LJERKA CIVIDINI Spremna sam stati na čelo tima koji će vratiti osmijeh na lica

‘Rođena sam u Čakovcu, gdje sam provela prekrasno djetinjstvo u jednoj običnoj, međimurskoj obitelji posvećenoj svojoj djeci, a prve sam prijatelje stekla još u vrtiću s kojima prijateljstvo njegujem i danas. Pohađala sam I. osnovnu školu Čakovec gdje su mi razrednice bile moje drage nastavnice gospođa Šinko i gospođa Čulinović.

Srednjoškolski centar Čakovec bio je logičan nastavak mog obrazovanja, gdje temelje za daljnje obrazovanje stječem uz svoju dragu razrednice profesoricu Runjak’, kaže naša sugovornica o svojim mlađim danima u gradu svoga djetinjstva i mladosti.

Put je potom odvodi izvan Čakovca. ‘U Zagrebu sam diplomirala na Prometnom fakultetu,vraćam se u Čakovec o čemu će reći: Prvo radno iskustvo vežem uz GK Transport, nakon čega odlazim u Tehničku, industrijsku i obrtničku školu Čakovec kada završavam i razlikovne ispite na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, pedagoško-psihološka izobrazba, te dobivam zvanje profesora. Rad s djecom je nešto što vas gradi iz dana u dan, morate biti i njihov prijatelj i roditelj, ali prije svega netko kome mogu vjerovati.

Veselite se svakom njihovom uspjehu, tugujete zajedno s njima zbog raznih životnih priča, a nastojite biti oslonac i karika prema uspjehu.

Nakon 8 godina u razredu, dobila sam priliku da teorijsko znanje prenesem na teren. Priliku mi je daje tadašnji ravnatelj gospodin Brano Vrbanec i 2004. godine počinjem raditi u Županijskoj upravi za ceste.

Uz rad se školujem te završavam poslijediplomski studij na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike gdje stječem zvanje sveučilišna specijalistica menadžmenta u poslovnom sustavu. Uz sve navedeno, trebam spomenuti moju obitelj, bez čije podrške bi mnoge stvari bile mnogo teže.

Suprug Neven s kojim sam u braku 21 godinu i dvije kćeri, moje blizanke Marta i Dora od 19 godina.’

Od kada je gospođa Cividini u politici?

-Početak mog političkog puta kreće 2000. godine kad sam se učlanila u HNS potaknuta idejama i politikom naše Savke Dabčević Kučar, jedne od najznačajnijih osoba u hrvatskoj političkoj povijesti.

Je li HNS jedina politička opcija?

-Tako je. Ali ovi izbori nisu izbori u kojima se bira predsjednika stranke. Ovi su izbori puno značajniji za nas, obične ljude. Ovo su izbori koji su važni ljudi, građanke i građani sa svojim potrebama, problemima, prijedlozima i inicijativama. Politički koncept izbora i izbor profesionalnih političara su se pokazali u najčišćem obliku baš kod nas u Čakovcu.

Politički izbori i stranački interesi su doveli do toga da se puno više brine o interesima samo nekih, a zanemaruju opći interesi. To je koncept koji se temelji na podobnosti. a ne na sposobnosti.

Koncept s kojim izlazim pred naše građane bitno je drugačiji. On se temelji na otvorenosti prema građanima, na odgovornosti prema javnom interesu, a vođeni idejom razvoja i napretka.

To je koncept koji uključuje građane u suodlučivanje o bitnim sadržajima iz života grada. Odluke važne za život građana moraju biti raspravljene sa svojim građanima koji moraju imati priliku dati svoje mišljenje o svim onim projektima koji bitno utječu na naše živote. Ovakav koncept odgovornosti i sposobnosti će pokrenuti naš grad.

Nama Čakovčanima je dosta gledati kako se razvijaju gradovi i općine oko nas, gradovi kojima smo upravo mi bili mjerilo stvari. Mi smo bili predvodnik razvoja i trendova a danas nas je politika dovela do toga da se okrećemo prema drugima i govorimo – gle kako netko drugi radi.

Čakovec će ponovo postati predvodnik, primjer drugima. Spremna sam stati na čelo tima koji će vratiti osmijeh na lica svim našim građanima, a ne samo odabranima. Spremna sam dati sve svoje znanje i iskustva u interesu grada, okupljanjem sposobnih i iskusnih stručnjaka, a nikako svađanjem i tjeranjem od sebe.

Čakovčani se pitaju, kako je uspješna voditeljica ŽUC postala kandidatkinja za gradonačelnicu?

-Ideja nije nastala preko noći. Ona je izniknula iz svijesti o neodrživosti stanja u kojeg su grad pogurale politike i političari koji su se otuđili od običnih ljudi, koji žive u nekom svom čudnom i meni neprepoznatljivom svijetu.

Ideja o kandidiranju je izrastala u stotinama razgovora s brojnim mojim prijateljima, kolegama, znancima, susjedima, običnim ljudima. I svi smo slično govorili i slagali se u ovome: Čakovec stoji na mjestu i trebamo ga snažno pokrenuti.

Našem gradu treba promjena koja će se temeljiti na odgovornosti, na sposobnosti i na spremnosti da se bez ostatka radi za svoj grad. Nema te politike niti stranke koja može biti ispred interesa grada. Nema te politike i stranačke stege koji smiju biti važniji od interesa građanki i građana.

I to je glavni moj pokretač u ovoj kandidaturi i u želji da mijenjamo stvari u našem Čakovcu. Naša nam djeca neće oprostiti ako ostanemo doma i sebi u bradu gunđamo kako smo nezadovoljni stanjem u gradu a da pri tom ništa ne činimo.

Umjesto toga, trebamo zajedno s našom djecom, s našim roditeljima, tražiti najbolja rješenja kojim ćemo pokrenuti naš Čakovec u kojemu će naša djeca zajedno s nama svojim roditeljima, sretno i ugodno živjeti, u kojemu će uspješno raditi i razvijati svoje sposobnosti.

E to je Čakovec kakvog želim. To je Čakovec kakvog sanjam. To je Čakovec kakvog ću sa svojim sugrađanima zajednički graditi.

To vam je vjerojatno velika čast, ali i obveza?

– Naravno, i ovim putem se zahvaljujem svim ljudima koji su me prepoznali kao kandidatkinju za ovu važnu ulogu. Kao i do sada nastojat ću dano povjerenje opravdati, odraditi pošteno i odgovorno, dajući sebe svome gradu bez ostatka. Moj angažman je angažman žene, koja voli svoj grad, koja ga želi promijeniti na bolje.

Sigurno ste procijenili da se možete uhvatiti ukoštac s muškim kandidatima?

– Ne smatram da je politika isključivo muško zanimanje. Zato i ne mislim da se trebam kao žena uhvatiti u koštac s muškarcima. Više bih rekla da ulazim u ovu utrku u kojoj želim pokazati kakav Čakovec zamišljam, kako ga želim mijenjati, kako želim otvoriti svoj grad građanima, vođena idejom odgovornosti i transparentnosti. Jer, odgovornost nije ni muški ni ženski posao, odgovornost je obveza za sve u javnoj sferi koji raspolažu našim zajedničkim novcima.

U čemu ste vi bolji od njih?

– Meni je interes Čakovca važniji od interesa bilo koje stranke, pojedinaca ili grupacije oko njega. Grad kojeg ja zamišljam i kojeg bi ja vodila bit će grad na ponos svih vrijednih Čakovčana, grad primjer drugima.

Moramo vratiti život u naš grad. Kao ravnateljica Županijske uprave za ceste, zajedno s djelatnicima, pripremali smo niz projekata te osigurali dodatna sredstva koja su ili će biti uložena u naše prometnice kroz rekonstrukciju ili izgradnju, izgradnju staza… otvorili smo vrata ulaganjima kroz EU fondove.

To je put kojim mora ići i naš grad, ali za takav put treba imati dobre rute i dobre vozače.

Posebno?

– Vrijeme je da duboko udahnemo, odbacimo prepreke i učinimo prvi korak. On je uvijek najteži, ali, kako kaže stara kineska poslovica ‘Svako putovanje započinje prvim korakom.

Potrebno je razvijati duh otvorene rasprave, razmjene argumenata i kritičkog stava prema idejama i problemima, bez obzira odakle dolaze i tko ih je iskazao.

Kao Čakovčanka, kako bi ocijenili sadašnju gradsku vlast, pohvale, kritike?

– Kao što sam i prethodno rekla, ova je vlast propustila priliku kakvu je dobila prije četiri godine da pokrene promjene, da pokrene razvoj našeg grada u trenutku ulaska zemlje u EU.

Stajali su sa strane i gledali kako drugi trče, dok oni nijemo promatraju. Druga velika zamjerka je nespremnost na raspravu o važnim odlukama kojim se utječe na život naših građana.

Ono što je velika zamjerka je prilično netransparentno raspolaganje javnim novcem i javnim resursima. I ta toliko iskazivana nespremnost na javni dijalog, svojevrsni prijezir prema javnosti i građanima.

Nabrojili ste ono što vam se ne sviđa. Vaša vizija ispravka učenih pogrešaka?

– Nakon izbora, ovakva netransparentnost će postati prošlost. Otvorenost proračuna je prvi stup drugačijeg, odgovornijeg odnosa. Snažno okretanje prema izvorima financiranja projekata iz EU fondova drugi je stup odgovorne gradske vlasti.

Rasprava s građanima o svim važnim odlukama iz života grada treći je važan stup odgovornog mandata uspješne gradonačelnice. I velika usmjerenost na obrazovanje i razvoj temeljen na znanju.

Čime bi vi sugrađane najprije uvjerili da vam daju svoj glas?

– Sav moj dosadašnji rad temelji se na jednostavnoj spoznaji da se ne trebamo pretvarati da smo nešto drugo, glumiti nekog drugog. Nikada neću za sebe reći da sam najbolja ili najpametnija.

Ali ću uvijek reći i ponavljati da ću dati sve od sebe da posao koji radim napravim na najbolji mogući način. I dok sam radila u školi, i kad sam došla u ŽUC, i otkad sam na njegovu čelu, trudim se dati svoj maksimum, brinuvši se za svakog svog učenika ili suradnika.

Imate li možda svoj slogan koji vodi prema izbornoj pobjedi?

– Glavni moto cijele kampanje proizlazi iz koncepta politike i odnosa prema mome gradu. Taj se koncept razvijao iz srca žene koja voli svoj grad, ali i iz glave osobe koja svaku svoju odluku dobro promišlja i važe njezinu javnu težinu.

Kad zagovaram odgovornost, to radim za naš Čakovec. Kad ističem obrazovanje i razvoj temeljen na znanju to radim za naš Čakovec. Otvorenost proračuna je model neophodan za moderni grad, za naš Čakovec.

Ulaganje u našu djecu, našu budućnost je najvažnije ulaganje za naš Čakovec. Za naš Čakovec je važna i briga o našim sugrađanima koji danas teško žive jer samo ono društvo koje brine o svakom svom čovjeku je zdravo društvo, zdrav grad.

Briga za mlade je samo drugi naziv za brigu o budućnosti našeg Čakovca. Kao što i sami možete zaključiti- Za naš Čakovec je onaj pogonski motor kojim želim okupiti sve one koji žele promjene, sve one kojima je odgovornost važnija od poslušnosti, kojima je sposobnost ispred podobnosti.

Kako bi vi Čakovec učinili prepoznatljivim?

– Dvije su razine naše prepoznatljivosti. Prva je ona nematerijalna koja živi u nama, koja se samo privremeno umirila i koju ćemo vrlo lako i brzo pokrenuti. Svima ćemo pokazati kakvi jesmo: vrijedni i radišni, odgovorni i solidarni.

I ne treba nam za to nikakvi posebni programi niti neki silni novci da bismo svijetu pokazali kako živimo i kako se odnosimo prema sebi, prema svojoj okolini, prema svome gradu. Druga razina prepoznatljivosti je onaj naš pomalo potisnuti srednjeeuropski štih.

Potrudit ću se svim svojim znanjima i dosadašnjim iskustvima vratiti našem Čakovcu onu ulogu kakvu zaslužuje. Upravo to želim za naš grad, da bude lijepo ogledalo, gdje primamo i dočekujemo naše goste.

Moramo biti ponosni na naš grad! Uredit ćemo naša pročelja u gradu europskim sredstvima. Kao gradonačelnica ću okupiti tim i pokrenuti konkretne projekte za obnovu svih pročelja u središtu našeg grada.

Možete li neka svoja iskustva iz dosadašnjeg rada preslikati na grad?

– Sva svoja dosadašnja iskustva prenijet ću i u grad. A to su svakako domaćinski odnos prema svim javnim sredstvima. Odgovornost i odnos prema javnom novcu kakvu ja zamišljam i kakvu svakodnevno prakticiram podrazumijeva vidljivost svake kune javnog novca.

U gradu kakvog ja zamišljam ne može biti skrivenih natječaja, neobičnih dodataka ugovorima, plaćanja izvođača na ruke, namještanja štandova za svoje prijatelje i rodbinu. Projektna usmjerenost i privlačenje sredstava iz svih dostupnih izvora financiranja bit će glavni zadatak svih gradskih odjela i gradskih ustanova.

Uvijek moramo biti korak ispred kad su u pitanju pripreme i izrada projekata na moguće prijave na fondove.

Koga planirate za svoje suradnike?

– Već naredni tjedan javno ću predstaviti svoje najbliže suradnike. U svakom slučaju radi se o osobama koje imaju puno iskustva i kojima je Čakovec na prvom mjestu.

Što očekujte od njih?

– Mišljenja sam da upravljanje ne znači naređivanje, već njegovanje suradničkih odnosa i jačanje identifikacije suradnika s ciljevima razvoja našeg grada. Suradnici su mi potrebni jer ne mogu sve poslove obavljati sama.

Trebaju mi izvrsni ljudi od povjerenja. Vjerujem u njihovu marljivost i ustrajnost koji će svojim zalaganjem i entuzijazmom pridonijeti razvoju Čakovca.

Kako su vašu odluku prihvatili najbliži?

– Odluku o kandidaturi smo donijeli zajednički. Ona je nastala upravo iz svijesti o stanju u kakvom se već neko vrijeme nalazi naš grad. Zato su mi i dali punu podršku.

Jednoglasno smo se složili da naš grad, ali i svi Čakovčani, zaslužujemo puno bolji grad, odgovornije i i sposobnije vodstvo.

Čim ste prihvatili kandidaturu pokazali ste odlučnost za promjene, za neki ljepši, bolji, sretniji Čakovec. Što će biti vaš prvi potez?

– Temeljita snimka stanja u gradu, i u svim gradskim poduzećima i ustanovama. Pažljivo ćemo pretresti sve financije, tražiti prostora za uštede. Želim napraviti čistu situaciju, objediniti funkcije javne nabave i smanjiti troškove u gradu, gradskoj upravi, poduzećima i ustanovama.

Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja. Moramo vratiti osmijeh na lice našem Čakovcu, tako što ćemo razvijati grad koji voli svoje ljude, u kojem nema viška ljudi, u kojem se ulaže u budućnost naše djece, razvija poduzetništvo, brine o obrtnicima, radnicima – to je grad kojeg želimo razvijati.

To je ono što nema veze sa strankama, već samo s ljudima i sa željom da se stvari mijenjaju na bolje. I to je ono po čemu danas nismo, ali ćemo postati prepoznatljivi.

Za kraj, bojite li se svoje konkurencije?

– Nikako, jer da se bojim ne bih se niti natjecala. Američki psiholog A. Maslow je rekao:’ U svakom trenutku imamo dvije opcije- zakoračiti naprijed u neizvjesnost i razvijati se ili zakoračiti unatrag…’samo prihvaćanje kandidature znači da sam preuzela odgovornost i odluku da ću se boriti za naš grad.

To je moj cilj, a vjerujem i cilj svih vrijednih Čakovčanki i Čakovčana, kojem ću biti posvećena.

Što smo vas još zaboravili pitati? Dodajte što smatrate za shodno da vas biračko tijelo još bolje upozna, prepozna…

– Za kraj ovog razgovora pozivam sve političke aktere koji će se natjecati za mjesto gradonačelnika na fer utakmicu. Pozivam svoje protukandidate da se za ovo časno mjesto služe isključivo časnim sredstvima, pozitivnom kampanjom i programom kojim ćemo vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje.

Zajedno sa svojim suradnicima i timom nećemo se koristiti nikakvim sredstvima koji na bilo koji način vrijeđaju ili omalovažavaju bilo koga. Svoje ćemo političke protivnike poštivati i onda kada se s njima ni malo ne slažemo. I ponavljam – ovo nisu izbori u kojima se biraju stranke ili političari.

Ovo su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju znanja, viziju i iskustva. Za naš se Čakovec vrijedi boriti časno i snagom programa i projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije