MDS predstavio ‘Međimursku putovnicu’

U čakovečkom hotelu Park održana je konferencija za medije, na kojoj je predstavljen Izborni program Međimurskog demokratskog saveza, koji su u stranci nazvali i vizualno ga kreirali kao ‘Međimursku putovnicu’. Dio je to novog vizualnog identiteta MDS-a, kazao je Željko Pavlic, predsjednik stranke, kojim su prilagodili i neke stranačke dokumente, članske iskaznice i tako dobili obrise Međimurske putovnice.

-Ona u svom izgledu i sadržaju, nastavlja Pavlic, nosi dvije poruke i dva osnovna cilja, za koje se MDS zalaže od svojeg osnutka 2005. godine. Naime, govoreći o Regiji Međimurje, govorimo zapravo o regionalnom sustavu u Republici Hrvatskoj. Ustavom Republike Hrvatske građanima se jamči pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a županije su određene kao jedinice područne (regionalne) samouprave. Ustav također nabraja poslove koje bi trebale obavljati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Zbog nevoljkosti države da provede decentralizaciju i svoje prihode podijeli s općinama, gradovima i županijama, veliki broj jedinica nije u stanju obavljati poslove koje bi po Ustavu i zakonima trebale. To se posebno odnosi na županije.

Hrvatska je pri samom vrhu po moći centralne države koja kontrolira 90 % svih rashoda. Hrvatskoj trebaju snažne i autonomne Regije, čime bi se smanjila prevelika moć centralne države, podigla bi se razina demokracije jačanjem participacije građana i osigurali uvjeti za brži socijalni i gospodarski razvoj. To se može postići samo decentralizacijom, preraspodjelom ovlasti i prihoda u korist lokalne i regionalne samouprave.

Dajući ovom našem projektu obris i naziv putovnice, znači dokument vezan uz neki zaokruženi identitet i pripadnost tom identitetu, izražavamo želju da Međimurje, u okviru regionalnog sustava u Republici Hrvatskoj ostvari najviši stupanj regionalne autonomije i time što manju ovisnost o centralnoj vlasti.

S detaljima programskih smjernica, kao i prijedlozima za njihovo ostvarenje, kazao je na kraju Pavlic, javnost će upoznati u Izbornom programu upravo pod nazivom ‘Međimurska putovnica’, u kojem su navedene osnovne smjernice programa stranke za predstojeće parlamentarne izbore, a to su očuvanje regionalne autonomije Međimurja, povećanje minimalne plaće, jačanje potpora tekstilnoj i obućarskoj industriji, regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske, racionalizaciji lokalne i regionalne samouprave, novom izbornom i političkom sustavu te poboljšanju položaja mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije