Kovačić postavio Međimurca bez iskustva na odličnu plaćenu funkciju

‘Zaboravite privatno i brinite se za javno’, poručio je na svojem Facebooku Međimurec Matija Kikelj 20. studenog. Ovaj 26-godišnjak, svježi diplomac i sadašnji student postdiplomskog studija, tog je dana postao tajnik kabineta ministra uprave Ivana Kovačića.

Slučajno ili ne, Matija Kikelj je sudjelovao i na rujanskim izborima i to na listi MOST-a u trećoj izbornoj jedinici. S osvojenih 327 glasova ostao je bez fotelje u Saboru, ali je zato dobio jednu u Ministarstvu uprave.

Priča Matije Kikelja ne razlikuje se mnogo od “afere kum”, koja je posljednjih dana punila medije. Tajnik kabineta ministra trebala bi biti najbliža stručna osoba ministru, te bi trebala iznimno dobro poznavati funkcioniranje ministarstva i imati iskustva u stručnim, organizacijskim i protokolarnim poslovima u ministarstvu, piše Index.hr.

Nije baš najjasnije kako 26-godišnjak, koji je relativno nedavno izašao sa studija, ima dovoljno radnog iskustva u upravi, organizaciji i protokolu, a još je manje poznato kako može iznimno dobro poznavati funkcioniranje ministarstva. Osim ako se, naravno, pod ‘funkcioniranjem ministarstva’ ne misli na pripadanje istoj stranci u kojoj je i ministar.

Zaposlen bez javnog natječaja?

Dobro informirani izvori upozorili su nas da je Kikelj zaposlen bez javnog natječaja, kao i da ne ispunjava uvjete za funkciju koju je preuzeo. Kikelj je od radnog iskustva sakupio samo nekoliko mjeseci na stručnom osposobljavanju, i to upravo u Ministarstvu uprave. Od vježbenika koji je zadužen za manje važne poslove do stručne osobe koja je desna ruka ministru popeo se u iznimno kratkom roku.

Upravo tajnik kabineta ministra odgovoran je za povezivanje stručnog tijela ministarstva i onog političkog. Dok se ministar i državni tajnici, odnosno pomoćnici ministara biraju političkim putem – u saboru i na vladi, tajnici se kao stručne osobe biraju temeljem raspisanog javnog natječaja. Javni natječaj je, doduše, ovog puta izostao.

Tajnik kabineta ministra je jedna od najbolje plaćenih funkcija u ministarstvu. Točnije, njegova plaća je treća najviša, odmah poslije glavnog tajnika i načelnika sektora ako ne računamo političke dužnosti – ministra i državne tajnike.

Za šefa kabineta ministra nije potrebno nikakvo iskustvo

Za pojašnjenje ove situacije Index.hr je pitao i Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Kovačić, MOST-ovac koji svako malo upozorava na zle duhove HDZ-a i SDP-a, uhljebljivanje i nepoštenje. Iako nas je zanimalo kako pravdaju zaposlenje mladog i neiskusnog Kikelje na jednu od najodgovornijih funkcija u jednom od najkritičnijih ministarstava u Hrvatskoj, iz Kovačićeva ministarstva nisu odgovorili je li zaposlen temeljem natječaja, kao ni koji su propisani uvjeti za ovo radno mjesto, već su samo poručili da je – zaposlen na radnom mjestu tajnika kabineta ministra.

Ipak, na naš ponovljeni upit nešto kasnije stigla je informacija kako javnog natječaja za mjesto tajnika kabineta ministra zaista nije bilo, već je Kikelj prebačen iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG) u skladu za Zakonom o državnim službenicima. Također, navode i da su uvjeti za navedeno radno mjesto visoka stručna sprema i poznavanje rada na računalu. Iz toga slijedi da šef kabineta potpredsjednika vlade ne treba imati nikakvo radno iskustvo.

Ostaje upitno i kada je Kikelj bio zaposlen u HAMAG-u. U kampanji za parlamentarne izbore, dakle prije nešto manje od tri mjeseca, kao radno iskustvo isticao je aktivnost u nevladinoj organizaciji GONG, stručno osposobljavanje i ulogu studentskog pravobranitelja. O HAMAG-u nije bilo riječi ni na njegovom Facebooku, ni u njegovoj kampanji.

Matija Kikelj u svojem predstavljanju na stranici MOST-a “detektirao je nezaposlenost kao jedan od najvećih problema mladih”. Čini se da je sad ipak jedan problem manje u životu mladog Matije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije