AKTUALAC ‘Kanite li što poduzeti nakon ubojstva u Piškorovcu?’

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 24. sjednica Skupštine Međimurske županije, druga radna u 2017. godini, a ujedno i posljednja u ovom sazivu zbog skorih lokalnih izbora.

Svega dva pitanja na 10-o minutnom ‘aktualcu’

Sjednica je uobičajeno započela aktualnim satom, koji je zabilježio svoje rekordno kratko trajanje, s tek dva pitanja vijećnika. Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) iskoristio je ovu priliku da potakne temu odluke Vlade Republike Hrvatske i bezuvjetnog darovanja objekata i zemljišta bivše Vojarne Međimurskoj županiji.

‘Prije godinu dana sam Vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana’, rekao je, a župan odgovorio kako Odluka Vlade postoji od trena kada se ona i javnosti dala na uvid na konferenciji za medije, a ugovori koji su potpisani stoje. Dodao je kako je ovog tjedna stigla dokumentacija Općinskog suda, a u međuvremenu Županija i njene službe čekaju rješenje.

Vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ-HDS) osvrnuo se na ubojstvo u Piškorovcu, ali i prosjačenje, sitne krađe, šumske krađe Romske populacije, te situaciju da specijalci čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

“Romska populacija zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora eksplozivno raste i pretvara Međimurje u Europski rezervat za Rome, hrvatsko stanovništvo zahvaljujući politici te iste države u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema Romskoj populaciji u Međimurju. Kanite li što poduzeti nakon ovog tragičnog događaja”, zanimalo je vijećnika.

Župan Posavec na to je odgovorio kako je upravo ovo jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

“Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuje općina, grad, županija. Imamo službe koje se time moraju baviti.

U svim razgovorima u ovih 4 godine govorio sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti 30-40 interventnih policajaca. Razne naknade socijalne pomoći ne bi se trebale dati u gotovom novcu, već vaučerima, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnost Centra za socijalni rad.

Dakle sinergija policije, pravosuđa i socijalnog rada i uz to našeg preventivnog djelovanja, jedina može jedino uroditi plodom”, rekao je Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije