Predsjednica pokrovitelj proslave 790. godišnjice Donjeg Vidovca

Donji Vidovec ove godine slavi svoju 790. godišnjicu. Općinski načelnik Josip Grivec Predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović uputio je zamolbu da upravo ona bude pokrovitelj te velike proslave.

– Donji Vidovec se pod imenom Bistrec prvi put u pisanim dokumentima spominje daleke 1226. godine. Ova će cijela godina biti u znaku te velike i vrijedne obljetnice, a posebna bi nam čast bila Vaše visoko i cijenjeno pokroviteljstvo. Nadamo se i Vašem dolasku na središnju svečanost čiji bi datum prilagodili Vašoj mogućnosti dolaska. Donji Vidovec je mala općina u istočnom kutku Međimurja blizu utoka Mure u Dravu, najstarija župa u ovome kraju.

Mjesto smo poznato po drevnoj povijesti, hrabrim ratnicima u vrijeme borbi protiv Turaka, ali i u uključenosti u Domovinski rat. Poznati smo i po njegovanju tradicije ispiranja zlata, kolijevka smo košaraštva u Međimurju, mjesto bogate povijesti i tradicije. Općina smo koja je na referendumu za ulazak u Europsku uniju dala najveću potporu u Republici Hrvatskoj (84,09%).

Želja nam je ovu veliku i vrijednu obljetnicu dostojno proslaviti jer to je spomen na brojne generacije Vidovčana koje su tu živjele i stvarale te se održale odupirući se stalnim posizanjima za ovim prelijepim kutkom Hrvatske – napisao je Grivec.

Na općinsku adresu vrlo brzo stigao je odgovor od same Predsjednice:

‘Veliko mi je zadovoljstvo prihvatiti pokroviteljstvo nad središnjom proslavom obilježavanja 790. obljetnice prvog spomena Donjeg Vidovca, mjesta koje svojom bogatom duhovnom i materijalnom baštinom zauzima zamjetno mjesto u našoj povijesti i kulturi. Uz želju za uspješnom pripremom proslave ove visoke obljetnice, primite moje srdačne pozdrave.’

Iz Međimurske županije pak su najavili da će Predsjednica za Dane županije koji će se ove godine obilježavati od 22. travnja do 1. svibnja, svoj ured na tri dana preseliti u Međimurje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije