Priopćenje načelnika Lehkeca o ‘otkazu’ Mladim informatičarima Strahoninca

Na adresu redakcije portala eMeđimurje stiglo je priopćenje za javnost načelnika Općine Strahoninec Franje Lehkeca, vezano uz članak o otkazivanju Ugovora o privremenom korištenju nekretnina Udruzi MIS, koje objavljujemo u cijelosti:

‘Priopćenjem vezano uz objavljen članak na Internet portalu e-Medjimurje dana 26. veljače 2016. godine ovim putem htio bih izvijestiti javnost o razlozima otkaza Ugovora o privremenom korištenju nekretnina udruzi ‘Mladi informatičari Strahoninca’.

Postavljanje video nadzora u prostorije Udruge, a bez prethodne suglasnosti načelnika Općine sukladno člancima 4. i 5. Ugovora o privremenom korištenju nekretnine predstavlja kršenje odredaba Ugovora, o čemu je obaviještena PU Međimurska koja je izašla na uviđaj. Pozivanje službenika PU Međimurske ukazuje na ozbiljnost situacije i nužnost zaštite svih osoba koje koriste prostorije Centra za društvene, kulturne i javne potrebe Općine Strahoninec, pa i samih članova udruge “MIS”.

Slika video nadzora

Da li je bilo teško uputiti Zahtjev za postavljanje video nadzora uz objašnjenje u Općinsku upravu? Da li ja kao odgovorna osoba Općine Strahoninec nemam pravo znati o namjerama, planovima, uspjesima svakog pojedinog člana svih Udruga? Sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka u svim prostorima koji su pod video nadzorom mora nedvosmisleno biti naznačeno da se objekt nalazi pod video nadzorom.

Vezano uz “nehotično” spajanje na informacijski sustav Općine Strahoninec, ističem da je Općina svim udrugama dala pravo korištenja Interneta, ali ne i neovlaštenog pristupa na informacijski sustav Općine. Netočna je tvrdnja g. Drabića da se “eventualno moglo dogoditi da prilikom ispisivanja naš dokument bude ispisan na printeru Općine Strahoninec jer imamo identične pisače spojene na istu lokalnu mrežu”. Naime, iz dokumenata koje prilažem u prilogu ovog priopćenja, jasno i nedvojbeno je vidljivo da je pisač HP LaserJet Pro MFP M225-M226 PCL 6 (nedavno kupljen), a koji je u vlasništvu Općine Strahoninec i nalazi se u tajništvu Jedinstvenog upravnog odjela Općine, pravilno instaliran na MIS_GLAVNI, dana 14. siječnja 2016. godine u 21:27 sati

Potvrda o pravilnom instaliranom pisaču

Te je “nehotično” ispisana “Potvrda o uplati participacije (dodatna članarina – navodno je “MIS” neprofitna udruga)”

Potvrda o uplati participacije (dodatna članarina)

Svaka, pa i imalo informatički pismena osoba zna da je za instaliranje novog pisača prvo potrebno pokrenuti program za traženje novog pisača dostupnog na mreži, a potom i dodavanje pisača kako bi se isti instalirao na udaljeno računalo. Stoga Vam postavljam pitanje, iz kojeg razloga i kojih pobuda je bilo potrebno tražiti i instalirati novi uređaj, ako se on ne nalazi u prostoriji koju je koristila udruga “MIS”? Također, g. Drabić govori o nehotičnom ispisu, koji je nemogući, budući da udruga “MIS” u vlasništvu udruge posjeduje pisač HP LaserJet Pro M1212nf MFP, te je vidljivo da Općina Strahoninec i udruga “MIS” ne posjeduju identične pisače.

Stupanjem na snagu nove Uredbe o udrugama (“NN” br.26/15) propisan je način i postupak temeljem kojeg udruge ostvaruju pravo na novčana sredstva iz proračuna Općine, Grada ili Županije. Također je netočan navod g. Drabića da je “nastojeći unaprijediti odnose s Općinom” predao 5 projekata. Projekti su predani, jer samo na takav način udruga ostvaruje pravo na novčana sredstva iz općinskog proračuna. Gore navedenom Uredbom propisan je način ocjenjivanja, donošenje Odluke o financiranju projekata kao i rok za okončanje cjelokupnog postupka.

Nakon što je uvedena Evidencijska lista korištenja prostorija za udruge, o čemu su pismeno obaviještene sve udruge.

Dopis od 06.08.2013.

Sve udruge redovito su popunjavale Evidencijske liste, izuzev jedne. Smatram da ne moram odgovoriti o kojoj se udruzi radi. Nadalje, Udruga “MIS” dodijeljenu prostoriju nije koristila samo u svrhu obavljanja redovne djelatnosti Udruge, već je istu dala na korištenje u predizborne svrhe 2015. godine za vrijeme prijevremenih lokalnih izbora u Općini Strahoninec.

Također, udruga “MIS” provodila je tečaj izrade web straniceu kojem je navedena cijena tečaja (150,00 kuna za članove udruga “MIS” i “MIK”, i 300,00 kuna za ostale), pa Vas stoga pitam, ako predsjednik udruge toliko brine o napretku djece dali je potrebno dodatno naplaćivati tečajeve članovima udruge “MIS” i “MIK”, a koji već ionako plaćaju članarinu i dodatnu članarinu?

Održavanje tečaja

Iznimno mi teško pada navod da djeci uskraćujem pravo na dodatno obrazovanje i da se oglušujem na njihove uspjehe, jer od početka svog mandata kao načelnik Općine Strahoninec, posebnu brigu vodim o djeci s područja NAŠE Općine. 2015. godine povišena je jednokratna novčana pomoć za svako novorođeno dijete, s 1.000,00 kuna na 1.500,00 kuna (za prvo i drugo dijete) te 2.000,00 za treće i svako iduće dijete, Općina sufinancira pohađanje djece u dječjem vrtiću “Tikvica” sa 38.000,00 kuna mjesečno (do 2014. godine iznos mjesečnog sufinanciranja iznosio je 30.000,00kuna), krenut će se u projekt dogradnje dječjeg vrtića za dodatnih cca 500 m2, kao i izgradnja školske sportske dvorane koja je neophodna. Broj studenata koji su stipendisti Općine Strahoninec najveći je do sad (čak njih 31), sufinancira se rad osobnih asistenata djeci s teškoćama u razvoju u Osnovnoj školi Strahoninec i Dječjem vrtiću “Tikvica”, svim udrugama povećana je donacija (udruzi “MIS” povećan je iznos donacije za 2.500,00 kuna.).

Ovim putem još jedanput izražavam veliko žaljenje što je g. Drabić, predsjednik Udruge “MIS”, svojim postupcima uskratio pravo na korištenje prostorije i ostvarivanje plemenitog cilja u svrhu boljitka, napretka i razvoja djece.

Općina Strahoninec
Načelnik
Franjo Lehkec

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije