FOTO Održana sjednica OV, pogledajte cjelokupne promjene u Općini Mala Subotica

U četvrtak, 16. studenog 2017. godine s početkom u 18 sati održana je sjednica Općinskog vijeća Općine Mala Subotica. Donosimo u čemu je bilo riječi prema predviđenom dnevnom redu prema riječima načenika općine Valentina Škvorca.

‘Dozvolite mi da Vas upoznam s radom Općine te događajima koji su se zbivali od zadnje sjednice. Započeo bih sa socijalnim dijelom. Održano je humanitarno ribičko natjecanje za Ivana Sabola. Prema dogovoru sa županom, općina i županija su sudjelovale sa po 10.000 kn kako bi se pokrili troškovi liječenja.

Trenutno je Ivan obavio još jednu od niza kontrola u Italiji i čeka da dobije termin za operaciju. Svi mi držimo palčeve za malog Ivana da konačno dobije priliku za normalan život.

Nadalje bih naveo da je socijalno vijeće održalo sastanak te donijelo odluku o pomoći nekoliko obitelji kojima je to bilo potrebno. Zapisnik sa sastanka možete pronaći na našim Internet stranicama.

Zatim, nabavljene su 22 fiksne i 5 montažnih klupa za Društveni dom Palovec, te su nabavljene stolice za Društveni dom u Držimurcu – Strelcu.

Potpisan je sporazum o financiranju prijevoza učenika sa županijom te je Općina pripomogla Osnovnoj školi Tomaša Goričanca oko troškova za uvođenje e-imenika. Ukupno je tijekom 2016. i 2017. općina isplatila 158 000kn te u potpunosti pokrila troškove uvođenja e-imenika.

Na to bih se nadovezao da je prošli tjedan službeno otvoreno dizalo čime je slabije pokretnim učenicima olakšan pristup svim učionicama.

Radnici na javnim radovima su također obavili dobar posao, osim redovnog održavanja, košnje, čišćenja ulica, počistili smo kompletan prostor lagune koja se nalazi u poduzetničkoj zoni, uz pomoć Međimurje metala, kojima ovom prilikom zahvaljujem.

Laguna je zarasla travom i drvećem pa je postojala opasnost da se zamulji i začepi dovod i time poveća opasnost da kod većih oborinskih kiša okolno područje bude poplavljeno.

Zatim smo obavili i čišćenje i dezinfekciju prostorija stare općine i dvorišta u ulici Alojzija Stepinca koja je nakon napuštanja bila u opasnosti od izbijanja kojekakvih infekcija zbog cjelokupnog nereda koji se tamo nagomilao.

Promijenili smo prozore čekaonice ambulante. Prozori su bili veoma trošni te je postojala opasnost da ispadnu van ukoliko bi se netko naslonio na njih a osim toga nisu pružali nikakvu zaštitu od sunca ni hladnoće.

Trenutno je u izradi projekt energetske učinkovitosti i obnove objekta primarne zaštite. Projektom je predviđen i lift koji je neophodan zbog pomalo nespretnog položaja prostorija ordinacija. Time bi olakšali bolji pristup liječniku slabije pokretnim mještanima.

Projekt planiramo prijaviti na natječaj “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” koji je u najavi.

Pregledano je grijanje u Društvenom domu u Palovcu i Svetom Križu od strane ovlaštenih stručnjaka te trenutno čekamo ponudu za rekonstrukciju istih.

Promijenili smo žarulje na javnoj rasvjeti u Piškorovcu no moram konstatirati da je promijenjeno jako malo žarulja jer je kod većine slomljena kompletna konzola.

Naručena je obnova autobusne stanice (nadstrešnice) u Držimurcu – Strelcu. Nadstrešnica je napravljena, a montaža se očekuje ovih dana.

Također je naručena i obavljena obnova ceste u Strelcu te popravak i zakrpe za oštećenja na nerazvrstanim cestama u ostalim naseljima.

Započeli smo deratizaciju na cijelom području općine, dok bi dezinfekcija žohara, koji se ove godine nametnuo kao veliki problem, obavili na proljeće jer je to najpovoljnije vrijeme gledajući njihov bioritam.

Što se tiče novog stambenog naselja Gornje Trate, Elektra će završiti kabliranje kompletnog tog dijela do kraja godine, tako da će novi stanari moći zatražiti svoje priključke.
Trenutno postoje dva velika problema koji muče naše mještane.

Jedan od tih je jurnjava automobila gotovo u svim dijelovima Općine a pogotovo u Glavnoj ulici u Palovcu.. u dogovoru sa županom i Županijskom upravom za ceste, sljedeće godine krećemo u zajednički projekt postavljanja usporivača prometa, iako moram konstatirati da su tu ipak najveći problem nemarni vozači.

Drugi problem je opasno raskrižje državne ceste D3 te ulica Alojzija Stepinca te Braće Radića. U intenzivnom smo kontaktu s Hrvatskim cestama, Županijskom upravom za ceste te Međimurskim vodama.

Rekonstrukcija D3 od Štefanca do Male Subotice kreće iduće godine i blizu smo dogovoru da rekonstrukcija obuhvati i spomenuto raskrižje zajedno s odvodnjom, budući da projekti za to postoje. Na spomenutom raskrižju predviđeni su semafori na senzor.

Nekoliko informacija o projektu oborinske odvodnje na mjestu Jagodišće: gravitacijski dio je napravljen, precrpna stanica betonirana, završen prolaz ispod pruge, pumpe postavljene. Čeka se priključenje struje i puštanje u pogon te uređenje okoliša oko crpne stanice i na trasi cjevovoda. Većina radova će biti završena do sredine prosinca.

Na natječaj “Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova” smo prijavili dva projekta – izradu projekta oborinske odvodnje u Maloj Subotici te izradu projekta za izgradnju objekta za dnevni boravak za starije osobe u Maloj Subotici.

Predmet natječaja je pružanje financijske pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave u pripremi i izradi projekata koji su prihvatljivi za financiranje iz fondova EU.

Nadalje, ovih dana bismo trebali dobiti rezultate natječaja mjere 7.4.1., gdje smo prijavili adaptaciju i dogradnju Dječjeg vrtića Potočnica. Krećemo u realizaciju projekta za uređenje centra Palovca gdje je predviđen mali park s dječjim igralištem.

Cijena ukupnih radova iznosit će oko 400.000 kn, a radovi će započeti za oko tjedan dana i ove godine je u planu završiti radove u iznosu od 350 000 kuna.

Vratili smo s rekonstrukcije te postavili spomenik poginulim u 2. svjetskom ratu kao i montirali novi spomenik hrvatskim braniteljima. Želja nam je bila da se i hrvatskim braniteljima podigne spomenik slične veličine.

Mislim da smo u tome uspjeli i da se novi spomenik dobro uklapa u ukupnu vizuru trga i svojim izgledom, a posebice porukom koju nosi predstavlja pijetet prema svim poginulim u Domovinskom ratu, posebice hrvatskim braniteljima s područja naše općine.

Ostali radovi na trgu su završeni. Ovih dana očekujemo okončanu situaciju. Do sad je plaćeno 3.752.474,49 kn, a ugovoreno je 3.788.985,79 kn. Ovime zasigurno dobivamo jedan od ljepših trgova u Hrvatskoj, što vidimo i prema reakcijama na društvenim mrežama.

No, da bi trg imao smisla, potrebno ga je i koristiti. Zato Vas obavještavam da će se Božićni sajam Općine Mala Subotica održati 16. prosinca 2017., u subotu, od 15 sati na samom trgu.’

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije