ŽUPAN NAJAVIO U svibnju se otvara nova dvorana u Orehovici

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 23. sjednica Skupštine Međimurske županije, prva radna u 2017. godini.

Najzanimljivija točka dnevnog reda svakako je bila ona prva, prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o prekoračenju po poslovnom računu Međimurske županije, kako će se iznos do 5 milijuna kuna iskoristiti za predfinanciranje pokrenutih projekata. Prijedlog je usvojen gotovo jednoglasno, uz tek jedan glas suzdržan.

>>> ODRŽANA 23. sjednica Skupštine Međimurske županije

“Ovdje nije riječ o klasičnom zaduženju, već jednom vidu održavanja tekuće likvidnosti, odnosno što lakšeg izvršavanja obaveza za dovršetak kapitalnih investicija. Konkretno, u ovom investicijskom ciklusu namjeravamo zaključiti 27 milijuna kuna težak projekt energetskih učinkovitosti naših srednjih i osnovnih škola, radionica te Učeničkog doma, gdje moramo uz 25 milijuna europskog novca mi osigurati 2 milijuna.

Zatim planiramo završiti projekt sportske dvorane u Orehovici do kraja svibnja, ne smijemo dopustiti da investicije čekaju, već ih treba zaključiti. Ovu smo mogućnost iskoristili i prošle godine i taj ugovor samo produžujemo”, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Uz dan Godišnji izvještaj rada obrane od tuče za Međimursku županiju, objašnjeno je kako što se obrane od tuče tiče, Međimurje je u najnezahvalnijoj poziciji jer Županija ima godišnju zakonsku obavezu plaćati obranu od tuče, bez neke krajnje koristi.

“Da bi se kod nas spriječila tuča, ona se mora obraniti u Sloveniji ili u Mađarskoj. Pošto smo granična županija, ne mogu se dizati avioni zbog graničnog prostora, tako da je zapravo ta naša obaveza plaćanje za gotovo ništa.

Ono što u ovom trenutku moramo riješiti to je pitanje da mi doista budemo oslobođeni od obrane od tuče i to moraju regulirati Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u čijoj je nadležnosti Državni hidrometeorološki zavod.

Razgovori su pokrenuti i s Državnim hidrometeorološkim zavodom i s Hrvatskom zajednicom županija, jer nismo mi jedini u ovoj situaciji, već i druge Županije, pa ćemo zajednički riješiti ovaj problem,”, objasnio je Posavec te naglasio kako ima saznanja da je hidrometeorološki zavod u međuvremenu izradio niz analiza po kojima je nekoliko točaka u Hrvatskoj doista ugroženo od tuče te će naći načina za regulaciju sredstava i obrane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije