U 25 godina iz Međimurja samo dva ministra, i to iz HDZ-a

– Međimurje je bilo slabo kadrovski zastupljeno u svim dosadašnjim vladama, ali novi premijer Andrej Plenković uspio je otići korak dalje. On u novu Vladu nije imenovao nikoga iz cijele 3. izborne jedinice koja osim Međimurske, obuhvaća i Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju.

Očito, premijeru se nije svidjelo što je HDZ doživio izbornu katastrofu na sjeverozapadu Hrvatske, pa je odlučio kazniti birače potpunim ignoriranjem pri sastavljanju Vlade – ustvrdio je saborski zastupnik Žibog zida dr. sc. Branimir Bunjac.

Kad govori o izbornoj katastrofi, Bunjac aludira na to da je Narodna koalicija u 3. izbornoj jedinici osvojila 52,56 posto glasova, a HDZ upola manje. 24,70 posto. U tri sjeverozapadne županije oporbene stranke nisu zadovoljne što iz tih županija nema nijednog ministra, iako su među najrazvijenijima u državi. Ne samo da nema ministra, nego nema ni barem jednog potpredsjednika Hrvatskog sabora.

U Vladi je puno ministara iz Dalmacije, dijelom i zbog toga što je Most gledao svoje interese – napominje dr. sc. Bunjac. U HDZ-u neslužbeno poručuju da podrška Vlade razvojnim projektima u tim županijama neće izostati. Za kratkog mandata Tihomira Oreškovića Međimurac Darko Horvat (HDZ) vodio je resor poduzetništva i obrta, no ispao je iz križaljke za ulazak u novu Vladu.

Horvat je bio tek drugi ministar iz Međimurja od osamostaljenja Hrvatske 1991. I on i prvi ministar Marijan Ramuščak, koji je od proljeća 1998. vodio Ministarstvo uprave, ali vrlo kratko jer je već 1999. otišao u Vrhovni sud, članovi su HDZ-a, što znači da ni u vladama Ivice Račana i Zorana Milanovića nije bilo Međimuraca.

Varaždinska županija nakon povlačenja Radimira Čačića 2012. zbog prometne nesreće nije imala ministra. Hoće li u četrnaestoj Vladi biti državnih tajnika sa sjevera, kao što je u prošloj Vladi bilo nekoliko pomoćnika ministra, vidjet će se nakon popunjavanja kadrovskih križaljki.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije