U Pribislavcu kreću s parcelacijom zemljišta bivšeg vojnog poligona

Na posljednjoj sjednici općinskog vijeća Općine Pribislavec našlo se deseta točki dnevnog reda od kojih su zasigurno najvažnije bile one o Donošenju Odluke o parcelaciji zemljišta područja DPU – 1 područje k. o. Pribislavca (bivši vojni poligon) i Donošenje Odluke o pokretanju postupka prijenosa vlasništva nad zemljištem u vlasništvu RH (područje Ribnjaka, Teniskog igrališta, poljoprivredni trokut prema Belici). Naime,Općina Pribislavec i Međimurska županija su izradile zajednički DPU- 1 područja bivšeg vojnog poligona, pretežito građevinske parcele poslovne namjene. Većina zemljišta je u vlasništvu Općine i Županije dok je dio privatno vlasništvo. Vlasnici privatnih parcela su se složili na osnovu intervjua da se provede postupak parcelacije.

Tako će na osnovu odredbi DPU-1 prva aktivnost nakon donošenja odluke biti parcelacija zemljišta odnosno geodetski radovi na definiranju veličina parcela poslovne i stambene namjene, koridora za prometnice i uređaje komunalne infrastrukture, parkirališta, zelenih površina i ostalih namjena. Postignut je dogovor, da Međimurska županija u suradnji s Općinom u određenom omjeru postotka vlasništva nad zemljištem sudjeluje u financiranju parcelacije zemljišta, a da se u cijenu kod prodaje zemljišta uračunaju troškovi iste. Stoga će se U proračunu za 2017. godinu predvidjeti sredstva za izvršenje geodetskih poslova parcelacije zemljišta po DPU – 1, u iznosu od oko 80 tisuća kuna.

Kada pak je riječ o donošenju Odluke o pokretanju postupka prijenosa vlasništva nad zemljištem u vlasništvu RH (područje Ribnjaka, Teniskog igrališta, poljoprivredni trokut prema Belici), provedbom postupka ozakonjenja nezakonito izgrađenih građevina izvršena je legalizacija objekta na ribnjaku i objekta Teniskog igrališta, to znači da su ishođena Rješenja o izvedenom stanju na osnovu potrebne projektne i ostale dokumentacije, što znači da Općina sada posjeduje građevinske dozvole za iste. Zemljište na kojem su objekti izgrađeni i legalizirani u vlasništvu je Republike Hrvatske s time da je država prije nekoliko godina dala mogućnost na 30 godina korištenje i građenje zemljište na kojem se nalazi Tenisko igralište. Zemljište na kojem je Ribnjak i poljoprivredno zemljište trokut prema Belici koristi se dugi niz godina bez da je država pokrenula bilo kakav zahtjev.

Na osnovu Zakona o poljoprivrednom i drugom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, preko novoosnovanog Ministarstva državne imovine, sada postoji mogućnost da se isto može pod određenim uvjetima bez naknade dobiti od države, prednost je što su spomenuti legalizirani objekti odnosno dio poljoprivrednog trokuta prema Belici u UPU – 7 namijenjeni je proširenju građevinske zone za objekte mješovitog karaktera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije