NA KRAJU MANDATA Kotoriba postaje mjesto po mjeri čovjeka

Iduće nedjelje ćemo birati nove ljude koji će u narednom četverogodišnjem periodu nastaviti voditi Općinu gdje je dosadašnje čelništvo stalo. Kako to obično biva, red je da se na kraju mandata obavi inventura napravljenog.

Kratki rezime četverogodišnjeg mandata iznio nam je općinski načelnik Ljubomir Grgec. – Kad smo prije četiri godine krenuli u ovaj mandat, želja nam je bila da Kotoribu učinimo ljepšom te da postane poželjno mjesto za život svakog tko živi ovdje i tko u Kotoribu namjerava doći. Nadamo se da smo bar djelomično uspjeli u tome – kaže Grgec.

Kanalizacija

– Dovršili smo izgradnju kanalizacije u ulicama Dragutina Domjanića, Vladimira Nazora, Zelengaj, Ljudevita Gaja i Bana Josipa Jelačića pa smo tako jedna od rijetkih Općina u kojoj svako domaćinstvo ima mogućnost priključka na istu. U navedenim je ulicama izvršena i kompletna sanacija kolnika, s novim slojem asfalta.- rezime je ovog projekta.

Prometnice

– U Kolodvorskoj ulici kompletno je uređen kolnik te je izgrađena pješačka staza, a uz nju i bočna parkirališta. U Međimurskoj ulici riješen je problem odvodnje te je preasfaltirana finim slojem asfalta. Fini sloj je položen i u Ulici kralja Tomislava (od Doma kulture do Murske ulice), a započeto je asfaltiranje ceste Kotoriba – Goričan. Kad smo kod navedene ceste, moram spomenuti da je ona konkurirana na Interreg Hrvatska-Mađarska te da je projekt odobren i kompletno se mora asfaltirati do 2020. godine. U Ulici Matije Gupca izgrađena je pješačko-biciklistička staza, a zbog povezivanja industrijske zone i “Novog naselja” ista je napravljena i na relaciji Sajmišna ulica – Ulica Ruđera Boškovića.

Projekti

– Izradili smo projekte rekonstrukcije Duge ulice i dogradnje Dječjeg vrtića, koje smo kandidirali na mjeru 7 iz programa Ruralnog razvoja. Preduvjet za kandidiranje projekata na razne fondove bila je i izrada Strategije razvoja Općine do 2020. godine, koja je izrađena i financirana iz navedenog programa Ruralnog razvoja- kaže načelnik i dodaje:

– Vjerojatno najvažniji projekt u proteklom razdoblju bio je zamjena postojeće javne rasvjete najmodernijom LED tehnologijom što smo ostvarili kandidiranjem na Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti koji nas je sufinancirao sa 60% vrijednosti projekta. Važno je reći da je ugrađeno 200 rasvjetnih tijela više nego što ih je bilo prije, da rasvjeta svijetli cijelu noć te da je unatoč svemu potrošnja električne energije smanjena za više od 50%.- rekao je s ponosom.

Uređenje objekata posebnog značaja

– Posebnu brigu vodili smo o uređenju objekata od posebnog značaja za mještane Kotoribe. Tako smo kompletno obnovili zgradu mrtvačnice (stolarija, sanitarije, krovište) i proširili natkriveni oproštajni trg te asfaltirali parkiralište kod groblja.

Završili smo i započetu obnovu stolnoteniske dvorane (izmjena stolarije, parketa, sanitarija) te smo asfaltirali prilaz istoj i parkiralište tik uz dvoranu. U Domu kulture promijenili smo rasvjetu i ozvučenje za binu, postavili platno i projektor te time dobili mogućnost održavanja raznih prezentacija i skupova.

Na objektu ribičkog doma SRD Som promijenili smo dotrajalo krovište i prekrili terasu, a zgrada bivše Policije (u kojoj sjedište ima nekoliko mjesnih udruga) dobila je novo ruho promjenom krovišta, stolarije i obnovom fasade.

Kapitalne investicije

Tu je Grgec rekao: – Od kapitalnih investicija moram spomenuti da smo započeli s izgradnjom višenamjenske nadstrešnice na tržnici koja bi trebala biti završena ove godine, a to je početak uređivanja strogog centra Kotoribe.

Ono manje vidljivo

– U ovom mandatu brinuli smo i o socijalno ugroženim sumještanima, studentima, mladima i naravno o članovima naših udruga. Tako smo proširili asfalt i postavili novu ogradu na igralištu MNK-a, NK Graničaru smo financijski, sa 100.000,00 kuna, pomogli u financiranju projektne dokumentacije za rekonstrukciju sportskog parka, obnovili smo postojeća i postavili nova dječja igrališta, postavili smo sprave za streetworkout u šumici preko Osnovne škole, u podrumu općinskih prostorija opremili smo suvremenu, četverostaznu streljanu za zračnu pušku, stipendiramo studente, u Kotoribu smo vratili laboratorij za vađenje krvi, sufinanciramo troškove dječjeg vrtića i jaslica, a turističku manifestaciju Dani šibe i ribe digli smo na još viši nivo i ona je postala zaštitni znak Kotoribe te jedna od najvažnijih i najposjećenijih turističkih manifestacija u ovom dijelu Međimurja – istaknuo je naš sugovornik i s ponosom dodao:

– Posebno smo ponosni što je za našeg mandata, i uz našu pomoć, osnovana Limena glazba Općine Kotoriba, što smo prvi u Međimurju donijeli Odluku o financijskoj pomoći ljudima koji kupuju stara gruntišta u Općini i što smo uspjeli prevesti Kotoripske protokole, povijesno štivo koje će se otisnuti u obliku knjige- zaključio je zadovoljan i ponosan Ljubomir Grgec.

Kako dalje?

O tome je govorio zamjenik općinskog načelnika Roberto Ujlaki koji je istaknuo: – Planova za naredno razdoblje ima dosta, a neke smo već naznačili u onome što je napravljeno. Tako nam je prioritet završetak izgradnje nadstrešnice na tržnici te nakon toga izgradnja poslovnog centra i trga čime bi centar mjesta dobio izgled primjeren 21. stoljeću.

Cesta Kotoriba – Goričan treba biti završena do 2020. godine, a i dalje ćemo ustrajati u nastojanju da dobijemo cestovni prijelaz (most na rijeci Muri) Kotoriba-Murakeresztur. Kad smo kod toga moram reći da je taj prijelaz, nakon učestalog lobiranja od naše i mađarske strane, odobrila vlada Republike Mađarske, u sklopu međudržavne suradnje. Čeka se još potvrda vlade RH, kako bi se navedeni kapitalni projekat mogao kandidirati i započeti s realizacijom.

U većini ulica asfalt je dosta lošeg stanja pa pripremamo projekte za sanaciju istog, uz izgradnju pješačko-biciklističkih staza, prvenstveno u Novom naselju te u Dugoj ulici, koja je i kandidirana na mjeru 7 iz programa Ruralnog razvoja RH 2016-2020.

Dogradnja Dječjeg vrtića za potrebe jasličke skupine također je kandidirana na isti program, a bez obzira na rezultate natječaja naša je obveza osigurati sredstva za ovaj projekt. Očekujemo i pozitivno rješenje našeg zahtjeva za proširenjem industrijske zone JUG za daljnjih 19 hektara, kako bi zainteresiranim ulagačima mogli ponuditi nove parcele.

Dom zdravlja mislimo temeljito obnoviti, počevši od izgradnje adekvatnog parkirališta pa do kompletne obnove krovišta, fasade i stolarije. Stari vrtić trebamo spasiti od propadanja i to hitnom sanacijom krovišta i stolarije.

Za kraj nam ostaje stara školska zgrada. Nekad reprezentativna zgrada danas je ruglo Kotoribe. Moram naglasiti da je ona vlasništvo Međimurske županije koja u ove četiri godine nije pokazala nikakav interes da se njeno pitanje riješi.

U novom mandatu moramo se izboriti da nam Županija preda tu nekretninu u vlasništvo, a onda imamo mogućnost da je adaptiramo i u što skorijem razdoblju u nju preselimo etno zbirku te je obogatimo dodatnim sadržajima koji bi na kraju bili i u cilju razvoja turizma u našoj Općini – završio je s optimizmom Ujlaki, dodajući kako je to tek glavnina onoga što se još mora i može napraviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije