MDS obilježio tri godine od donošenja Deklaracije o Međimurju

U srijedu navečer je održana konferencija za javna glasila s temom Obilježavanja godišnjice donošenja Deklaracije o jedinstvenosti Međimurja. Nakon nje održan je skromni domjenak uz degustacije međimurske zlevanke

O važnosti donošenja Deklaracije o jedinstvenosti Međimurja govorio je Željko Pavlic, predsjednik Međimurskog demokratskog saveza istaknuvši:

– Početkom studenog 2013. godine Međimurski demokratski savez je pripremio, predstavio međimurskoj javnosti i uputio na prihvaćanje Skupštini Međimurske županije Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije.

Sama inicijativa za prijedlog Deklaracije bila je ponukana najavama o izmjeni politike upravljanja regionalnim razvojem na način da se u pravni sustav Republike Hrvatske uvedu novi modeli regionalnog i upravnog ustroja i regionalnog razvoja i najavama preseljenja nekih regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin – kazao je Pavlic i dodao:

– Početkom studenoga 2013. godine pokrenuta je inicijativa za promjenom Ustava RH. Između ostalog, bile su predložene promjene regionalnog ustroja RH, odnosno podjela Hrvatske na 6 regija, bez Međimurja. Zakonom o regionalnom razvoju bila je predviđena podjela Hrvatske na pet planskih područja, a Zakonom o sustavu državne uprave na pet upravnih regija.

Zakonom o područjima sudova, Županijskom sudu u Čakovcu, ukinutom i premještenom u Varaždin, pridružili bi se i Općinski i Prekršajni sud i Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu – bile su Pavlicove riječi da bi pobrojao iznijete stavove ovoj inicijativi.

U postupku izmjene Ustava moraju se jasno i precizno definirati regije, kako bi sve buduće zakonske izmjene, koje bi se odnosile na administrativni ustroj RH, jasno i precizno definirale Međimurje kao regiju.

Posebno se zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca u Varaždin i povratak preseljenih institucija natrag u Međimurje.

– Skupština Međimurske županije je na svojoj 4. sjednici, održanoj 28. studenog 2013., jednoglasno usvojila Deklaraciju koja je proslijeđena svim nadležnim državnim institucijama. Jednoglasno prihvaćanje Deklaracije dalo joj je dodatnu snagu i značenje.

U razdoblju nakon donošenja Deklaracije mnoge ove inicijative dobile su zakonske okvire u koje se interveniralo, aktivnošću županijskih i drugih instanci; Skupštine Međimurske županije, župana i drugih, na različite načine što je i rezultiralo pozitivnim promjenama u zakonskim prijedlozima, a koje su u duhu Deklaracije.
Sve ovo nam pokazuje da je bilo i te kako korisno i značajno donošenje ove Deklaracije, a sve u cilju očuvanja autonomnosti Međimurske županije kao regionalnog subjekta najviše razine u Republici Hrvatskoj.

No, na Deklaraciju se treba pozivati i danas, jer smo i danas suočeni sa sličnim inicijativama kao što je prijedlog da se ukine regionalni status Županijske bolnice Čakovec ili da se Hrvatska podijeli na pet Policijskih uprava. Međimurje danas ima regionalni status oblikovan u županijskom ustroju.

Županijski ustroj temelji se na posebnostima; geografskim, povijesnim, gospodarskim, tradicijskim, kulturnim … , a dio kulture i nasljeđa je svakako i gastronomija. Jela i recepti koji su se, kroz stoljeća, prenosili iz generacija u generacije, ispisujući tako i priču o načinu života kroz stoljeća u Međimurju- poručio je Pavlic.

Jedno od takvih jela je i Međimurska zlevanka, čiju mala degustaciju je bila pripremljena te večeri, a pripremile su je članice MDS-a iz Svete Marije, Zasadbrega, Palinovca, Čakovca i Nedelišća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije