U Strahonincu proračun prihvaćen većinom glasova, oporbeni SDP protiv

Proračun Općine Strahoninec za 2017. godinu iznosit će 12.602.610 kuna, odlučilo je većinom glasova tamošnje Općinsko vijeće na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici.

– Osim što je razvojan, važno je reći da je proračun ambiciozan, smatra općinski načelnik Franjo Lehkec. Naime, iduće godine želimo odraditi nekoliko kvalitetnih projekata koji su u pripremi,a jedan od njih je podizanje energetske učinkovitosti starog dijela dječjeg vrtića, za što ćemo se uskoro i javiti na natječaj Ministarstva graditeljstva za sufinanciranje.

Također je u tijeku i postupak javne nabave za nadogradnju vrtića. Tu je i nastavak izgradnje školske sportske dvorane te otvaranje stambene zone između Prvomajske i Ulice Matije Gupca.

Spomenuo je Lehkec kako se sljedeće godine planira krenuti i izmjenu Prostornog plana općine, kako bi se dio Poljske ulice koji katastarski još uvijek pripada Savskoj Vesi prenio na Općinu Strahoninec. Kada je riječ o nastavku izgradnje školske sportske dvorane, općinski načelnik kaže kako je druga faza financijske konstrukcije zatvorena i zasigurno ćemo pronaći rješenje i za onaj završni dio izgradnje.

U tijeku su razgovori i pregovori sa Županijom i resornim ministarstvom. Smatram da ćemo sve završiti prema planu kako bi djeca u školskoj godini 2017./2018. satove TZK-a imala u novoj dvorani.

Proračun za iduću godinu prihvaćen je većinom glasova, protiv su bili vijećnici oporbenog SDP-a

– Kako bih objasnio proračun za 2017. godinu i naše protivljenje njegovom usvajanju i prihvaćanju, bilo bi korektno da se prije svega osvrnem na rebalans proračuna za ovu godinu, kazao nam je Dejan Drabić iz redova oporbenog SDP-a. Na sjednici smo analizirali taj proračun i to isključivo mi iz Sdp-a, odnosno ja sam iznio niz detalja i činjenica o tomu što nas je pratilo u ovoj godini.

Tako u pet milijuna proračunskih kuna nije bilo sredstava iz raznih fondova kako je to bilo obećavano. Od tri milijuna izvorni prihodi samo su od strane poreza, komunalne naknade, najam vrtića i slično. Sve su to novci naših mještana, i naprosto nam nije prihvatljivo da je pet milijuna kuna potrošeno, a da nema značajnih investicija, kazao je Drabić.

Zanimljivo je da je načelnik uz investiciju izgradnju ceste uz crkvu, zbog poništavanja prethodnog natječaja, sklapao novi ugovor na koji je utrošeno preko 800.000 tisuća kuna, što uopće nije bilo potrebno. Ta sredstva bila su osigurana još za vremena kada je SDP bio pozicija u Općinskom vijeću.

Kada je riječ o novom proračunu za iduću godinu, smatrali smo da nije u redu što je pred vijećnike on stigao samo na III. razini. Naime, nastavio je Drabić, treća razina je po zakonu prihvatljiva za javnost, ali za vijećnike dokument mora pratiti obrazloženje, odnosno onaj dio u kojem se sve stavke obrazlažu, kako bi se moglo točno i konkretno vidjeti na što će se proračunski novac trošiti.

Ono što me neugodno iznenadilo, je to, da nitko od vijećnika nije imamo nikakvih upita oko proračuna, odnosno bilo koje njegove stavke, a osobno sam tražio da nam se elektronski pošalje nacrt proračuna na VI. razini, kako bi mogli vidjeti detaljno ono što sam već prije spomenuo, kako i gdje se troše novci naših mještana.

Smatram da bi svi mi u Općinskom vijeću trebali biti odgovorni i barem postaviti pitanje od kuda se novci nabavljaju i za što se troše. Stoga ovakav nacrt proračuna nismo mogli prihvatiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije