Ukida se subvencionirani prijevoz srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji

Na konferenciji za medije, održanoj danas, 11. ožujka, u Županijskoj palači, najavljeno je kako se ukida subvencionirani prijevoz srednjoškolaca.

– Uistinu mi je žao što to moram priopćiti, ali ukida se subvencionirani prijevoz srednjoškolaca. Naime, jučerašnjim Vladinim prijedlogom proračuna smanjuju se sredstva za ovu godinu u iznosu većem od 100 tisuća kuna, iduće godine još više. Dakle, već od 1. travnja do 30. lipnja bit će smanjeno sufinanciranje države sa 75 na 50 posto. Od rujna će prijevoz biti sufinanciran samo onima koji imaju socijalni cenzus – rekao je župan Predrag Štromar te nastavio.

– Uistinu ne znam kako će to izgledati u praksi, ne zna još ni Vlada. Naša je županija dosadašnji model sufinanciranja uvela 2005. godine, nakon što smo uvidjeli kako u nekim udaljenijim općinama više od 30 posto djece nije pohađalo srednju školu jer je karta bila jako skupa. Možda još nije kasno! Tek je sad upućen vladin prijedlog u Sabor te će se o tome raspravljati idući tjedan. Stoga apeliram na saborske zastupnike neka upute amandman kako bi Vlada promijenila stavke u proračunu. Jedna se tiče oduzimanja 15 milijuna kuna Županiji, namijenjenih za izgradnju škola, a druga se odnosi na povećanje iznosa za prijevoz srednjoškolaca.

Istaknuo je župan kako će HNS zasigurno uputiti amandman, kako bi se osigurala sredstva za kvalitetno obrazovanje koje je, prema njegovim riječima, budućnost županije i države.

– S prijašnjom Vladom smo 2013. godine sklopili sporazum o javno-privatnom partnerstvu, prema kojem 55 posto iznosa financira Vlada, 35 Županija, a ostalih deset posto gradovi i općine. Iako sporazum postoji, sredstva su ukinuta, tako da nećemo biti mogućnosti krenuti s realizacijom projekata vezanih uz izgradnju i nadogradnju škola. Oduzimanjem sredstava najviše će nastradati roditelji i ruralni krajevi, dakle, ovo je atak na kontinentalnu ruralnu Hrvatsku – zaključio je župan.

Prema podacima koje je iznio Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, riječ je o ukupno 5439 srednjoškolaca koji su koristili prijevoz.

Cijene autobusnih karata bi tako od 1. travnja, za mjesta udaljena od 41 do 50 kilometara od Varaždina iznosila 750 kuna mjesečno, a u rujnu čak 1300 kuna. Spomenimo kako je dosada država subvencionirala 75 posto iznosa mjesečne karte, 100 kuna roditelji, a razliku županija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije