VIDEO I FOTO Skupština Međimurske županije nije konstituirana

Skupština Međimurske županije nije na danas održanoj sjednici izabrala predsjednika ni dva podpredsjednika. Jedini predloženi kandidat za predsjednika bio je HNS-ov Dragutin Glavina koji nije dobio potrebnu većinu u čak tri kruga glasovanja.

Međimurski HNS i njihovi koalicijski partneri HSLS i Reformisti u Skupštini su imali 17 vijećnika i kao lista s najviše vijećnika predložili su veterana međimurske politike za predsjednika Skupštine. Da podsjetimo, Glavina je bio uspješan gradonačelnik Preloga i bivši je saborski zastupnik.

Njihov prijedlog podržala su tri vijećnika HSS-a, iako su na izbore izašli u koaliciji sa SDP-om koji je bio suzdržan. SDP-ovu odluku pratili su i koalicijski partneri MDS, HSU i Hrvatski laburisti te Živi zid. Protiv je bilo sedmero HDZ-ovih vijećnika. Nakon prvog kruga glasovanja HNS je predložio da se umjesto javnog pristupi tajnom glasovanju.

No, i taj prijedlog je odbijen, i to većinom od 22 glasova. U sljedeća dva kruga javnog glasovanja rezultat se nije mijenjao. Glavina je svaki puta dobio dva glasa manje od potrebnih 22. Naime, za većinu u Skupštinu mu je bilo potrebno 22-ije ruke jer Skupština Međimurske županije broji 42 vijećnika (41 + 1 zastupnik romske manjine).

Predstojnik Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji Branimir Posavec zaključio je kako Skupština nije konstituirana obavijestivši vijećnike i javnost kako će u skladu sa zakonom u roku od 30 dana i nakon što obavi konzultacije s predstavnicima političkih stranaka sazvati još jednu sjednicu.

Pred novinare nakon neuspjelog glasovanja prvi je stao čelni čovjek međimurskog SDP-a Mladen Novak rekavši da je koalicija okupljena oko njegove stranke, koju čine HSU, MDS i Hrvatski laburisti spremna za nove izbore. Naglasio je kako je slijedom događaja na nacionalnoj sceni očekivao koaliciju između HNS-a i HDZ-a i na razini Međimurske županije.

Predsjednik HDZ-a Međimurja Darko Horvat pak je rekao kako njegov klub uopće nije bio konzultiran u vezi izbora predsjednika Skupštine te da je zbog toga svih sedmero vijećnika iz redova njegove stranke bilo protiv. Nakon neuspjelog glasovanja međimurski župan i vođa međimurskog HNS-a Matija Posavec izrazio je uvjerenje kako će već za 14 dana biti uspješno konstituirana Skupština te da ne vjeruje u nove izbore.

Nadao se da će sljedeća sjednica biti radna jer smatra da ima puno posla koji se treba riješiti. Naglasio je kako je SDP-u čak i javno pružio ruku suradnje koja je odbijena, stoga ističe kako svi akteri političkog djelovanja moraju preispitati svoje odluke.

Tako po prvi put iz prvog pokušaja konstituiranja županijske Skupštine nismo dobili predsjednika. Kako će se rasplesti ova politička sapunica pokazat će vrijeme, a za sada posljednja varijanta – izbori – je ona koja se želi izbjeći.

Ukoliko ni jedan prijedlog za predsjednika u budućim pokušajima konstituiranja ne skupi potrebna 22 glasa, Međimurce bi na kraju zaista mogli čekati još jedni izbori. No, ovog puta birali bi se samo vijećnici za Skupštinu dok temeljem svibanjskih direktnih izbora za izvršnu županijsku vlast, župan i zamjenici, i dalje obnašaju svoju dužnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije