OREHOVICA Što je bilo na aktualcu 4. sjednice Općinskog vijeća

U utorak 28. sudenog 2017. godine održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Orehovica u Općinskoj vijećnici s početkom u 18 sati. Sjednicu je sazvao predsjednik Općinskog vijeća Općine Orehovica Marko Hunjadi, a u nastavu prenosimo zapisnik koji smo primili od strane Općine.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Marko Hunjadi pozdravom svima nazočnima. Utvrdio je da sjednici prisustvuje 14 od 15 vijećnika, da postoji kvorum i da su sve odluke donjete na ovoj sjednici pravovaljane.

Predsjedavajući je otvorio aktualni sat u trajanju od 45 minuta.

Miroslav Bezek pozdravio je sve prisutne te je postavio pitanje načelniku što je s Mjerom 7.2.2., Ulaganje u izgradnju nerazvrstanih cesta Gospodarske zone Podbrest?

Općinski načelnik Franjo Bukal odgovorio je kako je projekt na Mjeru 7.2.2. bio apliciran prošle godine u prosincu te da je nedavno pristigao odgovor od Agencije za plaćanje da zahtjev kao takav nije prihvaćen, jer nije izrađena procjena utjecaja na okoliš.

Agencija je to učinila na temelju mišljenja Ministarstva zaštite okoliša jer su oni definirali da za takvu zonu treba napraviti procijenu utjecaja na okoliš. U 7. mjesecu došao je odgovor od Ministarstva zaštite okoliša da za tu investiciju nije potrebno izraditi procjenu utjecaja na okoliš. Poslan je prigovor i čeka se odgovor.

Agencija za plaćanje napisala je da je projekt Općine Orehovica ocjenjen s 35 bodova te da nije prihvaćen jer nije izrađena spomenuta procjena, a na stranicama Ministarstva zaštite okoliša objavljeno je da za taj zahvat ne treba studija utjecaja na okoliš. Sva dokumentacija može se dobiti na uvid u Jedinstvenom upravnom odjelu.

Miroslav Bezek postavio je još jedno pitanje, a vezano za dječji vrtić Medo. S obzirom da Općina sufinancira boravak djece u tom vrtiću, zanima ga ima li Općina pravo uvida kako se radi u vrtiću odnosno imaju li djeca sve potrebne uvjete? Postoji li kakav instrument kontrole?

Općinski načelnik odgovara da prva situacija koja nije bila dobra je kad se podigla participacija za 100,00 kuna, tad su oni povisili ekonomsku cijenu vrtića za 100,00 kuna.

Rekao je kako mu se nekoliko ljudi javilo da su u vrtiću neadekvatni uvijet, ali on kao načelnik ne zna jesu li djeca gladna, s obzirom da nema djecu koja bi pohađala vrtić, te nije u mogućnosti neposredno pozvati institucije. Što se smještaja tiče, upoznat je s tim da je kapacitet vrtića do 50 djece.

Miroslav Bezek je rekao kako je vjerojatno problem i premalo teta koje rade na toliko djece.

Načelnik mu odgovara da što se tiče zapošljavanja, kao i prehrane, da to nije u sastavu Općine te da po tom pitanju ne može origirati. Rekao je da je nekoliko prigovora bilo, i to sad u vrijeme kada treba grijati prostorije.

Branko Sušec nadovezao se da Općina nema pravo na neposredni uvid, da državna uprava ima pravo na materijalni uvid, dok inspekcijske službe imaju pravo na stručni uvid. Da se radi o općinskom vrtiću, i dalje Općina ne bi imala pravo na stručni uvid.

Miroslav Bezek pita da li je Općina premala da bi imala svoj vrtić, na što mu načelnik odgovara da s obzirom na proračun, ne bi bilo mogućnosti razvitka drugih stvari. Očekivao je da će se više sredstava participirati prema novom Zakonu o financiranju lokalne samouprave, ali smatra da je to samo zamagljivanje očiju.

Miroslav Bezek javio se za još jedno pitanje, ali ga predsjednik Vijeća upozorava da bi time prekršili Poslovnik o radu Općinskog vijeća. U aktualnom satu više nije bilo pitanja te je isti završio u 18.10 sati. Predsjedavajući je prisutnima predložio dnevni red koji su vijećnici primili uz poziv za sjednicu.

>>> Zapisnik 4. sjednice Općinskog vijeća Općine Orehovica (DOC)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije