U SVETOM MARTINU za veću zastupljenost žena u politici

Inicijativa za više žena u politici treba biti nadstranačka, žene trebaju podržavati druge žene, jače se boriti protiv seksizma i seksističkih ispada u hrvatskoj politici, u buduće panele treba uključiti mlade, ne samo kao publiku već i kao aktivne sudionike, glavni su zaključci panel diskusije “Uključenost žena u politički život Republike Hrvatske” održane u Toplicama Sveti Martin.

Panel je organizirala Zajednica hrvatskih županija u suradnji s Međimurskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina. Sudionice prvog takvog okupljanja koje održano prošlog mjeseca u Rijeci zaključile se kako se ovakvi paneli trebaju češće organizirati kako bi brojke o zastupljenosti žena na lokalnim izborima bile nešto pozitivnije u odnosu na izbore 2013. godine.

Na to je reagirala Međimurska županija i zbog toga se okupljanje održalo u Svetom Martinu na Muri. Na panelu su sudjelovale; bivša premijerka Jadranka Kosor, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Labina Eni Modrušan, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Tajan Broz i u ime domaćina zamjenica međimurskog župana Sandra Herman.

Na 90 minutnom panelu sudionice su raspravljale o preduvjetima koje treba društvena zajednica stvoriti da bi se žene bavile politikom, a sa svojim pitanjima uključivala se i publika u kojoj su bile predsjednice županijskih skupština, zamjenice župana i načelnice općina.

Jadranka Kosor osvrčući se na svoju političku karijeru i obnašanje funkcije predsjednice Vlade kazala je kako se morala suočiti i boriti sa seksističkim ispadima, a koje nisu naišle na osudu javnosti niti udruge žena. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin pak je istaknula kako bilo koja inicijativa o povećanju broja žena u politici treba biti nadastranačka i kada se govori o ženskim pravima i ženskoj zastupljenosti političarke bi se bez obzira na stranačku pripadnost trebale boriti na istoj strani i s istim ciljem.

Eni Modrušan govoreći o regionalnosti Hrvatske rekla je da je Istra u mnogo stvari predvodnik hrvatskih trendova, ali da po pitanju zastupljenosti žena u politici ne prati europski prosjek. Tajana Broz iz Krapinsko-zagorske županije poručila je kako ima uspješnih hrvatskih političarki, ali da to neće vrijediti ništa, ako na njezino mjesto ne dođe još jedna političarka i tako nastaviti lanac.

Zamjenica međimurskog župana Sandra Herman kazala ja kako situacija u najsevernijoj hrvatskoj županiji također nije na razini Europe, ali da ima napretka. Osim nje, to potvrđuju načelnice u Pribislavcu i Svetoj Mariji. Herman je istaknula kako je obnašala političke funkcije i prije nego što se učlanila u stranku, da je puno učila, radila na sebi i sada je dio županijske izvršne vlasti.

Sve sudionice istakle su kako se o uključenosti žena u politici, ali općenito o ravnopravnosti spolova najviše dobiva kroz kućni odgoj. Za buduće panle preproučile su da naglasak tema više ne bude samo “žene, žene, žene” nego “mladi, mladi, mladi” jer će ta nova generacija napraviti razliku.

Zaključke panela iznijela je predsjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić koja je i ponovila zaključak od prošlog skupa o uvjetu da žene čine ne 40 nego 50 posto zastupljenosti na listi i to po izmjeničnom ključu kako bi se izbjegnulo stavljanje žena na zadnja mjesta.

Na panelu su sudjelovale i učenice 4.-tih razreda čakovečke Gimnazije Josip Slavenski koje slušaju predmet Politika i gospodarstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije