od izbora bio trn u peti i samo su čekali…..

 ‘U godinu i pol Vašeg mandata pokazali smo dobru volju, podržali smo sve Vaše prijedloge vezane uz projekte usprkos Vašim tvrdnjama da Vas kočimo. Na samom  početku Vašeg mandata bili ste upoznati s naše strane da ste vlast u Općini osvojili Vi i Vaša lista te da je cjelokupna odgovornost i obaveza razvoja Općine isključivo na Vama.

Sudjelovanjem u Vijeću pokušali smo Vas svojim sugestijama, prijedlozima pa čak i kritikama motivirati u radu, ali niti ste željeli niti ste prihvaćali razumne prijedloge niti ste ih provodili. Uz to, čak ni ne pokazujete zainteresiranost da ćete se u kraćem periodu pokrenuti i početi raditi za ono zbog čega ste izabrani, a to je razvoj mjesta.

Stoga u nastavku navodimo zašto nećemo podržati Vaš proračun za 2019. godinu.’ Dio je priopćenja koje iz naslova spomenuta koalicija objavila na općinskim web stranicama.

Kažu kako razlozi nedavanju podrške proračunu nisu navedeni kronološki, već njima iznose svoj stav i obrazloženje nezadovoljstva dosadašnjim radom načelnika. 

Navode glede čega neće podržati proračun za 2019. godinu. Imputiraju mu jer nije podmirio manjak u Dječjem vrtiću “Klinčec” od cca 130.000,00 kuna. On je po njima nastao potpisivanjem Kolektivnog ugovora s većim materijalnim pravima za djelatnike Dječjeg vrtića bez korigiranja ekonomske cijene čime se možebitno ugrožava sigurnost i zdravlje djece te stabilnost poslovanja, Ministarstvo financija zatražilo je načelnikovo  očitovanje o nastanku manjka.

Dalje se navodi kako načelnik skriva  podatke o osobnoj potrošnji, putnim nalozima i dnevnicama te ne daje odgovore na vijećnička pitanja. Kažu kako su podatke tražili u više navrata, ali ih nisu mogli dobiti, a Statutom Općine Donja Dubrave propisano je da je rad Općine javan te je Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano da se odgovori na pitanja vijećnika daju najkasnije na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća.

Dalje mu imputiraju samovoljno postavljanje članova Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Klinčec”, iako je dobra praksa do sada u 20 godina bila drugačija. Samovolju pokazuje u svojim izvješćima o radu, a ona su štura, uopćena i nemaju datume događanja.

Ne iznosi ih u potpunosti što nije u skladu sa Statutom Općine Donja Dubrava kojeg je odobrio i prihvatio Ured državne uprave nadležan za kontrolu zakonitosti istog. Vijećnici ističu samovoljno ograničavate slobode govora i izvještavanja na web stranicama Općine, a koje bi po njima trebale bi biti na usluzi svim građanima za informiranje, a ne njegove osobne promocije koja je bila većinom obuhvaćena organizacijom njegovih domjenaka i druženja te posjećivanja raznih događaja, na koje čak nije bio ni  pozvan, a išle su na teret Općine.

Pitaju ga gdje je završilo 1,3 milijuna kuna koje je Općina dobila od države ove godine više nego prijašnjih  godina. ‘Trošite novce nenamjenski bez plana i reda i bez mogućnosti uvida u iste i nadamo se da neće doći do vraćanja novaca za realizaciju projekata jer su isti potrošeni protivno sklopljenom Ugovoru kao što se već događalo u prošlosti za vrijeme vaših mandata’, stoji dalje u ‘optužnici’.

Zamjeraju mu što je obmanuo  biračko tijelo oko izbornih obećanja, kao što su vraćanje banke ili izgradnja Doma umirovljenika, a sam je bio svjestan da je to neostvarivo. 

‘Niste slušali sugestije kad smo Vas upozoravali da Vaš projekt izgradnje rekreacijskog centra na rijeci Dravi ne može biti realiziran tako dugo dok se ne riješi vlasništvo Općine nad tim česticama. Sada i sami priznajete da je to nerješiv problem, a već ste potrošili dio novca na pripremnu dokumentaciju’, jedna je od točaka zamjerki kojima nastavljaju: ‘Jer ste inicirali i zahtijevali povećanje plaća za djelatnike Općine i naknade za sebe što je bespotrebno dodatno jako opteretilo proračun Općine, a obim poslova je čak i smanjen jer se projekti ne pripremaju i ne realiziraju te se ne vide neki novi rezultati.’

Vargi imputiraju što je svojim odnosom isprovocirao odlazak djelatnice Općine koja je predstavljala temelj osmišljavanja i provođenja projekata.’ Na kraju stoji kako neće podržati proračun i zbog toga jer je prenapuhan. Spominju se stavke za koje on zna da se neće odraditi u 2019. godini te dodaju kako nemaju više nimalo povjerenja u njegov rad.

‘Nakon svega ovoga potrebno se zapitati kakvo je to poštivanje zakonske regulative koju ste Vi kao načelnik prisegom obavezali poštivati. Kako mi kao općinski vijećnici možemo raditi i gledati za dobrobit Općine Donja Dubrava ako više od mjesec dana ne želite podmiriti manjak Dječjeg vrtića “Klinčec” za djecu koja su najveće blago ovog svijeta? Kakav je to čovjek koji interese političke stranke ili vlastite interese i promocije stavlja ispred djece?

Iz svih navedenih razloga ponavljamo kako je naš zajednički stav da više ne želimo sudjelovati u radu ovog Vijeća u kojem načelnik ne prihvaća realne sugestije nas oporbenih vijećnika, a njegovi vijećnici uopće ne sudjeluju u raspravama i ne trude se da pomognu svom načelniku’, stoji na kraju obrazloženja uperenih protiv Marijana Varge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije