MDS najglasniji protiv promjene statusa Županijske bolnice Čakovec

>> MDS najglasniji protiv promjene statusa Županijske bolnice Čakovec

Simbolično, pred ulazom u Županijsku bolnicu Čakovec danas su čelnici Međimurskog demokratskog saveza okupili predstavnike sredstava javnih priopćavanja kako bi njihovim posredstvom izrazili svoje nezadovoljstvo prijedlogom ministra zdravlja Daria Nakića novim teritorijalnim ustrojem bolnica, a čime bi izravno bila pogođena i Županijska bolnica Čakovec, odnosno njen status.

– Prije nekoliko dana ministar zdravlja Dario Nakić predstavio je kako će racionalizirati i reorganizirati bolnički sustav. Najavio je, između ostalog, i formiranje regionalnih bolnica koje bi bile organizirane sukladno položaju s osam regionalnih bolnica, po jedna u Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Splitu, a dvije u Zagrebu. Dvije subregionalne bolnice bile bi u Puli i Dubrovniku-rekao je uvodno predsjednik MDS-a Željko Pavlic i dodao:

– Iz prijedloga nije jasno koji status bi imale ostale bolnice,odnosno gdje je tu mjestu Županijskoj bolnici Čakovec koja trenutno ima status regionalne bolnice. Kao takva se razvija i pokušava osigurati Međimurcima što više medicinskih usluga. Postavlja se pitanje, ako bi bila jedna regionalna bolnica u Varaždinu, koja bi razina bila ove naše bolnice koje bi usluge i djelatnosti u njoj ostale.

Po izjavama ministra, a po svemu sudeći će sva koncentracija djelatnosti i kvalitete biti u Varaždinu. a naša bi bolnica postala nekakva opća s najnižim uslugama zdravstvene zaštite – kaže i dodaje: – Međimurci to nisu zaslužili jer znamo da oni od samog početka njenog formiranja skrbe o njoj, a svi stariji znamo na koji način je građena nova. Tu su ugrađeni novci svih Međimuraca. Pred nama je veliki upitnik jer ako se to sve ostvari što će od nje ostati? – upitao se.

Prema sadašnjem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti osnivač opće-županijske bolnice je jedinica područne (regionalne) samouprave i stoga,po mDS, nitko nema pravo da im se one uskrate ,točnije da po medicinske usluge moraju ići izvan Međimurja. MDS upozorava da je ovo već treća neprihvatljiva inicijativa u kratkom roku koja ide na štetu Međimurja i narušava ravnopravnost Međimurja u odnosu na druge županije.

– Tu mislimo na Prijedlog Mreže Hitne medicinske pomoći kojom se broj timova hitne pomoći u Čakovcu smanjuje s 10 na 5 i prijedlog ministra unutarnjih poslova kojim bi Međimurje ostalo bez Policijske uprave-kažu u MDS. On se zalaže da tako dugo dok postoji ovakav regionalni-županijski ustroj, sve županije-regije budu izjednačene u obavezama i pravima, a ne da stanovnici nekih županija budu oštećeni, uskraćeni u nekom pravima, iako jednako uplaćuju u proračune nadležnih ministarstava.

Za MDS je ovakav nepravedan i neravnopravan odnos prema Međimurju diskriminirajući i ponižavajući i pozivamo ministra da se drži Ustava i Zakona koji garantiraju pravo na jednakost svih i pravo na regionalnu samoupravu koje se ostvaruje kroz županije. Rečeno je kako su iznijete tendencije ministra Nakića u suprotnosti sa stavovima predsjednice RH, iznijetih ovih dana, gdje se ona zalaže za decentralizaciju sa snaženje županija. Na ovakvom način se to neće postići.

Na upit, što ostale političke opcije misle o tome, Pavlic je rekao: – Pozivamo ih da se i one oglase. Podsjetit ću ih na Deklaraciju o jedinstvenosti MŽ-e koja je na naš prijedlog u Županijskoj skupštini 2013. Godine usvojena jednoglasno. Tu je upravo istaknuto da ne dozvoljavamo diranje u prava institucija poput ove. Čekamo da se i one oglase jer ćemo zajednički biti snažniji. Po ovom pitanju će MDS poduzimati još mjera, a nisu isključeni ni masovni prosvjedi građana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije