U sklopu II. CRO TOURA Hrvati iz Mađarske posjetili Međimursku županiju

>> U sklopu II. CRO TOURA Hrvati iz Mađarske posjetili Međimursku županiju


Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj drugu godinu organizira biciklijadu pod nazivom ‘Cro Tour’, s ciljem da Hrvati iz raznih krajeva Mađarske upoznaju Pomurska naselja, u Mađarskoj, ali i dio Hrvatske. Tom prigodom tridesetak biciklista posjetilo je i Međimursku županiju gdje su im domaćini bili generalna konzulica RH u Mađarskoj Vesna Haluga, zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović i pročelnik Ureda za gospodarstvo Međimurske županije Darko Radanović.

-Čakovec je kao jedna od destinacija biciklista izabran zato što se ove godine obilježava 450.godišnjica Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog koji je iz ovog grada krenuo na taj pohod, kazala je Vesna Haluga. To je i jedan dodatni sadržaj programima obilježavanja ovog značajnog događaja,ali isto tako i prilika da biciklisti među kojima se nalaze Hrvati i iz Gradišća i Baranje malo pobliže upoznaju ovaj dio domovine svojih predaka.

Mješoviti odbor za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima osnovan je 15. rujna 1997. s ciljem povezivanja Međimurja i pomurskih Hrvata koji žive u pograničnim područjima uz rijeku Muru. -Današnji susret, istaknuo je zamjenik župana Zoran Vidović, samo je nastavak odlične dugogodišnje suradnje koju Međimurska županija ima s Hrvatima u Mađarskoj. Mješoviti odbor za suradnju Međimurske županije s Pomurskim Hrvatima u Mađarskoj svojim djelovanjem i dalje će jačati kulturnu, sportsku i turističku suradnju,jer je u dosadašnjem djelovanju bilo odličnih rezultata koji su samo dokaz kako se dobro vodi briga o Hrvatima u susjednoj Mađarskoj.

Iako se čestu susreću na raznim manifestacijama, Hrvati u Mađarskoj još uvijek ne znaju dovoljno jedni o drugima, smatra Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske samouprave u Mađarskoj.

– Iz tog smo razloga odlučili da ćemo svake godine kroz organiziranu biciklijadu posjetiti sve regije u Mađarskoj u kojima žive Hrvati. Prošle godine tako smo obišli sva hrvatska naselja u Gradišću, a ove godine kroz tri dana obići ćemo Pomurska naselja. Kako svi u Mađarskoj znamo da već godinama Međimurska županija brine najviše i najbolje o hrvatskoj zajednici u Mađarskoj, što bi trebao biti primjer svim hrvatskim županijama, mi smo odlučili da posjetimo Čakovec i Međimurje. Neki od biciklista već su bili tu, a nekima će posjet ovom krasnom gradu i lijepoj županiji biti prvi, ali vjerujem, nakon što sve razgledaju ne i posljednji posjet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije