Hoće li Donja Dubrava biti siromašnija za jedno kulturno dobro?

Prije nekog vremena je Marijan Varga, općinski vijećnik HNS u Općinskom vijeću Donje Dubrave, u osobno ime i u ime stranačkih kolega Slobodanke Zvonar i Zorana Horvata, vijećnice SDP-a Mihaele Martinčić, Suzane Palavre, Hrvatski laburisti i nezavisnog vijećnika Sjepana Lisjaka pisao predsjedniku OV-a Zlatku Haramiji (HDZ) i načelniku Draženu Miseru (HDZ).

Oni su tražili, a to je stav i većine mještana Donje Dubrave, da se poništi odluka o prodaji poslovne zgrade na Trgu Republike 3 (u njemu je smještena prodavaonica Tehnodoma) istaknuvši kako prodaja zgrade znači prodaja kulturnog dobra i povijesne vrijednosti Općine te da se prodajom pogoduje određenom pojedincu.

Njihov zahtjev nije poštivan pa je načelnik Miser 16. studenog raspisao natječaj o prodaji spomenute nekretnine gdje u točki osam stoji kako Općina Donja Dubrava zadržava pravo poništenja natječaja bez dodatnog obrazloženja i da sudionici natječaja nemaju pravo naknade štete zbog poništenja natječaja.

Na službenim stranicama Općine Donja Dubrava, a vezano uz natječaj za prodaju nekretnine u Donjoj Dubravi, pojavile su se neke nove činjenice u kojima stoji: ‘U natječaju za prodaju nekretnine u Donjoj Dubravi objavljenom tjednim novinama ispravlja se početna kupoprodajna cijena u iznosu od 198.522,00 kuna na iznos od 206.148,95 kuna.

Stoga će se prodaja nekretnine putem javnog nadmetanja umjesto 30. studenog 2016. godine izvršiti 7. prosinca u 12 sati. Svi ostali uvjeti iz natječaja ostaju nepromijenjeni.’

Ignoriranje zahtjeva većine vijećnika i raspisani natječaj potaknuli su Marijana Vargu da općinskom načelniku uputi Otvoreni upit:

‘Poštovani gospodine načelniče, kako ste na silu, nakon zahtjeva većine vijećnika da se obustavi prodaja povijesne građevine u centru Donje Dubrave, objavili natječaj o prodaji zgrade na adresi Trg Republike 3 (sada Tehnodom), upućujem Vam otvoreni upit, te molim da javno odgovorite.

Prije pitanja koja se javljaju kod velikog broja mještana, želim dati na znanje da su dosadašnje općinske strukture pribavljale sve vrijedne nekretnine, tako je za predmetnu zgradu u sudskom sporu stečajnom upravitelju tvrtke “Trgocentar u stečaju” isplaćeno oko 200.000 kuna obeštećenja te je zgrada postala općinsko vlasništvo.

Da bi se očuvalo povijesno jezgro, u dvije transakcije kupljeno je dvorište i zgrada uz Dom kulture Zalan, kupljena je kovačnica sa kompletnom kovačkom opremom, te možemo ponosno kazati da ništa općinskog vlasništva osim građevinskog zemljišta nismo prodali. Pitanje je sada zašto prodati povijesnu građevinu za koju su bili spremni ugovori za temeljitu obnovu sredstvima EU?

Da li zato što Vam je obećan neki dar (kruži priča da su to neke slike Dobravskog kolekcionara)? Da li ste potrošili sva proračunska sredstva neracionalnim zapošljavanjem? Zašto negirate zahtjev većine vijećnika da se o toj temi ponovno raspravlja na sjednici OV? Da li Vas netko ucjenjuje, pa idete u prodaju na silu sa pogodovanjem nekome?’

Zgrada će zacijelo biti prodana pa će se potom, vjerujemo javno, oglasiti i načelnik Miser.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije