TRI ŽUPANIJE Predstavljene obveze po novom Zakonu o zaštiti životinja

Koje su obveze općina, gradova i županija po novom Zakonu o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio u listopadu, prezentirano je danas, 15. prosinca, u Županijskoj palači u Varaždinu.

Predstavljanje za predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije organiziralo je Ministarstva poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

‘Svrha sastanka je uspostavljanje bolje koordinacije i suradnje nadležnih tijela s ciljem osiguravanja provedbe novog Zakona o zaštiti životinja’, istaknuli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnicima jedinica lokalne samouprave iz triju županija su predstavili novine i obveze propisane Zakonom.

Posebno su se osvrnuli na temeljne odredbe o propisivanju uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca općim aktima jedinica lokalne samouprave, o organizaciji skloništa za životinje, zaštitu napuštenih i izgubljenih životinja, kao i zaštitu divljih životinja pronađenih izvan prirodnog staništa te program kontrole populacije napuštenih pasa.

Jedna od novina novog Zakona o zaštiti životinja su koordinacijske radne skupine. I Varaždinska županija je u obvezi do kraja 2018. godine organizirati takvu radnu skupina, čija je zadaća koordinacija u primjeni propisa iz područja zaštite životinja.

Međutim, Varaždinska županija je, i to kao prva u Hrvatskoj, pokrenula osnivanje tog tijela, u koje se imenuju predstavnici gradova i općina.

‘Do danas je više od polovice jedinica lokalne samouprave imenovalo svojeg predstavnika, Županija je također imenovala osobu odgovornu za dobrobit životinja, a članove su imenovali i Veterinarska inspekcija, Policijska uprava varaždinska, Hrvatska veterinarska komora, Sklonište za životinje i Udruga za zaštitu životinja ‘Spas’.

Zahvaljujući tome, koordinacijska radna skupina će biti osnovana već početkom sljedeće godine’, istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije