HDZ MEĐIMURJA Krediti s 0.1% kamate za sektor mljekarstva

U četvrtak, 26. travnja u prostoru HDZ-a u Čakovcu održala se konferencija za medije povodom novog oblika financiranja za poljoprivrednike u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO potpisala je Sporazum o financiranju provedbe financijskih instrumenata s Ministarstvom poljoprivrede povodom predstavljanja novog oblika financiranja za poljoprivrednike u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Riječ je o novom obliku financijske podrške kroz koju će biti ponuđeni ne samo povoljni krediti već i jamstva za nova ulaganja, odnosno modernizaciju postojećih kapaciteta po uvjetima znatno povoljnijim od onih koje bankarski sektor trenutno nudi na ovdašnjem tržištu.



– S obzirom da su poljoprivrednici najranjivija skupina kada su u pitanju kreditne institucije i financijski instrumenti, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede kroz programe koje provodi HAMAG-BICRO, nastoje im konkretno pomoći, ukazao je Darko Horvat, predsjednik međimurske organizacije HDZ-a i saborski zatupnik.

Zato će u ovoj godini od 1. lipnja za poljoprivrednike biti otvoren program za apliciranje kroz HAMAG-BICRO. Izdvojeno je 35,3 milijuna eura koji će biti na raspolaganju korisnicima u poljoprivredi, prerađivačkom sektoru i šumarstvu.

Potpisivanje nedavnog sporazuma, rezultat je izmjena Programa ruralnog razvoja kojim se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje njihovih ulaganja.

– Kroz ove financijske instrumente moći će se financirati primjerice kupnja živih životinja, rabljene opreme, jednogodišnjeg bilja, ali i troškovi koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava, dodao je Horvat.

Potpisanim sporazumom pokrenut će se Mikro i Mali zajmovi za ruralni razvoj (kamate 0,5% i 1,0%; Mali zajmovi za sektor mljekarstva 0,1%) od svibnja 2018., pojedinačna jamstva za ruralni razvoj od lipnja 2018. te investicijski krediti za ruralni razvoj krajem 2018.

– U istomm periodu putem Pojedinačnih jamstava dana je potpora za 446 poduzetnika te je ugovoreno 28 milijuna kuna subvencije kamatne stope od strane HAMAG-BICRO-a, rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO i potpredsjednik HDZ-a Međimurske županije.

Na činjenicu kako financijski instrumenti pomažu u mobilizaciji dodatnih javnih i/ili privatnih izvora financiranja u svrhu otklanjanja tržišnih nedostataka ukazuju i podaci kako su izdana pojedinačna jamstva osigurala poduzetnicima 1,26 milijardi kuna komercijalnih kredita po povoljnim kamatnim stopama, čime je potaknuto 1,73 milijardi kuna novih investicija u gospodarstvo te je stvoren potencijal za novih 2170 radnih mjesta.

– HAMAG-BICRO je i do sada pružao potporu poljoprivrednicima kroz insturment Pojedinačna jamstva za poljoprivrednike, kroz koji je u prošlom razdoblju u prosjeku podržano 40 poduzetnika kroz približno 60 milijuna kuna jamstava godišnje i 123 milijuna kuna kredita godišnje, dodao je Vrbanec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije