Grabar-Kitarović: ‘Razumijem zašto je žica na granici, no cilj je ukloniti je’

>> Trilaterala – predsjednici Austrije, Hrvatske i Slovenije @ Varaždin (Petak, 18.3.2016)

Na trilateralnom susretu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te predsjednika Slovenije Boruta Pahora i predsjednika Austrije Heinzom Fischerom, koji je danas održan u Varaždinu, razgovaralo se o tri teme; europskoj solidarnosti u kontekstu migrantske krize, učvršćivanju veza u srednjoj Europi te o nastavku procesa približavanja zemalja jugoistočne Europe euroatlantskim integracijama.

Nakon sastanka održanog u prostorima Gradskog muzeja na Starome gradu, troje predsjednika medijima se obratilo u dvorani Županijske skupštine.

Jednoglasno su iznijeli stav da migrantska kriza stavlja na kušnju određene europske vrijednosti te da je proces njezina rješavanja povezan sa preispitivanjem europske solidarnosti, ali i granica te solidarnosti.

Također, rješenje se krije u pomirenju stvaranju humanih uvjeta za izbjeglice uz istovremeno osiguravanje sigurnog života građana zemalja kroz koje izbjeglice prolaze ili u onima koje su im konačni cilj.



Razgovaralo se i o neriješenim pitanjima hrvatsko-slovenske granice te o arbitražnom procesu, a nametnula se, naravno, i tema kolut-žice sa slovenske strane granice, problem itekako važan i Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.



– Danas nismo razgovarali o tome pitanju. Ja razumijem zašto je žica postavljena na granicu. Razumijem da Slovenija ima potrebu čuvati svoj teritorij, ljude i resurse. Cilj je ukloniti žicu što prije, a on se može ostvariti razumijevanjem problema i dijalogom – izjavila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.



Trilateralni susret bio je prilika i za šetnju Varaždinom po prelijepom proljetnom vremenu. Pogledajte u galeriji kako su Varaždinci dočekali troje predsjednika i kako je izgledala šetnja gradom Kolinde Grabar-Kitarović i njezinih gostiju nakon održanog sastanka, koji je završio – kavom na korzu…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije