Čitatelji nam pišu: Prepirke u Općini Vratišinec – tko je u pravu?

‘Jedna mala općina u Međimurskoj županiji pod vrlom je palicom ‘lokalnih šerifa’ koji uz dobre naknade, plaću, božićnice i dr. još uvijek šefuju kao u feudalno doba. Općina gacka u minusima od nekoliko milijuna kuna, dok on troši i tisuće kuna na službeni mobitel i telefone. Radi se o općini Vratišinec, koja je nedavno održala sjednicu Vijeća na kojoj je izglasana naknada umirovljenicima od 100 kuna kao božićnica. Rasprava je bila žustra jer oporba (SDP) traži da se isplati i nezaposlenima, što nije prošlo iz razloga što vladajući smatraju (HNS-HSU-Stranka građana) da ljudi u općini rade na crno. Isplata božićnice će općinu stajati 44.800 kuna, dok bi za nezaposlene trebalo izdvojiti dodatnih 5.600 kuna.’

Ovo je dio pisma koje nam je nedavno pristiglo iz Vratišinca, a iz kojeg smo u nastavku maknuli ružne epitete (*).

U njemu dalje stoji: ‘Nažalost (*) iz redova HNS-a, koji obnaša dužnost načelnika općine Vratišinec, gosp. Zdravko Mlinarić, koji stoji u potpisu obavijesti koje šalje umirovljenicima kako mogu podići božićnicu u Jedinstvenom upravnom odjelu općine Vratišinec, u iznosu od 100 kuna bona. Što je suprotno odluci Općinskog vijeća i donesene Odluke Vijeća’.

Ovo je samo jedna od neobjašnjivih odluka (*), koja zasigurno nije u skladu sa zakonom. Najžalosnije jest u ovoj općini što i njegova zamjenica Milena Granatir mudro šuti i mjesečno prikuplja dobru naknadu koju su izglasali kao većina u Vijeću, a zamjenica predsjednika Vijeća očito potpisuje protuzakonitu odluku koja na Vijeću kao takova nije usvojena, tako da Općina nije predaleko od feudalnog doba’, završava pismo čitatelja koje smo primili.

Ne želeći biti jednostrani, sa sadržajem pisma upoznali smo prozvanog općinskog načelnika.

Gospodin Mlinarić nam je napisao:

‘Vratišinec ima koeficijent razvijenosti regionalnog razvoja 76,8 %, te kao takva spada u razvijenije općine (što nam na žalost umanjuje visinu državnih potpora).

Na lokalnim izborima 2013. godine, glasovima birača s područja Općine Vratišinec izabran je Zdravko Mlinarić za načelnika, Milena Granatir za zamjenicu načelnika, te 6 članova vijeća iz stranaka HNS, HSU i NL, te 5 vijećnika iz SDP-a.

Općina Vratišinec redovno podmiruje financijska potraživanja svojih dobavljača, a jedino dugovanje postoji prema izvođaču sanacije divljeg odlagališta Projnice koju nam je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša u iznosu od 40%, te se vodi postupak povećanja sufinanciranja od strane spomenutog Fonda.

Načelnik Općine Vratišinec i Općinsko vijeće općine Vratišinec djeluju sukladno zakonima i podzakonskim aktima Republike Hrvatske, Statutu i Poslovniku Općine Vratišinec, sve donijete odluke podliježu nadzoru od strane Međimurske županije i Ministarstva uprave, te se javno objavljuju u Službenom glasniku Međimurske županije.

Na 17. sjednici Općinskog vijeća većinom glasova je izglasana Odluka o dodjeli naknade za božićne blagdane za umirovljenike s područja Općine Vratišinec u iznosu od 100,00 kuna, za one koji imaju primanja do 2.000,00 kuna.

Prijedlog oporbe da se naknada dodjeli i nezaposlenima nije prošao iz razloga što se evidencija broja nezaposlenih mijenja iz dana u dan, a bilo bi neoprostivo nekoga izostaviti.

Naknada se isplaćuje u bonovima iz razloga što mnogi umirovljenici nemaju otvorene račune, a Općina nema praksu isplata naknada u gotovini. Umirovljenici koji su do sada podigli bon pokazuju iznimno zadovoljstvo što Općina Vratišinec po prvi puta dodjeljuje ‘božićnicu’ onima kojima je to najpotrebnije, ali i jednostavnošću same procedure za ostvarenje tog prava.

Plaće i naknade u Općini Vratišinec podliježu redovnim revizijama, te do sada nikad nisu utvrđene bilo kakve nepravilnosti’, stoji u odgovoru gospodina načelnika.

Vjerujemo kako smo bili dobri posrednik između nezadovoljnika i Općine, a na onima koji su uključeni u ‘slučaj’ da procijene tko je u pravu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije