Gradonačelnik mimo zakona uzimao novac koji – ne mora vratiti

Dragutin Glavina, gradonačelnik Preloga, bio je u sukobu interesa i mora platiti kaznu od 15.000 tisuća kuna, zaključilo je Povjerenstvo za srečavanje sukoba interesa.

Epilog je to priče koja je započela u siječnju 2012. kada je Glavina kao tadašnji saborski zastupnik HNS-a i gradonačelnik odlučio uz saborsku plaću uzimati i mjesečnu naknadu za ‘volonterski’ posao vođenja Preloga. Ispostavilo se da je uz saborsku plaću od 15. 426 kuna mjesečno od grada uzimao i 4500 kuna, valjda kako bi prihode zaokružio na 20.000 kuna.

Povjerenstvo je utvrdilo da je isplatama na koje po zakonu nije imao pravo Glavina oštetio Prelog za 135.433,35 kuna bruto, ali i da bivši saborski zastupnik ne mora vratiti novac jer to – nije predviđeno zakonom.

– Pogriješio sam, no nisam kriv. Povjerenstvo nije djelovalo kad je Grad zatražio mišljenje može li se uz saborsku plaću primati ta naknada. Usmeno su rekli da nisam u sukobu interesa. Neugodno mi je što se spominjem u medijima u ovom kontekstu. Nikad mi nije bila namjera oštetiti Grad. Naprotiv – rekao je Dragutin Glavina u izjavi za 24 sata i pojasnio zbog čega je primao tu naknadu:

– Sabor je podmirivao troškove puta samo jednom tjedno, a ja sam i po nekoliko puta na tjedan morao putovati. Ujedno sam kao gradonačelnik isključivo koristio svoj automobil i nikad nisam tražio nikakvu naknadu ni dnevnice. Putem te naknade koja je ispala sporna zapravo su mi se refundirali troškovi koji su bili nužni za obavljanje gradonačelničke funkcije.

No Povjerenstvo smatra da neznanje nije opravdanje i da zakon svi jednako moraju poštovati. Glavina je, čini se, još i dobro prošao, jer je Povjerenstvo ublažilo kaznu zbog objašnjenja da je Grad ipak tražio njihovo mišljenje.

Neugodno mu može biti tek tek što nije kao zastupnik tada vladajućih inicirao izmjenu tog šupljeg zakona koji ne predviđa povrat nezakonito isplaćenog novca. A da se posve riješi neugode, može i mimo zakona vratiti u gradsku kasu novac na koji nije imao pravo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije