BORKA BUNJAC Zašto javne tvrtke građanima dodatno nabijaju troškove?

Aktualni sat posljednje sjednice Skupštine Međimurske županije svojim je pitanjem otvorila vijećnica Borka Bunjac (Živi zid) koja je naglasila kako veliki broj građana Čakovca ima blokirane račune, te je Čakovec 6. na listi po visini duga blokiranih stanovnika u RH.

Zanimalo ju je zašto tvrtke pod županijskim nadzorom HEP, Međimurje plin, Čakom i Međimurske vode šalju ovrhe putem javnih bilježnika i na taj način dodatno nabijaju troškove i što Županija konkretno čini da se smanji broj blokada.

Župan Međimurske županije Matija Posavec je pritom odgovorio kako nijedna od navedenih institucija nije županijska tvrtka te na njih utjecaj Županija nema, jer su u vlasništvu Grada Čakovca i općina, a ono što Županija može je ono što i radi, usmjeravati proračun prema građanima, što se u Međimurju radi više nego igdje.

“Radimo niz projekata s ciljem rasterećenja građana diljem Međimurje troškova, a svjesni prosjeka plaće koji je 18% ispod državnog prosjeka. Stoga financiramo udžbenike za više od 10.000 djece, plaćamo prijevoz svakom učeniku u osnovnim i srednjim školama, financiramo svakog osobnog asistenta, dajemo jednokratne potpore studentima, provodimo niz mjera i programa kroz sustav jednokratnih pomoći, pomoći nezaposlenima i podrške klubovima te udrugama.

Kada to zbrojite najveći dio iznosa odlazi direktno za programe usmjerene građanima kako bi sanirali trenutnu ekonomsku situaciju, više od toga nije u našoj ingerenciji”, rekao je župan i naglasio da ukoliko vijećnica ima još koji prijedlog, da je itekako zainteresiran za njegovo provođenje.

Ujedno ju je zanimalo koje mjere poduzima Županija kako bi se suzbila siva ekonomija, na što je Posavec rekao kako je to stvar inspekcija koje su u nadležnosti države.

“Ono što mogu je apelirati na inspekcijske službe da dozvole veći broj inspektora koji će kontrolirati sivu ekonomiju”, naglasio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije