FOTO: Donja Dubrava slavi svoje dane; održana svečana sjednica OV

>> FOTO: Donja Dubrava slavi svoje dane; 13. srpnja svečana sjednica OV

Dani općine Donja Dubrava vezani su uz 13. srpnja, katoličku svetkovinu Svete Margarete. Upravo je na taj dan u prostorijama KUD-a Seljačka sloga održana svečana sjednica OV-a, a kojoj je prethodila sveta misa u mjesnoj župnoj crkvi.

Sjednicu je vodio Zlatko Haramija, predsjednik OV-a, a supredsjedali su joj načelnik Dražen Miser i njegov zamjenik Drago Mikulan Uz općinske vijećnike, predstavnike općinskih udruga i odbora, te ustanova. Predugi bi bio spisak posebnih gostiju među kojima je voditeljica programa Janja Kovač redom pobrojala: Darka Horvata, ministra poduzetništva i obrta Vjerana Vrbanca, predsjednika uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO, Matiju Posavca, župana Međimurske županije, Josipa Griveca, dopredsjednika Skupštine Međimurske županije i načelnika Općine Donji Vidovec uz kojeg su bili njegovi kolege iz susjednih općina i grada Preloga. Pozdravljen je i mjesni župnik vlč. Mirko Pilaj.

U sjednicu su nas izvođenjem državne himne i predstavljanjem Dobrave na simpatično duhoviti način uveli članovi Puhačkog orkestra općine D. Dubrava A. Horvat, D. Haramija, M. Strbad i učenice 2.i 3. razreda mjesne OŠ-e (M. Čituš, R. Mikulan i A. Sobočanec).

Uvodno se je nazočnima obratio Zlatko Haramija, predsjednik OV-a, koji je dao kratki osvrt na godišnji rad tijela kojim predsjeda istaknuvši kako je to tijelo donosilo razumne odluke koje su se odnosile na prosperitet mjesta. Zahvalio se je svim općinskim udrugama što mjesto čine prepoznatljivim, zahvalivši se i drugima koji su u tu prepoznatljivost ugradili dio sebe.

Općinski načelnik Držen Miser u kratkim je crtama sažeo rad Općine, odnosno njena dostignuća od srpnja lanjske do srpnja ove godine. – Krenut ću od jednog projekta koji je u novčanom dijelu možda najmanji, definitivno ne i nezanemariv, ali je po korisnosti za društveni dio našeg mjesta najinteresantniji. Naime, radi se o unutrašnjem uređenju zgrade Zalan koje je zaštićeno kulturno dobro koje je do pred par dana izgledalo više od derutnog, deprimirajućih neurednih zidova i podova, neprimjerno za ovakvu vrstu objekta i njegovu namjenu – istaknuo je izrazivši zadovoljstvo suradnjom s Konzervatorskim odjelom pa će taj od objekata sada biti po mjeri njegovih korisnika.

Posebno se je zahvali županu Posavcu koji je prepoznao vrijednost i značaj objekta te je odlučio da Međimurska županija radove sufinancira s 96.000 kuna. Nije izostavio ni ostale projekte za čiju izgradnju su uloženi veliki trud kako bi služili namjeni. Istaknuo je proširenje mjesnog Dječjeg vrtića za što su 162.000 kuna dali Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondovi te 52.000 kuna Općina.

U cilju poboljšanja komunalne infrastrukture spomenu je asfaltiranje šljunčanih ulica, sanaciju oštećenja na kolnicima uređenja i poboljšanja prometne signalizacije u vrijednosti od 154.000 kuna. Vezano uz tu infrastrukturu, istaknuo je kako je sprema projektna dokumentacija za kompletnu rekonstrukciju Koprivničke ulice s nogostupom i potpornim zidom, odvodnjom, rasvjetom za 1.300.000 kuna, uređenje prostora ispred zgrade općine za 100.000 kuna, nogostup s odvodnjom u Ulici novembarskih žrtava za 300.000 kuna.

Radi se na projektnoj dokumentaciji za šetnicu uz Dravu s vidikovcem, uređenje zgrade Infocentra, na redu je uređenje dvorišta Zalan kao trga za 3.000.000 kuna i još niz projekata. Za kraj je rekao: – Ima toga još. Spomenut ću dva značajna projekta za koja su također osigurana sredstva, a trenutno su u postupku javne nabave, odnosno natječaja za izvođenje radova.

Projekt Energetski učinkovito u svjetlu budućnosti obuhvaća prvu fazu zamjene starih žarulja najnovijom LED tehnologijom, a odnosi se na glavne ulice u mjestu s rokom provedbe do kraja godine. Sredstava su osigurana od strane Ministarstva regionalnog razvoja u iznosu od 500.000, dok je razlika od 173.000 kuna osigurana u općinskome proračunu.

Nastavno tom projektu kroz natječaj u Ministarstvu graditeljstva odobreno je Općini 120.00 kuna za projekt nastavka izgradnje javne rasvjete, LED tehnologije, na ulazu u mjesto uz Dravu. Razlika od 60.000 kuna osigurana je u općinskome proračunu, a početak radova se očekuje u kolovozu ove godine – pobrojao je Miser, a za sve to u pripremi i realizaciji, izrazio je zahvalnost djelatnicima općinskih službi, svojim suradnicima, a posebno se je zahvalio na doprinosu za ostvarenje najvažnijih segmenta projekata njihovom Darku Horvatu, ministru u Vladi RH. Na kraju je izrazio čestitke svim današnjim dobitnicima općinskih priznanja , a posebno je čestitao učenicima koji su svih osam razreda pokazali najbolje, od najboljeg.

– Još jedna godina je prošla, Donja Dubrava je još ljepša – rekao je između ostaloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, ispred svojih kolega iz donjomeđimurskih sredina te izrazio svijetli primjer njihove međusobne suradnje. – Vi ste meni posebno zahvalili što sam vam pomogao u jednom segmentu vašeg programa. To nije bilo potrebno. Mi smo tu da pomognemo svaku općini, grad. Moramo surađivati. Kada postoji takva suradnja i male stvari postaju velike – rekao je župan Posavec u svojoj čestitki Donjodubravčanima za postignuto te je dodao kao uporni ljudi uspijevaju u svojim planovima. Posebne čestitke uz blagdan sv. Margarete uputio je vlč. Pilaju.

U svom podužem izlaganju, Darko Horvat je istaknuo kako će još biti projekata u ovom dijelu Međimurja u čiju će se realizaciju uključiti država te je najbrojio zaokret Vlade u nekoliko ključnih točaka za napredak države, a to su u prvom redu investicije, povećanje zaposlenosti,pad državnoga deficita, te rekordne rezultate našega turizma. Kada je Donja Dubrava u pitanju, rekao je kako se ovdje moraju odrediti i paziti u ono što će investirati te rekao kako bi bio najsretniji kada bi vrtić i škola bili puni, aludirajući na lošu demografsku sliku mjesta, te je pozvao ljude da ostanu ovdje jer je to mjesto po mjeri svakog čovjeka. Na početku obraćanja, pozdravio je načelnika Misera jer nitko od govornika to nije učinio, bila je njegova opaska.

Tradicionalno su podijeljene nagrade završenim osmoškolcima koji su sve razrede bili odlični. Nagrade su primili: Filip Bogomolec, Barbara čižmešija, Viktorija Duhović, Mirta Strbad i Vida Štefić. Nagrade su u obliku općinskih plaketa i zahvalnica su primili: Darko Horvat, za pomoć u realizaciji općinskih projekata i promociju Općine Donja Dubrava, Margareta Sabočanec, za dugogodišnji rad u Udruzi žena i Josip Sabol, za dugogodišnji aktivan rad u Općini te za manifestaciju ‘Dani dobravskog ljuka’.

Općinskim zahvalnicama su nagrađeni: ŠRD-u Štuka, povodom 50-te obljetnice rada, Udruga žena Donje Dubrave, za aktivno sudjelovanje u svim važnim općinskim i društvenim manifestacijama, i Andrija Mrnjavec, za dugogodišnji rad u ŠRD-u Štuka. Sjednicu su kulturno-zabavnim programom obogatili članovi općinskog Puhačkog orkestra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije