VIDEO Stjepan Kovač se u Saboru založio za prava dijabetičara

Aktualno prijepodne čakovečki je gradonačelnik i saborski zastupnik Stjepan Kovač iskoristio za upit ministru zdravstva dr. Milanu Kujundžiću o mjeračima za dijabetes (senzor libre) koji bi, nakon dvije godine čekanja, konačno trebali biti stavljeni na listu ortopedskih pomagala.

Naime, ovim uređajem, koji je u velikoj većini EU zemalja besplatan, znatno se olakšava svakodnevica oboljelih, među kojima je i 1000 djece s dijabetesom tipa 1.

– Mjesečni trošak pomagala po djetetu iznosi 120 eura, što je na godišnjoj razini samo 10 milijuna kuna za svu djecu, koja s ovim uređajem ne bi morala četiri puta dnevno ubadanjem provjeravati šećer.

Ovdje nije riječ o eksperimentalnom lijeku, već o provjerenoj i dokazano uspješnoj metodi kontrole. Zašto država ima novac za borbene zrakoplove, a nema za uređaje koji su besplatni u većini zemalja EU? Zašto prioritet nisu mladi i njihovo zdravlje, odnosno, oni će otplaćivati stare avione, ali im se neće olakšati liječenje? – upitao je ministra Stjepan Kovač.

Zastupnika Kovača zasmetala je i nepravilnost u radu HZZO-ovog Povjerenstva za pomagala. Naime, naglo i netransparentno je iz povjerenstva izbačen predstavnik pacijenata, koji se i sam bori s dijabetesom.

Ministar Kujundžić o ovim je problemima izjavio je da ne može prejudicirati što će odlučiti struka i da nije upoznat s odlukom Povjerenstva o izbacivanju predstavnika pacijenata.

Kako je to izgledalo danas u Saboru u pogledajte u videu:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije