Promocija knjige ‘Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj’

U dvorani Matice Hrvatske u Čakovcu predstavljena je knjiga prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, ‘Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj’. Tijekom promocije knjige sam autor je istaknuo kako je riječ o knjizi koja daje presjek tema u kojima se može vidjeti koliko je komunizam duboko implementiran u hrvatsko društvo te da što više sazrijevamo kao država, to se više vraćamo u vrijeme totalitarizama prije 90-tih.

U 19 stoljeću,nastavlja Jurčević, hrvatski domoljubi u psihološkoj zabludi, vjerovali su u Jugoslavenstvo, mislili su da čine dobro, a činili su štetu. Jugoslavenstvo se pojavilo u drugoj polovici 19. stoljeća, odnosno 1860-tih godina, kada je u Hrvatskoj došlo do Austrougarske nagodbe kojom je Hrvatska došla u drugorazredan položaj. – Stvara se nacionalna akademija znanosti i umjetnosti, koja bi u formalnom i stvarnom smislu trebala biti zbir cjelokupne pameti koje posjeduje neko društvo.

Te su se akademije u Francuskoj, Italiji ili Austriji nazivale Francuska, Talijanska ili Austrijska akademija, a jedino se u Hrvatskoj ta akademija, podsjetio je, ne naziva Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, već Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti.

– Pedeset godina prije nego je uopće nastala jugoslavenska država, stvara se tzv. kulturno jugoslavenstvo, navodi Jurčević. Ono je u idejnom smislu potpuno okupiralo sve hrvatske institucije tada u Austrougarskoj. Vjerovalo se kako je to spas za Hrvatsku, dodao je. – Nakon 1918. godine mnogi su shvatili zabludu uključujući i Antu Trumbića, ključnog čovjeka u Jugoslavenskom odboru, ali bilo je prekasno, zaključio je dr. Jurčević.

Stalno ponavljamo iste greške

Hrvatska je u prošlih 100 godina čak šest puta mijenjala državno pravni status – Austrougarska monarhija, prva Jugoslavija, NDH, druga Jugoslavija, Republika Hrvatska i od 2013. državna zajednica u Europskoj uniji.

– Svakih 17 godina u prosjeku imali smo velike geopolitičke lomove, gdje se mijenjao položaj Hrvatske u različitim zajednicama. Svaka se država odnosila prema prethodnoj kulturno i politološki kao prema najvećem neprijatelju, naglašava autor knjige. – Na isti način i pod istim zabludama model stradavanja hrvatskog naroda već sto godina se ne mijenja. Svaki naraštaj koji se rodi, ponavlja greške svojih predaka, očeva, djedova, kaže taj povjesničar.

Teme koje se provlače kroz sve tekstove u knjizi jesu komunizam i jugoslavenstvo, koje autor naziva vertikalama zla. Jurčević navodi i više od 1.700 stratišta, na kojima su jugokomunisti tijekom i nakon Drugog svjetskog rata likvidirali svoje žrtve. – Teror jugoslavenstva u Hrvatskoj traje već 100 godina, dok je komunizam svoj početak doživio prije 70 godina. Ta hobotnica traje kroz sve režime i još je nazočna u Lijepoj Našoj, kazao je Jurčević.

Danas se još uvijek se nismo riješili vertikala zla i strašno je da i dalje kroz institucije kad se postavlja pitanje tko je najveći Hrvat svih vremena krećemo u političkom prostoru, a ne u prostoru kulture gdje imamo iznimne vertikale, pa se uvijek navodi da je Josip Broz Tito najveći Hrvat u cijeloj povijesti.

Prijepori traju oko kurikuluma na kojem ćemo odgajati našu mladež, i u kojem se eliminira jedan stožerni lik hrvatskog identiteta i kulture kao što je Marko Marulić, iako se s time ne slažu ni lijevi i desni pa i književna elita. Djeca ne moraju više čitati Marka Marulića jer im on kao nije zanimljiv, pa se njegovu Juditu izbacuje iz čitanki hrvatske književnosti. To je još jedna stranica duhovne pustoši i neznanja koje te vertikale zla povećavaju.

Za našu budućnost odgovorni smo sami

Nasuprot totalitarnih ideologija pluralizam prepoznaje postojeće različitosti interesa i političkih pozicija. Smatra da je njihovo individualno postojanje, individualno zastupanje te artikulacija raznih pozicija legitimna i poželjna, stoga je je u svakoj demokraciji dobro imati takozvanu lijevu i desnu stranu, no Hrvatska je smatra profesor Jurčević i u tome specifična.

– Mi danas nemamo pluralizma, nema objektivnosti – postoji samo virtualna stvarnost, a upravljačke elite čuvaju svoje pozicije uništavajući Hrvatsku na jednak način kako su uništavali i prethodne države u kojima su bili na vlasti. Ako želimo biti suvereni i živjeti bolju Hrvatsku moramo se riješiti velikoga zla – korupcije – u čijoj pozadini stoji jugoslavenstvo i komunizam.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije