DRAŽEN SRPAK ‘Demokratski ćemo odlučiti o promjeni naziva Ulice J.B. Tito’

U Murskom Središću, uz neodrživo stanje u prometovanju teških kamiona glavnom središćanskom ulicom, glavna tema razgovora je i promjena naziva te ulice koja sada nosi naziv Ulica Josipa Broza Tita koja bi se po novom trebala zvati Ulica Republike Hrvatske.

Vezano uz to gradonačelnik Dražen Srpak poslao je priopćenje koje prenosimo.

‘Sadašnji naziv ulice je naziv koji simbolizira jedno vrijeme ideologije koje je u cijeloj Europi u nekim tadašnjim državama, a danas članicama EU, znamo kako završilo. Već više puta je prijedlog za preimenovanjem Ulice J.B. Tita došao na svjetlo dana. Hrvatska je članica EU u kojoj postoji direktiva koja govori da simboli totalitarnih sustava ne bi trebali biti u javnoj uporabi.

Moj prijedlog je upravo temeljem toga iznesen u javnost, a predloženo ime je pažljivo odabrano kako ne bi izazivalo bilo kakve daljnje podjele. U našem gradu ima naravno onih koji žele da postojeće ime ostane ,ali i onih koji žele da se promijeni.

Ja sam gradonačelnik jednih i drugih. Smatram da je Hrvatska postala zrelo demokratsko društvo i da je vrijeme da se prestanemo opterećivati prošlošću i da bilo koja stvar koja izaziva podjele mora postati stvar prošlosti.

Prijedlog je upravo zbog toga iznesen. Pogled u budućnost neopterećen bilo čime. Rasprava oko toga je potaknuta i to je dobro. Ništa se naravno neće mijenjati na silu.

Sumnjam da se pitalo građane kada se davalo to ime da li se s njime slažu. Kada bi se na ovakav način i sada postupilo u čemu bi se onda razlikovali?

Kroz argumentiranu demokratsku raspravu odlučit će se o tome pitanju bez nametanja bilo čije volje’, stoji u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije