KOČILA kazneno prijavio Kovača – Kovač se pita kome koriste ovakve insinuacije?

Na relaciji nezavisnog vijećnika u Gradskom vijeću Grada Čakovca Predrage Kočile i gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača i dalje nema mira. Nakon što je Kovač podnio tužbu protiv Kočile zbog niz uvreda i kleveta, a o čemu smo pisali, nezavisni vijećnik brzo uzvraća udarac. Očito će kampanja, koja još nije službeno ni započela, biti itekako zanimljiva.

>>> TUŽBA Stjepan Kovač podnio tužbu protiv Predraga Kočile

Nedavno je na svom Facebooku profilu Predrag Kočila objavio kako je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnio Kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača i to zbog isplate dnevnica zamjeniku gradonačelnika Grada Čakovca Romanu Bogdanu i pročelniku Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca Davidu Vugrincu tijekom službenog putovanja u Izrael, KiryatTivon u kojem su boravili od 10. travnja do 18. travnja 2016. godine.

Kočila smatra da je gradonačelnik kao službena i odgovorna osoba počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona.

‘Naime, zamjeniku gradonačelnika i pročelniku je za navedeno razdoblje službenog putovanja u Izrael isplaćena dnevnica svakome u iznosu od po 3.923,42 kn odnosno ukupno 7.846,84 kn, čime su, smatram, osim navedene odredbe Kaznenog zakona RH u najmanju ruku prekršeni još i Zakon o porezu na dohodak, Pravilnik o porezu na dohodak kojima se detaljnije uređuju pravila o isplati dnevnica za službena putovanja u zemlji i inozemstvu za korisnike državnog proračuna, kao i Uredba o izdacima za službena putovanja u inozemstvo. Sve je uredno odobreno od strane službene i odgovorne osobe gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, što je i temelj podnošenja ove kaznene prijave.

O kršenju gore navedenih propisa prijavu sam podnio i Ministarstvu financija RH, inspektoru za proračunski nadzor. Zbog svega gore navedenog smatram da su u opisanom djelovanju gradonačelnika kao službene i odgovorne osobe ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, jer smatram da je službena i ovlaštena osoba u osobi gradonačelnika iskoristila svoj položaj i ovlast (odobravajući isplate dnevnica na koje adresati nemaju pravo prema gore navedenim propisima), te isplatom dnevnica iz gradskog proračuna drugim osobama (g. Romanu Bogdanu i g. Davidu Vugrincu) pribavila nepripadnu korist bez pravne osnove i prouzročila štetu proračunu Grada Čakovca.

Napomenuo bih da je g. Romano Bogdan samovoljno u gradsku blagajnu kasnije u potpunosti vratio dobiveni novac za dnevnice. Pošto se radi o financijskim sredstvima iz gradskog proračuna, pa samim time o financijskim sredstvima svih građana, a s obzirom na činjenicu da na moja pravovremena i opetovana upozorenja na protupravnost takvih postupanja nije bilo odgovarajuće reakcije (o čemu postoje čak i medijski napisi i aktivnosti na sjednicama Gradskog vijeća), kao građanin i vijećnik u Gradskom vijeću bio sam primoran DORH-u podnijeti kaznenu prijavu.’ – napisao je Kočila.

Da je prijava podnesena potvrdio nam je i sam gradonačelnik.

– Na zahtjev inspektorice Ministarstva financija, Grad Čakovec transparentno je predočio sve gradske dokumente i dokaze o financiranju. Ministarstvo je postupilo temeljem prijave nezavisnog gradskog vijećnika Predraga Kočile, koji nažalost već godinama u javnosti iznosi neistine i obmanjuje naše građane.

Podsjećam, Grad Čakovec je za cijelu Gradsku upravu za inozemne dnevnice lani utrošio 12.119,40 kuna, a za tuzemne 3.315,00 kuna, na proračun od 150 milijuna kuna. Zagovara li ovim napadima nezavisni vijećnik uskraćivanje zakonskih prava isplate dnevnica za poslovna putovanja kao što je navedeni u Izrael?

Pitam se, kome koriste ovakve nedokazane insinuacije? – rekao nam je Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije