SVETA MARIJA Tko je u pravu oko plaća – načelnica ili oporba?

U svom priopćenju, kao odgovoru na članak ‘Vijećnici SDP-a, MDS-a i HNS-a OV Sveta Marija protiv povećanja plaće načelnici’, načelnica Đurđica Slamek iznosi niz netočnih informacija, što je njezina česta praksa. Nije nam bila namjera daljnje potezanje problematike oko plaća, ali s obzirom na onakvo očitovanje načelnice dužni smo dati odgovor, napisali su koalicijski vijećnici SDP-MDS- HNS u Općinskom vijeću Svete Marije, a povodom subotnjeg odgovora na njihovo priopćenje dan prije.

>>> VIJEĆNICI SDP-a, MDS-a, HNS-a OV Sveta Marija protiv povećanja plaće načelnici
>>> ĐURĐICA SLAMEK ‘Načelnica Općine Sveta Marija nije tražila povećanje plaće’

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Načelnica u priopćenju navodi da nije tražila povećanje plaće, već da je to bilo vezano uz povećanje plaće djelatnicima. U prvom prijedlogu, dostavljenom vijećnicima, nije predviđeno povećanje koeficijenata za plaću svim djelatnicima, nego samo koeficijenti za plaću pročelnika što automatizmom veže i povećanje plaće načelnika. Tek na inicijativu oporbenih vijećnika povećani su koeficijenti ostalih zaposlenih.

Stav oporbe vezano uz plaću načelnika je da načelnik, u općini veličine kao što je naša, posao mora obavljati volonterski uz naknadu, a sve ostalo predstavlja uhljebljivanje. Za poslove za koje načelnica tvrdi da obavlja te da su oni razlog profesionalnog obavljanja funkcije načelnika, načelnica jednostavno nije kompetentna i nema zadovoljavajuću stručnu spremu.

Slična je situacija i sa silnim projektima koje je ona osobno prijavila, a od kojih do sada ni jedan nije prošao, čemu je vjerojatno isto razlog nestručnost kod samog pisanja projekata. O kvaliteti obavljanja posla dovoljno govori i činjenica da je u mandatu načelnika volontera u općinu pristiglo gotovo 6 puta više novca za razne investicije i to u situaciji kad je trebalo riješiti i dugove preuzete od prethodne vlasti. Vrijeme provedeno u kancelariji nikada ne može zamijeniti nedostatak stručnosti i znanja.

Sljedeća netočna informacija vezana je uz plaće zaposlenika koje se, prema njezinim tvrdnjama, nisu mijenjale zadnjih 10 godina. To jednostavno nije istina, jer je upravo na njezinu inicijativu, na početku prošlog mandata smanjena plaća pročelnici Općine. Razlog je bio početak profesionalnog obavljanja funkcije načelnika, a kako plaća načelnika mora biti veća od plaće pročelnika, tadašnja vlast je smanjila koeficijent plaće pročelnika.

Vezano uz tvrdnju da o naknadi za vršenje dužnosti predsjednika OV-a, odgovorno tvrdimo da dosadašnja praksa kod nagrađivanja rada predsjednika nikada nije predviđala mjesečnu naknadu već su predsjednici dobivali naknadu po sjednici, odnosno u vrijeme kad je vlast obnašala koalicija SDP, MDS, HNS, predsjednik vijeća je dobio jednokratnu nagradu na kraju mandata, koje se odrekao u korist Dječjeg vrtića ” Kockavica ”. Mjesečno plaćanje naknade za rad predsjednika, kao i povećanje naknade vijećnicima, smatramo neprimjerenim vremenu u kojem se nalazimo, gdje većina zaposlenih dobiva ispodprosječne plaće.

Glede izjave o prijedlogu, da se umjesto povećanja naknade vijećnicima ta sredstva preusmjere na udruge, gdje načelnica takvu tvrdnju naziva lažnom, pozivajući se na tonski zapis, ovim putem molimo načelnicu Slamek da presluša tonski zapis na koji se poziva, pa možda uhvati trenutak u kojem vijećnik Andreas Lisjak iznosi gore navedeni prijedlog. Vremena za preslušavanje tonskog zapisa, kao načelniku profesionalcu, ne bi joj trebalo nedostajati’ navodi koalicija u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije