ŠTO JE POLITIKA bez žene?

40% žena na listama – nužna formalnost ili stvarna potreba? Uključivanje žena u politiku je demokratsko pravo, a društvu je potrebno više nego ikada prije!

Uoči krojenja lista za lokalne izbore, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije je političkim strankama i drugim akterima društvene scene uputilo dopis kojim podsjeća na regulativu Zakona o ravnopravnosti spolova, a koja predviđa uravnoteženost spolova na kandidacijskim listama.

Danas poznata ‘kvota 40%’ podrazumijeva da se na listama nađe najmanje 40 posto žena i da im se time omogući aktivno sudjelovanje u lokalnom javno-političkom životu. Spomenuti zakon predviđa jednaku prisutnost žena i muškaraca u svim područjima javnog i privatnog života, jednaki status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava i jednaku korist od ostvarenih rezultata. Uz pitanje Što je politika bez žene? Povjerenstvo je otvorilo istoimeni facebook profil na kojem objavljuje različite podatke i reakcije publike.

A što ako ih nema?

Prekršajne odredbe predviđaju sankcije političkim strankama i drugim ovlaštenim predlagateljima koji ne poštuju načelo ravnopravnosti spolova i ne vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. U situaciji lokalnih izbora pred kojima smo trenutno, ta novčana kazna je 40 tisuća kuna za izbore članova gradskih vijeća i županijskih skupština te 20 tisuća kuna za izbore za članove općinskih vijeća.

Kod izbora za zastupnike u Sabor i EU Parlament novčane kazne su 50 tisuća kuna. U Skupštini Međimurske županije trenutno imamo 8 vijećnica od ukupno 42 člana tog tijela, a zakon predviđa da taj omjer bude 40 posto odnosno minimalno 17 članica u našem primjeru.

Prema Ustavu, lokalni izbori se održavaju treće nedjelje u svibnju pa tako 21. idućeg mjeseca punoljetni građani dobivaju mogućnost dati svoje glasove onima u koje imaju povjerenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije